Avertisment al antreprenorilor de construcții: Ponderea sectorului în PIB a scăzut sub 5%, deși potențialul este de aproape 10%

Gabriel Bucur 28/11/2017 | 16:48 Ştiri
Avertisment al antreprenorilor de construcții: Ponderea sectorului în PIB a scăzut sub 5%, deși potențialul este de aproape 10%

Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții (ARACO) a tras un semnal de alarmă, marți, cu privire la situația actuală a sectorului construcțiilor, domeniu aflat în recesiune de aproape un an.

Dacă în 2016 producția realizată în sectorul construcțiilor a fost de 9,64 miliarde de euro, pentru acest an este prognozată o producție de 8,96 miliarde de euro, potrivit reprezentanților ARACO. Totodată, și ponderea sectorului construcțiilor în Produsul Intern Brut a scăzut până sub 5%, desi potențialul domeniului este de aproape 10%, spun specialiștii.

„Riscăm ca anul 2017 să înregistreze un minim istoric, comparabil cu acela din 2014. Sectorul de construcții trebuie readus în atenția autorităților naționale / regionale ca sector de importanță națională strategică”, au precizat antreprenorii de construcții.

Avertismentul vine în contextul în care , „peisajul geopolitic (…), economic si social care se prefigurează pentru următorii ani este amprentat de o combinatie de crize concomitente la nivel comunitar, amplificate de crize sistemice politico-economico-sociale la nivel național. Reinflamarea unei crize financiare globale este un scenariu potențial care poate afecta și mai mult situația pieței de construcții și a societăților de construcții din România”, au mai spus specialiștii ARACO.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.