Averile cumulate ale milionarilor dispăruți peste graniță se apropie de jumătate de miliard de euro. Cine sunt fugarii de lux ai României

Florel Manu 04/08/2017 | 11:57 Ştiri
Averile cumulate ale milionarilor dispăruți peste graniță se apropie de jumătate de miliard de euro. Cine sunt fugarii de lux ai României

Dispariția omului de afaceri Gabriel (Puiu) Popoviciu ne face să ne întrebăm ce s-a mai întâmplat și cu alți fugari pe care statul român îi caută pentru a-i aduce în fața justiției ori pentru executarea unor condamnări deja pronunțate.

Practic, aproape toți acești oameni sunt milionari care s-au regăsit de-a lungul timpului în topurile celor mai bogați români. Mai mult, statul român a rămas și cu pagube importante în urma actelor de corupție pentru care sunt cercetați ori deja învinuiți milionarii fugari.

Zaher Iskandarani

Cunoscut drept „prințul Banatului”, omul de afaceri sirian este dispărut de mai mulți ani. El a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare în 2014 pentru „inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat având drept scop comiterea de infracțiuni grave, respectiv contrafacerea și contrabanda de mare anvergură cu țigări”. El nu a fost găsit nici până acum de autoritățile române, fiind dat în urmărire internațională.

Averea lui Zaher Iskandarani era estimată la peste 85 de milioane de euro. Însă este greu de stabilit valoarea reală a averii totale a omului de afaceri sirian pentru că acesta a fost implicat în trafic cu țigări încă din 1990. El a început să fie cercetat în mai multe dosare de contrabandă cu țigări încă din 1995. El producea într-o fabrică din Jimbolia țigări OK, Vegas, L&M, Marlboro și Prestige pe care le scotea pe piață cu timbre false. A mai fost învinuit de operațiuni vamale ilicite cu utilaje de producție a țigărilor și alcoolului, în afara antrepozitului fiscal, precum și ascunderea sursei impozabile. Prejudiciul stabilit de procurori era de circa 580.000 de euro. Zaher Iskandarani a avut parte de mai multe condamnări, dar de fiecare dată a reușit să scape. Potrivit dosarelor întocmite de anchetatori, țigările fabricate la Jimbolia ajungeau atât pe piața internă în câteva centre comerciale din Timișoara, dar și în Europa de Vest și Orientul Mijlociu.

Pe 4 aprilie 2014, Zaher Iskandarani a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare și la plata a 1.874.000 lei, plus dobânzi către statul român. Sirianul nu a mai fost de găsit, fiind încarcerați doar doi complici ai săi implicați în dosar.

Printre altele, în 2009, Iskandarani a fost suspectat și într-un dosar de spălare de bani cu un prejudiciu estimat la 1,8 milioane de euro. Alături de fratele său Maher, Iskandarani a mai fost cercetat într-un alt dosar de spălare de bani, în Elveția.

Elan Schwartzenberg

Omul de afaceri româno-israelian a fost dat în urmărire națională încă din luna iunie a anului trecut după ce Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui. Procurorii anticorupţie au cerut arestarea lui Elan Schwartzenberg pe 30 mai 2016, fiind acuzat de complicitate la dare de mită. Anii trecuți, omul de afaceri a fost o prezență frecventă în topurile celor mai bogați români. Dacă în 2009 avea o avere estimată la circa 55 de milioane de euro, în ultimii ani averea sa a scăzut la 15-16 milioane de euro, asta și pe fondul scandalurilor în care a fost implicat în ultima perioadă.

„În cursul anului 2011, inculpatul Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al unei firme, să îi dea lui Mazăre Radu Ştefan, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, suma totală de 175.000 de euro pentru ca acesta din urmă să facă demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu cât şi în afara (contrare) lor, astfel încât să faciliteze câştigarea, de către firma respectivă, în condiţii avantajoase, a unei licitaţii având ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coandă în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)” se arată în dosarul procurorilor DNA.

