Avalanșă de decizii populiste ale Guvernului la ședința solemnă de la Alba Iulia. Se deschide din nou punga pentru indemnizații și facilități fiscale

NewMoney 29/11/2018 | 17:16 Ştiri
Avalanșă de decizii populiste ale Guvernului la ședința solemnă de la Alba Iulia. Se deschide din nou punga pentru indemnizații și facilități fiscale

Guvernul anunță creșteri de venituri pentru mai multe categorii sociale, înainte de serbătoarea Centenarului. Într-o ședință solemnă organizată la Alba Iulia, Viorica Dăncilă a anunțat că executivul va crește de cinci ori indemnizația pentru invalizi, veterani si vaduve de razboi, precum și majorarea salariului minim și facilități fiscale pentru lucrătorii în construcții.

„În ședința de astăzi vom adopta măsuri prin care ne onorăm eroii, veterani de război, contribuim la bunăstarea cetățenilor și generației tinere”, a afirmat Viorica Dăncilă la începutul discursului.

„Aprobăm o creștere semnificativă a indemnizațiilor pentru invalizii, veteranii şi văduvele de război. Este vorba despre o majorare în medie de aproape cinci ori a acestor indemnizații: de la 259 la 1.500 lei lunar pentru cei încadrați în gradul I de invaliditate, de la 231 la 1.000 lei lunar pentru invalizii de război încadrați în gradul II de invaliditate, și de la 196 lei la 900 lei lunar pentru cei încadrați în gradul III de invaliditate”, a continuat premierul.

Toate aceste măriri ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor.

Tot în ședința de astăzi, Guvernul a anunțat că declară sector construcțiilor prioritar și de importanță națională pentru economia românească, pentru următorii 10 ani, scrie News.ro.

Dăncilă a explicat că „Pentru sectorul construcțiilor, vom stabili un salariu minim brut lunar de 3000 lei, vom elimina taxele pe muncă pentru angajator, iar pentru angajat le vom stabili astfel încât, salariul minim net lunar să depășească echivalentul în lei a 500 euro. Vom introduce și alte măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru în acest sector”.

O altă măsura luată de Guvern este introducerea obligativității de acordare a avansului pentru contracte de lucrări în procent de 30%, indiferent de sursa de finanțare, și restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură, până la finalizarea proiectului.

Astfel, în sprijinul finanțării sectorului de construcții se va înființa un Fond de garantare pentru construcții, cu participarea Statului în procent de 80% şi a firmelor de construcții cu 20%, a mai anunțat premierul.

Un alt sector prioritar devine și educația, pentru care Executivul anunță din nou că va acorda un procent de 6% din PIB, precum și devansarea creşterilor salariale, facilităţi pentru cadrele didactice care se stabilesc în mediul rural, fonduri pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice.

„Acordul între Guvernul României şi Federaţiile Sindicale Reprezentative din Învăţământ, prin care Executivul se angajează să ia măsuri de sprijinire a educaţiei, în concordanţă cu rolul prioritar al acestui domeniu, prevăzut în Programul de Guvernare, a fost adoptat astăzi, prin memorandum, în şedinţa solemnă de la Alba Iulia. La finalul şedinţei, Acordul a fost semnat de premierul Viorica Dăncilă şi de liderii Federaţiilor Sindicale Reprezentative din Învăţământ: Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Alma Mater, Simion Hăncescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, şi Marius Nistor, preşedintele Sindicatului din Învăţământ Spiru Haret”, anunţă Guvernul.

Acordul prevede creşterea  sumelor destinate finanţării educaţiei cu cel puţin 15% anual, comparative cu bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puţin 6% din PIB, devansarea creşterii salariale prevăzute până în anul 2022, până la data de 1 septembrie 2020 şi acordarea a doua salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice, acordarea unei garanţii de stat de 80% pentru creditele luate în vederea achiziţionării unei locuinţe.

Pentru personalul didactic din mediul rural, Guvernul promite acordarea unei sume de până la 5000 euro pentru achiziţia şi modernizarea unei locuinţe, precum şi pentru cumpărarea terenului necesar construcţiei, acordarea unei prime de instalare în cuantum de trei salarii medii brute pe economie pentru personalul didactic care se titularizează în zonele rurale.

De asemenea, cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învăţământ de minimum 30 de ani, li se acordă la pensionare şase salarii medii brute pe economie.

Guvernul nu a uitat nici de copii, și anunță că va institui un mecanism de economisire pentru acecștia – Contul de economii Junior Centenar, iar statul va deschide la Trezorerie, pentru fiecare copil sub 18 ani, un cont în care părinţii pot depune bani. Statul contribuie cu o primă anuală, în 2019 ea urmând să fie în valoare de 600 de lei anual pentru suma minimă de 1.200 de lei depusă anual.

„În acest cont, părinții sau reprezentanții legali ai copilului pot depune bani, iar statul contribuie cu o primă anuală. Astfel, începând cu 2019, pentru o sumă minimă de 1.200 de lei depusă anual de părinte sau, în cazul copiilor din sistemul de protecție socială, de stat, în contul special de economisire, statul contribuie cu o primă de 600 de lei anual”, a explicat Dăncilă.

Banii economisiți prin acest instrument pot fi retrași după împlinirea vârstei de 18 ani pentru finanțarea studiilor universitare sau pentru a acoperi la momentul respectiv lipsa de venituri. Banii astfel economisiți nu se impozitează și primesc de la buget o dobândă anuală de 3%, dobândă stimulativă și constantă.


Foto: Mediafax