Avertisment New York Times. De ce riscă România să ajungă în situația Greciei chiar dacă economia a avut cea mai mare creștere din UE

Florel Manu 20/10/2017 | 11:24 Ştiri
Avertisment New York Times. De ce riscă România să ajungă în situația Greciei chiar dacă economia a avut cea mai mare creștere din UE

Majorările salariale, creșterea economică bazată pe consum, scăderea cu 17% a investițiior străine directe și abandonarea investițiilor publice sunt argumentele pe care le aduc jurnaliștii americani în favoarea unui scenariu în care soarta României ar putea fi asemănătoare cu cea a Greciei, care a fost în prag de faliment.

Teoria jurnaliștilor de la New York Times pornește de la o scenă întâlnită în mallul AFI Cotroceni, unde o pensionară își cumpără o pereche de cizme, grație celor de 500 de lei primiți în plus la pensie. Și asta în condițiile în care este conștientă că datoria de pe cardul de credit este destul de mare, iar sistemul de încălzire din apartamentul său are nevoie urgentă de o reparație. Însă femeia este optimistă pentru că Guvernul i-a mărit pensia.

„Înclinațiile acestui pensionar din mall explică de ce România are cea mai rapidă creștere economică din Europa. În prima jumătate a anului, s-a extins la un ritm de creștere de 5,8% față de aceeași perioadă a anului precedent”, constată jurnaliștii de la New York Times.

Cu toate acestea, scena de la mall arată și de ce mulți economiști sunt pesimiști că performanțele României pot continua să se îmbunătățească, și de ce unii se tem că o eventuală criză este deja în formare în Europa. „Pentru a plăti majorări salariale, guvernul a redus cheltuielile pentru investiții în autostrăzi și alte lucrări publice”, mai notează jurnaliștii americani. Și asta nu e tot. Infrastructura învechită și lipsa investițiilor în această direcție vor fi puternic resimțite în economia României. Analiștii se tem de faptul că majorările salariale plus reducerile de impozite au generat o explozie momentană a activității economice care va lăsa țara îndatorată.

„Facem aceleași greșeli ca Grecia. Continuăm să creștem datoria publică atunci când suntem într-un boom”, a declarat pentru New York Times Cristian Păun, economist la Universitatea de Studii Economice din București. Jurnaliștii americani spun că deocamdată comparația cu situația Greciei este un exemplu extrem de cum se poate prăbuși economia pe fondul generozității guvernului.

La sfârșitul anului trecut, datoria publică a României era de aproximativ 39% din producția sa anuală, mult mai redusă față de situația întâlnită în Statele Unite (74%), Marea Britanie (92%) sau Grecia (182%).

Jurnaliștii americani nu ocolesc nici situațiile în care corupția este încă la un nivel destul de avansat și aduc aminte de situația din iarnă prin care factorul politic intenționa limitarea răspunderii pentru corupție prin ordonanță de Guvern.

Analiza din New York Times amintește și de ultimele raportări ale Băncii Naționale a României potrivit cărora investițiile străine directe au scăzut cu 17% în primele șapte luni ale anului. Mai mult, este simțită și presiunea pe care o pune guvernul pe sistemul privat grație și celor peste 20 de modificări ale Codului Fiscal înregistrate doar în acest an.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.