Avalanșa metrilor pătrați: va fi doborât în 2017 recordul din imobiliare de anul trecut?

Andreea Neferu 12/01/2017 | 12:32 Companii
Avalanșa metrilor pătrați: va fi doborât în 2017 recordul din imobiliare de anul trecut?

Industria imobiliară a renăscut în ultimii ani din propria cenușă, reușind să redevină o vedetă a businessului local. Nici viitorul nu sună deloc rău.

Record de construcții de proiecte rezi­den­țiale, noi malluri și turnuri de birouri puse pe harta orașelor mari, fonduri de investiții intrate în premieră pe piața locală, o efer­vescență a sectorului de logistică – astfel arată, conturat în doar câteva culori, tabloul imobiliar românesc de anul trecut. Sună ca o po­veste de succes, nu-i așa?

Iar, dacă 2016 a fost un an la superlativ pentru real estate-ul românesc, 2017 ar putea fi un an aproape la fel de dinamic, mai ales că România a devenit, la nivel de regiune, o veritabilă ve­detă în materie de randamente, atră­gând din ce în ce mai mulți investitori. Yield-urile pentru active de tip prime au ajuns la 7-8%, în timp ce în alte piețe din regiune acestea sunt mai mici cu câteva puncte procentuale.

„Considerăm că piața românească imo­biliară va continua să atragă capital, dacă ne uităm la discountul cu care se fac tranzacțiile aici comparativ cu piețele poloneză sau cehă“, consi­deră Nor­­bert Sasse, CEO al fondului de in­­ves­­tiții Growthpoint Properties din Afri­­ca de Sud, care a intrat recent în ac­­ți­o­nariatul unuia dintre cei mai mari dez­­voltatori din sectorul imobiliar local, Globalworth, cu active de 960 de milioane de euro. Și NEPI, cel mai ma­­re jucător din această industrie, cu un por­­tofoliu de 2,4 miliarde de euro, a semnat un acord cadru prin care ar urma să fuzioneze cu grupul Rockcastle, listat la bursele din Johannesburg și Mau­­ri­­tius.

VEDETELE PIEȚEI. Care sunt însă pers­pectivele pentru anul acesta? „2017 va be­neficia nu numai de cererea în creștere din partea investitorilor, dar și de un nu­măr mai mare de produse bune, care sunt sau vor intra pe piață în următoarele luni“, spune Sînziana Pardhan, director asociat în cadrul departamentului de in­vestiții al companiei de consultanță imo­biliară Colliers International.

Volumul de investiții imobiliare de pe piața locală s-a ridicat anul trecut la cir­­­ca 930 de milioane de euro, în creștere cu o treime față de 2015, potrivit esti­mă­­ri­­lor unui alt jucător de pe piața de con­­sul­­tanță în real estate, JLL România. Cele mai multe tranzacții (46%) au implicat clădiri de birouri, urmate de parcuri industriale (28%) și retail (26%). „Birourile și retail-ul, în limita stocului dispo­nibil, așteptăm să fie deosebit de interesante în 2017“, spune Silviana Petre Badea, director național, șeful departamentului de investiții al JLL România.

De la tranzacția prin care firma aus­triacă Soravia a vândut complexul de bi­rouri Metropolis Center către fondul ceh de investiții PPF Real Estate până la acor­dul semnat de israelienii de la AFI pen­­tru vânzarea celor cinci clădiri din par­­cul de birouri AFI Park, piața office a fost anul trecut unul dintre cele mai di­na­mice sectoare ale imobiliarului românesc. Iar aceasta în contextul în care clă­­di­­rile de birouri devin din ce în ce mai atractive pentru investitori, pe măsură ce și Ro­mânia devine o piață din ce în ce mai in­teresantă pentru industria de outsourcing și IT, care caută spații unde să-și desfășoare activitatea.

Dincolo de tranzacțiile din acest sector, consultanții de la Colliers International estimează că 2016 a adus livrări de 300.000 de metri pătrați pe piața de office, în principal în Capitală. „Bucureștiul a rămas principalul motor de dezvoltare și ne așteptăm ca această tendință să con­­­­tinue și în anul 2017“, spune Mihai  Pă­­trulescu, coordonatorul departamentului de cercetare al Colliers Internatio­nal. Pentru 2017 sunt așteptate livrări si­­­­milare, de circa 300.000 de metri pă­tra­­ți de birouri, potrivit datelor JLL Ro­mâ­nia. Printre clădirile care ar urma să fie finali­zate în 2017 se nu­mă­ră complexul The Bridge al dezvoltatorului For­­te Partners, din zona Orhideea, res­pectiv Timpuri Noi Square, ridicat de di­vizia imobi­liară a grupului suedez IKEA.

santier_cladire in constructie_imobiliare_AFP_getty_newmoney
Prețul locuințelor va rămâne, în mare, constant FOTO: AFP, Guliver/Getty Images

 

CREȘTERI PE LINIE. Nici retailul nu s-a lăsat mai prejos anul trecut, atât la capitolul tranzacții, cât și la inaugurări. Parcul de retail Shopping City Sibiu a fost protagonistul celei mai mari tranzacții pa­rafate anul trecut în acest sector, după ce grupul NEPI l-a preluat pentru 100 de milioane de euro de la Argo Real Estate. Pe de altă parte, au fost inaugurate și noi centre comerciale, precum Park Lake sau Veranda în București, piața de retail înregistrând livrări noi de 230.000 de metri pătrați. „Dezvoltările de centre comerciale vor înregistra o încetinire în anul 2017“, crede Mihai Pătrulescu de la Colliers International, estimând noi li­vră­ri de 180.000 de metri pătrați anul acesta.

