Avânt spectaculos al companiilor americane de tehnologie pe piaţa bursieră

Elena Marinescu 31/08/2020 | 09:48 Ştiri
Avânt spectaculos al companiilor americane de tehnologie pe piaţa bursieră

Companiile americane de tehnologie au în prezent o capitalizare bursieră mai mare decât întreaga piaţă europeană, arată o analiză realizată de Bank of America, transmite CNBC. Potrivit analizei publicate de Bank of America Global Research, în 2007 piaţa europeană era de patru ori mai valoroasă faţă de capitalizarea companiilor americane de tehnologie.

Dominaţia acţiunilor marilor companii americane de tehnologie a făcut ca sectorul acestora să depăşească un nou prag de referinţă, devenind mai valoroase decât capitalizarea pieţei europene.

Este pentru prima oară când capitalizarea sectorului de tehnologie din SUA, de 9.100 de miliarde de dolari, a devenit mai mare decât cea a pieţei europene care, incluzând Marea Britanie şi Elveţia, este de 8.900 de miliarde de dolari. Această situaţie a survenit în timp ce piaţa americană a devenit tot mai concentrată pe acţiunile unor companii cu capitalizări uriaşe, un fapt îngrijorător potrivit unora dintre analiti.

Acţiunile Amazon, la mare căutare pe bursă

Cele mai mari companii americane de tehnologie, respectiv Apple, Microsoft, Amazon şi Facebook, reprezentau în ianuarie 17,5% din indicele S&P 500, iar interesul pentru companiile de tehnologie din timpul pandemiei de coronavirus a urcat ponderea la 20%. Potrivit raportului citat de News.ro, doar Apple valorează în prezent peste 2.000 de miliarde de dolari.

Cea mai mare creştere a avut loc în cazul acţiunilor Amazon. Compania a devenit o formă dominantă a comerţului electronic începând din anii 1990, dar dezvoltarea industriei de cloud computing a contribuit la avansul puternic al acţiunilor Amazon, în ultimul deceniu. Preţul acţiunilor Amazon a devenit în această săptămână de circa 20 de ori mai mare decât era în august 2010.

Capitalizarea mai mare a companiilor de tehnologie americane comparativ cu piaţa europeană este reflectată şi de performanţa generală a pieţei din SUA şi Europa. Începând din 2010, indicele S&P 500 a crescut cu aproape 200%, indicele Euro Stoxx 50 cu 13,4%, iar indicele londonez FTSE 100 cu aproape 11%.

Capitalizarea de piaţă măsoară doar valoarea acţiunilor companiilor şi exclude datoriile. Acţiunile companiilor americane de tehnologie au afaceri internaţionale mari şi nu îşi extrag întreaga valoare din economia americană.