Categories: Ştiri

Avertisment de la Washington: Iranul ar putea produce material pentru o bomba nucleară în doar 12 zile

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică(AIEA) au găsit în uzina de îmbogățire a combustibilului Fordow din Iran particule de uraniu de calitate apropiată de cea a armelor nucleare, relatează CNN.

Între timp, SUA avertizează că Teheranul poate produce suficient material fisionabil pentru o bombă nucleară „în aproximativ 12 zile”.

Potrivit unui raport trimestrial confidențial al AIEA, redat de sursa citată, particule de uraniu îmbogățite la 83,7% puritate, adică aproape nivelul de puritate de 90% necesar pentru arme nucleare, au fost găsite în situl subteran de îmbogățire a uraniului Fordow din Iran, în timpul unei inspecții a uzinei în luna ianuarie.

Autoritățile iraniene le-au spus inspectorilor AIEA că nivelul extrem de ridicat de îmbogățire este rezultatul unor „fluctuații neintenționate”.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat că Iranul are acum suficient uraniu pentru a produce „mai multe” bombe nucleare, dacă dorește acest lucru. El precizează că ar mai fi nevoie de câteva luni pentru a construi o armă și, eventual, pentru a o miniaturiza adaptând-o transportului cu racheta.

Teheranul a subliniat întotdeauna că este interesat doar de tehnologia nucleară pașnică. Potrivit raportului redat de AIEA, Iranul deține aproape 435 de kilograme de uraniu cu o puritate de 20%. Este cu 48 de kilograme mai mult decât în raportul trimestrial precedent din noiembrie. Stocul de uraniu de 60 la sută a crescut cu 25 de kilograme și se ridică în prezent aproape 88 de kilograme, se arată în raport.

Iranul ar putea produce material pentru o bomba nucleară în doar 12 zile

Potrivit sursei citate de digi24.ro, experții în neproliferare au declarat că Teheranul nu are nicio utilizare civilă pentru uraniul purificat la nivelul de 60 la sută. Un purtător de cuvânt al programului nuclear civil iranian, Behrouz Kamalvandi, spunea săptămâna trecută că detectarea particulelor de uraniu îmbogățit la nivelul de aproape 84% ar fi un efect secundar momentan al încercării de a ajunge la un produs finit cu o puritate de 60%.

Cu toate acestea, experții spun că o astfel de variație a purității ar părea suspectă pentru inspectori. Acordul nuclear din 2015, din care SUA s-au retras în 2018, limita îmbogățirea uraniului de către Teheran la 3,67% – suficient pentru a alimenta o centrală nucleară.

Discuțiile pentru relansarea acordului sunt înghețate de luni de zile. Subsecretarul american pentru Politica Apărării, Colin Kahl, a declarat că Iranul ar putea produce suficient material fisionabil pentru o bombă nucleară în „aproximativ 12 zile.

Elena Marinescu

Recent Posts

Acord istoric: Miniştrii Energiei din G7 au convenit închiderea centralelor pe cărbune

Miniştrii Energiei din ţările bogate din G7 au ajuns la un acord pentru a-şi închide…

3 ore ago

Stoltenberg îl invită pe Zelenski la summitul NATO de la Washington. Ucraina, amânată de la aderare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a invitat  pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să asiste…

3 ore ago

Noi reguli mai relaxate privind datoria publică şi deficitul bugetar în ţările UE

Ţările UE au adoptat, definitiv, noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o…

4 ore ago

Peste 900 de secţii de votare pentru românii din străinătate, la europarlamentare

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a anunţat că au fost organizate 916 de secţii de…

5 ore ago

Lovitură pentru Iohannis! Turcia îl va susţine pe Mark Rutte la şefia NATO

Turcia le-a transmis aliaţilor că va susţine candidatura premierului Mark Rutte pentru a fi următorul…

6 ore ago

Comisia Europeană aprobă ajutorul de stat în valoare de 95,3 milioane de euro pentru TAROM

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat pentru restructurare în valoare de 95,3 milioane EUR…

7 ore ago

Acest website folosește cookies