Autoritățile au anunțat când va fi deschisă plaja lărgită de la Mamaia

NewMoney 20/05/2021 | 15:17 Ştiri
Autoritățile au anunțat când va fi deschisă plaja lărgită de la Mamaia

Recepţia plajei care s-a realizat prin procesul de înnisipare (Lotul 2 – Mamaia, n.r.) va avea loc la jumătatea sezonului turistic estival, a anunţat, joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia unei vizite efectuată în judeţul Constanţa.

„(…) am avut discuţii despre plaja care s-a realizat prin acest proces de înnisipare. Am discutat inclusiv despre modul în care plaja va fi administrată în sezonul 2021. Este o lucrare nefinalizată. Din punct de vedere juridic recepţia nu a avut încă loc. Vom ajunge la faza de recepţie unde în mijlocul sezonului turistic, lucru care necesită o atitudine constructivă din partea tuturor factorilor implicaţi, atât din partea companiei care are alocată această investiţie, cât şi din partea ABADL (Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, n.r.), ministerului, „Apele Române”, Primărie, Consiliul Judeţean şi Prefectură. În această perioadă, administrarea plajei se face de către constructor, până la recepţie, de „Apele Române”, ABADL, după recepţie. Cred că este o ocazie unică şi pentru minister, şi pentru „Apele Române”, dar mai ales pentru autorităţile locale din Constanţa să fie un nou început pentru tot ce înseamnă turism la Marea Neagră şi să reuşim să deschidem o altă etapă de dezvoltare turistică în Constanţa. Pentru acest lucru, după finalizarea lucrărilor, recepţia şi intabularea noii porţiuni de plajă, Ministerul Mediului împreună cu „Apele Române” vom lansa un concurs internaţional de soluţii de urbanism şi arhitectură pentru amenajarea acestei porţiuni. Va fi nevoie de un nou Plan Urbanistic Zonal pentru amenajarea acestei suprafeţe imense”, a spus demnitarul.

La sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) preciza, pe pagina de Facebook a instituţiei, că Litoralul românesc va avea, la începutul verii, aproape 53 de hectare de plajă nouă, pe o lungime de 6.950 de metri liniari.

Pe data de 5 martie, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) a anunţat că restricţia privind accesul navelor şi exploatarea fundului Mării Negre în perimetrul destinat extragerii nisipului pentru lărgirea plajei din staţiunea Mamaia a fost anulată, după două săptămâni de la impunerea acesteia, printr-o adresă emisă de Direcţia Hidrografică Maritimă.

Lotul 2 – Mamaia face parte din proiectul „Reducerea eroziunii costiere, faza II (2014-2020)”, implementat de ABADL prin Administraţia Naţională „Apele Române” şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, însemnând lucrări de reducere a eroziunii costiere pentru 11 sectoare: stăvilarele Edighiol/Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie, Costineşti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia – Venus – Aurora, Mangalia – Saturn, 2 Mai.

Proiectul are valoarea de peste 3,8 miliarde de lei, din care 85% sunt fonduri europene nerambursabile eligibile obţinute prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, iar restul de 15% reprezintă cofinanţare de la bugetul de stat. Durata de implementare a proiectului este 2015 – 2023.