Avertisment BNR: România nu este pregătită pentru următoarea criză

Alexandra Pele 09/03/2017 | 16:20 Ştiri
Avertisment BNR: România nu este pregătită pentru următoarea criză

Politicile publice din ultimii ani s-au bazat pe stimularea consumului, fără a lua în calcul constituirea de rezerve care să atenueze impactul viitoarei crize economice, a spus Nagy Ágnes, membru în consiliul de administrație al Bancii Naționale a României (BNR), la Agri Investors Conference, de la Budapesta, potrivit News.ro.

Nagy a atras atenția că măsurile luate de guvernele din ultimii ani au fost pro-ciclice, adică au stimulat economia într-o perioadă în care aceasta se afla deja pe un val de creștere, situație similară cu cea de dinainte de criză.

Citiți și: John Hardy, Saxo Bank: Se prefigurează următoarea criză a Europei. Până acum s-a dat morfină

Pe de altă parte, deși fundamentele economice arată bine, în România există tensiuni la nivel micro, în special din cauza indisciplinei fiscale.

„Există un paradox, avem macrostabilitate economică, dar tensiuni la nivel microeconomic. Este nevoie de un raport echilibrat al măsurilor guvernamentale și al celor fiscale, dar din păcate există un nivel ridicat al indisciplinei fiscale, ceea ce creează tensiuni la nivel microeconomic”, a declarat oficialul BNR.

Declarații similare au fost făcute și de alți reprezentanți ai băncii centrale. Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, spunea recent că există multe măsuri luate ad-hoc cu scopul de a sprijini potențialul de creștere al României, dar care nu au livrat rezultatele sperate.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.