Avertisment S&P: Ce impact ar putea avea continuarea crizei politice asupra finanțelor României

Alexandra Pele 02/02/2017 | 19:19 Ştiri
Avertisment S&P: Ce impact ar putea avea continuarea crizei politice asupra finanțelor României

Tensiunile generate de adoptarea netransparentă a unor modificări la Codurile Penal și de Procedură Penală, soldate cu proteste masive în toată țară s-ar putea reflecta și în rating-ul de țară al României.

Tensiunile politice reprezintă mereu un risc la adresa evoluției economice, iar dacă actuala situație din România va duce la înrăutățirea perspectivelor de creștere și implicit a finanțelor publice, marile agenții ar putea reduce rating-ul suveran al țării, un indicator de care depinde capacitatea unui stat de a se împrumuta, precum și atractivitatea sa în ochii investitorilor străini.

”Perspectiva noastră legată de rating-ul suveran al României rămâne stabilă. Suntem de părere că, în ciuda tensiunilor politice, mecanismele de echilibru și control par să funcționeze în mare măsură, având în vedere că Ordonanța de Urgență va fi analizată de Curtea Constituțională, iar președintele se folosește de puterile sale constituționale. Cu toate acestea, incertitudinile politice presupun mereu un risc pentru economie și în funcție de cum și cât de repede se va rezolva această problemă, ar putea avea un impact asupra creșterii economice care în schimb să aibă un impact asupra finanțelor publice”, a declarat Felix Winnekens, director asociat al Standard&Poor’s (S&P), divizia finanțe publice naționale și internaționale, pentru NewMoney.

S&P a confirmat în toamna anului trecut rating-ul suveran al României, de BBB-/A-3 (recomandat investițiilor), cu perspectivă stabilă, motivând decizia prin nivelul moderat al datoriei publice, precum și prin avansul într-un ritm susținut al PIB.

Cu toate acestea, prognoza de creștere economică a agenției este cu mult mai pesimistă decât cea a Guvernului, de 5,2% din PIB. S&P estimează o creștere de 3,5% din PIB pentru acest an, precum și un deficit bugetar de 3,5% din PIB.

”La actualul rating al României, îngrijorările noastre sunt legate, în mare măsură, de partea fiscală. Avem deja o estimare mai slabă a performanțelor fiscale din 2017 decât cea a guvernului, estimare care reflectă promisiunile de cheltuieli sociale”, explică Winnekens.

El nu exclude, însă, ca o continuare a tensiunilor politice să ducă la o încetinire a ritmului de creștere, ceea ce ar duce la deteriorarea poziției bugetare și ar pune presiune inclusiv pe rating-ul la care se uită investitorii străini.

”Dacă tulburările politice vor afecta economia de așa natură încât performanțele fiscale să se deterioreze semnificativ peste prognoza noastră curentă, acest lucru ar putea pune presiune negativă pe rating”, a arătat reprezentantul S&P.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.