Milionarul a ajuns să deţină importante proprietăţi imobiliare  de la clădiri de birouri, până la terenuri sau spaţii comerciale. Cea mai răsunătoare afacere a fost preluarea postului de televiziune Realitatea TV, al cărui control l-a pierdut ulterior.

În urmă cu o lună și jumătate, Elan Schwartzenberg a contestat decizia prin care se cere arestarea sa, pe motiv că nu a fost citat coret în afara țării, potrivit riseproject.ro. El s-ar afla în orașul Netanya din Israel. Dar situația din dosarul lui Schwartzenberg este mult mai complicată.

Un alt dispărut căutat de autoritățile române este Codruț Marta, șeful de cabinet al fostului președinte al ANAF, Sorin Blejnar. Pe seama lui Marta s-au creat mai multe ipoteze, inclusiv cea legată de o moarte suspectă. Anul trecut însă, Marta a acționat în judecată Direcția Finanțelor Publice, prin intermediul unui cabinet de avocatură din Capitală.

Sebastian Ghiță

Dispărut, găsit și în proces de extrădare, Sebastian Ghiță este unul dintre milionarii controversați ai Român iei. La vârsta de 29 de ani, Ghiță avea o avere estimată la 25 de milioane de euro. Din ultima declarație de avere în calitate de deputat în Parlamentul României reiese că Sebastian Ghiță împrumutase peste 100 de milioane de euro către terți, în nume personal. Acestei sume i se adaugă alte peste 20 de milioane de euro pe care fostul deputat le avea în obiecte de artă ori ceasuri.

Sebastian Ghiță este urmărit penal pentru patru infracțiuni de trafic de influență. El a fost dat în urmărire după ce a dispărut din țară la sfârșitul anului gtrecut. Ulterior a fost descoperit în Serbia, unde au început procedurile de extrădare, însă acestea durează de ceva timp.

Potrivit dosarului DNA „în perioada 2007 — 2015 la nivelul instituțiilor publice și autorităților publice, au fost încheiate mai multe contracte de achiziție de programe informatice finanțate din fonduri publice, dar și din fonduri europene, de către mai multe societăți comerciale cu acest profil de activitate și de asocierea dintre acestea și societățile comerciale SC International SRL și SC Asesoft International SA. Pentru încheierea acestor contracte finanțate din bani publici și fonduri europene, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, reprezentant până în anul 2012 al societăților comerciale (…) și ulterior deputat în Parlamentul României, a pretins și primit de la reprezentanții firmelor, declarate ulterior câștigătoare ale procedurilor de licitație, sume de bani, pentru a determina factorii decizionali ai instituțiilor și autorităților contractante să atribuie contractele de prestare de servicii IT și/sau să faciliteze derularea în bune condiții, firmelor ai căror reprezentanți fuseseră contactați, anterior, de acesta”.

Gabriel (Puiu) Popoviciu

Cel mai nou „dispărut” milionar intrat de cărând în grupul fugarilor celebrie este omul de afaceri Puiu Popoviciu care a fost condamnat recent la șapte ani e închisoare în dosarul „Băneasa”. În ciuda problemelor din justiție, Popoviciu și-a consolidat afacerile în ultimii ani. Anul trecut avea o avere estimatâă de Forbes 500 la peste 288 de milioane de euro.

El nu era în țară în momentul anunțării sentinței.  Există mai multe presupuneri. Acesta s-ar afla ori în Marea Britanie, ori în Statele Unite. Prejudiciul creat de Popoviciu în dosarul „Băneasa” a fost estimat de procurori la peste 137 de milioane de euro. Deocamdată autoritățile române caută o pistă care să-i ducă spre locul unde se află influentul om de afaceri. Acesta a fost ginerele lui Ioan Dincă (zis Teleagă) primvice-premier în guvernul comunist din 1989.

 


FOTO: newlifestylejourney.com

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.