Avertisment NATO: rachetele chineze pot lovi Europa şi Statele Unite

Elena Marinescu 12/02/2020 | 18:38 Ştiri
Avertisment NATO: rachetele chineze pot lovi Europa şi Statele Unite

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, avertizează că ţările europene se află în raza de acţiune a arsenalului de rachete al Chinei. El a mai spus că a venit timpul ca statul chinez să devină o parte a acordurilor pentru controlul armamentului din care fac parte şi Rusia şi Statele Unite.

„Confruntându-ne cu apariţia noilor tehnologii şi cu faptul că rachetele chineze au acum capacitatea de a atinge continentele european şi american, va trebui să devenim mai atenţi la ascensiunea Chinei”, a spus Geoană, conform Washington Examiner.

„Observăm, astăzi, o luptă epocală pentru felul în care se organizează societăţile umane. Bătălia se poartă între noi, cei care credem că democraţia, piaţa liberă şi societatea deschisă sunt soluţia, şi ceilalţi, care cred că societăţile închise, regimurile autoritare şi dictaturile sunt cele mai eficiente formule de guvernare pentru societăţile moderne”, a adăugat Geoană, citat de Agerpres.

„Este o diferenţă în felul în care ne raportăm la Rusia şi la cel în care ne raportăm la China în cadrul alianţei. Faptul că noi considerăm China ca fiind o provocare dar şi o oportunitate reflectă perspectiva conform căreia China schimbă balanţa globală a puterii”, a concluzionat secretarul general adjunct al NATO.

Un raport publicat în vara anului trecut atenţiona asupra faptului că SUA ar putea să rămână incapabilă de a îşi proteja aliaţii din Pacific în condiţiile unui conflict cu China. Conform unui studiu realizat de Centrul de Studiu al Statelor Unite de la Universitatea din Sidney, armata chineză face progrese importante în comparaţie cu SUA şi aliaţii săi din Asia. Peste 2000 de rachete cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune fac parte din planul chinezilor de dezvoltare a armatei lor.

Puterea militară din ce în ce mai mare a Chinei înseamnă capacităţi sporite în aer, mare, în spaţiu şi în spaţiul cibernetic, aceste elemente ajutând China să îşi „impună voinţa în regiune”, avertiza recent şi Departamentul de Stat al SUA. În 1938, în mijlocul unei lungi campanii de a aduce China sub conducerea Partidului Comunist, liderul revoluţionar Mao Zedong susţine că „Oricine are o armată are putere“.