Dacă în București, mai spune acesta, oferta de spații comerciale moderne se află în echilibru cu cererea din partea con­­­­sumatorilor, potențial pentru pro­iecte noi există în special în orașe cu o populație mai mică de 150.000 de locui­tori sau în cadrul celor nișate pe o anu­­mi­­tă categorie de consumatori. Pe acest potențial mizează și dezvoltatori precum NEPI, ale cărui pla­nuri includ construcția unor centre co­merciale în orașe precum Galați sau Râmnicu Vâlcea.

Iar, dacă pe zona de retail ritmul de ina­­ugurări va încetini față de 2015, nu ace­­lași lucru se poate spune despre sectorul de logistică. După ce, anul trecut, stocul de spații industriale s-a îmbogățit cu 300.000 de metri pătrați, estimările pen­tru 2017 variază de la 300.000 la 500.000 de metri pătrați.

Marile „depozite“ românești au fost în ultimii ani una dintre revelațiile sectorului imobiliar, după ce au început să intre inclusiv pe radarul unor mari fonduri de inves­tiții, care au decis să le cumpere, ce-i drept, în urma unor tranzacții care au implicat portofolii la nivel interna­­țio­­nal.

Cel mai recent exemplu este cel prin care GIC, unul dintre cele mai mari vehicule de investiții din lume și fondul suveran al statului Singapore, a achiziționat  grupul ceh P3, care deține cel mai mare parc logistic din România. „Aș spune că, mai puțin în cazul unei vânzări de portofoliu, industrialul a cam terminat stocul de produse de investiții care să facă dife­rența în contextul volumelor gene­rale“, crede Silviana Petre Badea de la JLL România.

MAI MULTE LOCUINȚE. Un segment aparte al industriei imobiliare este cel al locuințelor, unde aproape 30.000 de unități au fost finalizate anul trecut în proiecte rezidențiale – un record  istoric pentru piața locală –, po­­tri­­vit companiei de consultanță imo­­bi­­liară Coldwell Ban­­ker Affiliates of Romania.

Mai mult, și numărul de tranzacții cu lo­cuințe crescuse în primele nouă luni ale anului trecut cu 9%, potrivit datelor Agen­ției Naționale de Cadastru și Publi­citate Imobiliară, citate de Coldwell Banker. Iar aceasta în contextul în care 2016 a debutat sub semnul incertitudiniilor privind legea dării în plată și a necunoscutelor care planau asupra includerii programului Prima Casă în prevederile acesteia, motiv pentru care plafoanele dis­­ponibile s-au epuizat rapid.

La rândul lor, băncile au mărit avansul la împrumuturi ipotecare, înghețând creditarea pe acest segment, însă ulterior l-au redus, după ce numărul de no­­ti­­fi­­cări de dare în plată a fost mult mai mic decât se preconiza. „2017 are pre­­mi­­se­­le pentru a fi un an bun pentru segmentul rezi­den­țial, anunțul continuării programului Prima Casă în următorii cinci ani re­­pre­­­zentând poate cel mai important factor“, susține Gabriel Voicu, director al di­­viziei New Homes din cadrul Coldwell Banker România.

Chiar dacă nu oferă estimări privind nu­­mărul de noi livrări de locuințe în 2017, el spune că există premisele ca acest an să fie la fel de bun ca precedentul. Pe de altă parte, prețurile ar urma să ră­­mână constante, deși, în funcție de seg­­mentul de piață, unele proiecte vor în­­re­­gistra creșteri, pe fondul unui de­ze­chi­­libru între cerere și ofertă, iar altele – scă­­deri, în cazul în care locuin­țele în ca­­uză nu se vor adapta la cererea exis­ten­­tă. Oricum ar fi, cert este că dintr-un to­­tal de circa 8,5 milioane de locuințe, pu­­țin peste 10% au fost construite după 1990, potrivit calculelor NewMoney pe baza datelor de la Institutul Național de Sta­tistică, ceea ce înseamnă că potențial de creștere pentru piața rezidențială există din plin.

De altfel, întreaga piață de real estate pare să fie se­tată doar pe creșteri. Loc de minus pare să nu existe. Cel puțin nu acum, la început de an nou imobiliar.

 


FOTO: În 2017, dezvoltatorii vor livra 300.000 de metri pătrați de birouri. Sursa foto: Laszlo Raduly / NewMoney

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.