Avertisment fără precedent. Credincioşii români, îndemnaţi să urmărească slujbele online

Elena Marinescu 27/02/2020 | 18:25 Ştiri
Avertisment fără precedent. Credincioşii români, îndemnaţi să urmărească slujbele online

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti a adoptat măsuri de prevenţie sanitară privind răspândirea Covid-19. Este recomandat credincioşilor să renunţe la gestul însemnării cu apă binecuvântată, iar persoanelor cu vârste de peste 70 de ani şi care prezintă simptome de răceală, să urmărească online ceremoniile.

De asemenea, şi Patriarhia Română face apel la respectarea cu stricteţe a tuturor măsurilor transmise de autorităţi, în contextul creşterii riscului de contaminare cu Covid-19, şi a transmis joi mai multe „măsuri sanitare şi spirituale în timp de epidemie”, făcând apel la respectarea cu stricteţe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătăţii.

Patriarhia recomandă ca persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autorităţile medicale, să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spaţiul bisericii.

Într-o scrisoare transmisă credincioşilor, preoţilor şi persoanelor consacrate, Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, recomandă o serie de măsuri pentru bisericile parohiale şi capelele ordinelor călugăreşti şi ale altor structuri – şcolare, sociale, caritative, sanitare – din Arhidieceză.

Măsurile de prevenţie au fost decise după consultarea cu specilişti în domeniul medical, în urma confirmării în ţara noastră, în particular pe teritoriul Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, a unei persoane infectate cu noul coronavirus şi a existenţei altor persoane considerate suspecte medical ori izolate la domiciliu, se arată într-un comunicat remis News.ro.

În perioada următoare, credincioşilor le este recomandat să renunţe la gestul însemnării cu apă binecuvântată, pentru a evita atingerea aghiazmatarelor, şi să nu mai dea mâna cu ceilalţi participanţi la Sf. Liturghie, în momentul dăruirii semnului păcii. De asemenea, să evite contactul direct al credincioşilor cu relicvarele, iar ministranţii şi sacristanii vor avea şi ei obligaţia de a se spăla pe mâini înaintea fiecărei celebrări liturgice.

Persoanele vârstnice, cele mai expuse riscului de contaminare

Arhiepiscopul le recomandă persoanelor cu vârste peste 70 de ani, celor vulnerabili din punct de vedere medical (cu diabet, boli cardiovasculare, respiratorii, hepatice etc.) şi celor care prezintă simptone de răceală „să evite prezenţa în biserici şi capele la momentele de rugăciune comunitară” şi să se unească în rugăciune „prin participarea la devoţiunile (Rozariu, Calea Crucii) şi la Sfintele Liturghii care sunt transmise în direct pe internet din Catedrala Sf. Iosif, pe site-ul catedralaonline.ro”.

„Aceste recomandări comunitar-liturgice se adaugă măsurilor de prevenţie indicate deja de autorităţi: spălarea des pe mâini, cu săpun, sau folosirea de dezinfectat; evitarea atingerii feţei cu mâinile nedezinfectate; autoizolarea şi avizarea autorităţilor sanitare în cazul prezenţei simptomelor de răceală sau a intrării în contact cu persoane bolnave. Respectarea recomandărilor autorităţilor statului privind Covid-19 nu este doar o obligaţie civilă, dar şi una morală şi creştinească, dictată de binele comun, grija faţă de aproapele şi preţuirea vieţii”, a transmis Aurel Percă.

În încheierea mesajului, Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti îndeamnă la rugăciune „pentru toţi cei bolnavi şi pentru familiile lor, pentru personalul medical implicat, pentru toţi cei care oferă asistenţă şi se dedică stopării răspândirii acestui virus” şi invocă „asupra tuturor binecuvântarea lui Dumnezeu”.