Avertismentul unui expert financiar: Leul românesc va continua să scadă până la 5 lei/euro

NewMoney 09/04/2019 | 14:14 Ştiri
Avertismentul unui expert financiar: Leul românesc va continua să scadă până la 5 lei/euro

Leul românesc, alături de lira turceacă, sunt monedele cu cele mai slabe evoluții din regiune în primele luni din 2019, iar deprecierea monedei naționale va continua pe parcursul următoarelor 12 luni, potrivit analistului financiar Marcin Lipka, despre care Bloomberg spune că oferă cele mai corecte prognoze pentru monedele din Europa de Est. 

Cursul monedei naționale este în acest moment de peste 4,75 lei pentru un euro, iar potrivit previziunilor lui Lipka, va mai urma o scăderede cinci procente până la finalul anului.

„Principala problemă în România vine pe partea fiscală, având în vedere riscurile economice care se prefigurează. Pe măsură ce creșterea economică încetinește, devine dificil să iei în calcul majorarea ratei dobânzii sau să ții bugetul sub control”, spune reputatul analist.

Cursul va scădea până la 4,9 lei pentru un euro până la sfârșitul anului, înainte de a atinge 5 lei/euro în aprilie 2020, prognozează Lipka. Banca Națională a României a anunțat marți un curs de referinţă de 4,7526 lei/euro, în creștere față de nivelul atins luni, de 4,7507 lei/euro.

Practic, doar lira turcească va mai avea o evoluție la fel de slabă ca cea a leului în următorul an, în întreaga regiune. Lipka prognozează o scădere a monedei turcești, de la nivelul de 5,67 de lire pentru un dolar, la peste 6,10 lire/dolar până la finalul anului și un curs de 6,20 lire/dolar spre sfârșitul primului trimestru al anului 2020.

Piețele financiare tulburi din cele două țări se pot aștepta puțin sprijin din partea unei economii globale fragile, mai spune Marcin Lipka, analist senior la firma de brokeraj poloneză Cinkciarz, care, potrivit clasamentului Bloomberg,oferă cele mai bune prognoze pentru Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa.

Cursul leului în raport cu euro și dolaru a crescut semnificativ la începutul anului, după ce Guvernul a adoptat Ordonanța 114, care a impus o cotă de  impozitare a băncilor de 1,2%. Așadar, în primul trimestru din acest an, băncile au identificat pentru prima dată un risc sever la adresa sta­bi­lității sectorului bancar. Printre efectele ordonanței se nu­mă­ră scăderea profita­bi­lității, cu efect po­tențial asupra fondurilor proprii, distorsiuni ale funcționării pieței monetare, deprecierea leului, accelerarea efec­­telor infla­ționiste, scumpirea creditării, contracția creditării, retra­gerea investitorilor din băncile din România și scăderea calității serviciilor bancare locale prin diminuarea sau renunțarea la investițiile pla­nificate.

În urma problemelor cauzate de OUG 114 pe piața  financiară, Ministerul Finanțelor a modificat „taxa pe lăcomie”. Astfel, cota de impozitare a băncilor a fost redusă de la 1,2% pe an la 0,2% pentru băncile cu o cotă de piaţă de sub 1% şi la 0,4% pentru cele cu o cotă de piaţă de peste 1%.


Foto: Captura YouTube/CEO MAGAZYN POLSKA