Averea ascunsă a lui Vladimir Putin. Cum a ajuns liderul de la Kremlin unul dintre cei mai bogați oameni din lume

NewMoney 11/06/2019 | 15:49 Ştiri
Averea ascunsă a lui Vladimir Putin. Cum a ajuns liderul de la Kremlin unul dintre cei mai bogați oameni din lume

Washington-ul a cerut recent serviciilor de informații americane să estimeze valoarea averii președintelui rus Vladimir Putin. Acesta este un lucru dificil de realizat în condițiile în care liderul de la Kremlin este la rândul său un fost membru al serviciilor secrete și  cunoaște toate metodele prin care să ascundă lucrurile pe care își dorește să nu le descopere nimeni, scrie The Washington Post.

Primele informații concrete cu privire la averea lui Putin au apărut în 2008, într-un articol publicat de fostul vicepremier rus Boris Nemțov, care a fost asasinat în 2015, și Vladimir Milanov, fost adjunct al ministrului energiei.

Patru oameni de afaceri apropiați ai liderului de la Kremlin au scos aproximativ 60 de miliarde de dolari din gigantul Gazprom într-o perioadă de doar câțiva ani, între 2004 și 2007, printr-o serie de manevre, precum achiziții publice fără licitație sau manipularea bursei.

Valoarea Gazprom pe bursa de la Londra a scăzut de la 369 de miliarde de euro în 2008, la aproximativ 60 de miliarde de dolari în prezent, după ce investitorii și-au dat seama de situație. Devalorizarea companiei cu 310 miliarde de euro înseamnă ori un management extrem de prost, ori unul dintre cele mai mari jafuri din toate timpurle, subliniază jurnalistul Washington Post, Anders Aslund.

Banii obținuți din astfel de afaceri merg în proporție de 50% către Vladimir Putin și aproape 50% către partenerul său de afaceri, în timp ce restul persoanelor implicate primesc prinesc câteva procente din sumă, explică unul dintre Sergei Kolesnikov, unul dintre micii parteneri ai lui Putin în aceste afaceri. Acesta a părăsit Rusia de teama unui asasinat, după ce a făcut publice detalii despre construcția din bani publici a palatului lui Putin de la Soci.

„Dacă aceste afirmații sunt adevărate, atunci imaginea este clară: Putin și apropiații săi devalizează statul și bunurile sale, în principal Gazprom, la o scară extraordinară. Aș zice că oamenii lui putin au scos din țară între 15 și 25 de miliarde de dolari pe an, începând cu 2006. În acești 13 ani, suma se ridică la 195-325 de miliarde de dolari, dintre  care aproximativ jumătate sunt în posesia lui Putin”.

Această estimare este la nivelul celor realizate de alți cunoscători ai regimului de la Kremlin. Fostul consilier guvernamental rus Stanislav Belkovski spune că Putin are o avere în valoare de 70 de miliarde de dolari, Bill Browder, managerul unui fond de investiții și critic al președintelui rus, este de părere că averea lui Putin se ridică la 200 de miliarde de dolari, potrivit Business Insider.

Aceste sume îl plasează pe Putin pe primele poziții în top-ul bogaților lumii, iar averea sa ar putea fi chiar mai mare decât cea a lui Jeff Bezos, care în acest moment ocupă primul loc al clasamentului, cu 150 de miliarde de dolari.


Printre cele mai controversate proprietăți ale lui Putin este „Palatul Secret”, cosntruit cu aproximativ un miliard de dolari, din banii statului. 

Russian Wikileaks

Palatul are elemente decorative placate cu aur și este prevăzut cu un heliport care poate găzdui simultan trei elicoptere. Aceasta este însă doar una dintre cele 20 de reședințe de stat la care are acces Putin, dintre care 9 au fost construite de când el conduce țara, potrivit Business Insider.

Wikimedia Commons

Putin are de asemenea o flotă de 58 de aeronave de diverse tipuri. Unul dintre modele ar avea o cabină decorată de un bijutier, care ar valora aproximativ 11 milioane de dolari. Liderul de la Kremlin ar avea 5 astfel de avioane, care în mod obișnuit ar putea transporta 186 de pasageri.

Wikimedia Commons. Versiunea de linie a unuia dintre avioanele lui Putin.

Potrivit Business Insider, Putin mai deține și o colecție de patru yachturi. Unul dintre ele a primit îmbunătășiri în valoare de 1,2 miliarde de dolari în 2005. Un altul este primit în dar de la Roman Abramovici, cu o valoare de aproximativ 35 de milioane de euro și este întreținut din banii statului.

Business Insider/YouTube/SuperYachtFan

Foto: Mediafax