Avertismentul Băncii Mondiale: Economia României crește. La fel și riscurile

Alexandra Pele 23/10/2017 | 11:20 Ştiri
Avertismentul Băncii Mondiale: Economia României crește. La fel și riscurile

Banca Mondială și-a revizuit în creștere progoza legată de avansul economiei României în acest an, la 5,5% din PIB, de la 4,4% în prognoza din iunie. Cu toate acestea, tonul specialiștilor nu este unul optimist, ei avertizând că și riscurile s-au accentuat. Banca Mondială avertizând că politica fiscală a rămas pro-ciclică, finanțele publice s-au deteriorat, la fel și poziția externă a României.

”Politica fiscală a rămas pro-ciclică în 2017 (…) Economia este prognozată să crească peste potențial în 2017 și 2018. PIB va crește cu 5,5% în 2017, antrenat de stimulentele fiscale și ajutat de îmbunătățirea economiei europene. Creșterea consumului este așteptată să lărgească deficitul de cont curent la 3,1% în 2017, de la 2,4% în 2016”, se arată în cel mai recent raport al instituției.

Totodată, specialiștii instituției internaționale subliniază lipsa spațiului de manevră pentru politica economică și consideră că administrația ar putea implementa măsuri de consolidare fiscal-bugetară în viitor, mai ales dacă raportul deficit bugetar/PIB riscă să depășească pragul de 3%, notează Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania în raportul transmis luni investitorilor băncii.

”Acumularea presiunilor fiscale precum și cererea internă excesivă vor limita spațiul de manevră al decidenților de politică fiscală în 2017 și în anii ce urmează. Deficitele fiscale și de cont curent sunt în creștere, iar dinamica datoriei publice nu a fost stabilizată. Aceste evoluții lasă economie României tot mai vulnerabilă unor șocuri externe. Autoritățile ar trebui să ia în considerare măsuri fiscale suplimentare pentru a evita depășirea țintei de deficit de 3%”, notează Banca Mondială.

Un alt avertisment este legat de evoluția din zona euro. O eventuală încetinire a programului de relaxare cantitativă a Băncii Centrale Europene  (BCE) ar putea duce la o poziționare a investitorilor, ceea ce ar putea pune presiune pe costurile de finanțare ale economiilor emergente.

 

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.