Austriecii de la Wienerberger parafează o nouă achiziție și cumpără producătorul de cărămizi Brikston

Andreea Neferu 17/10/2017 | 09:43 Ştiri
Austriecii de la Wienerberger parafează o nouă achiziție și cumpără producătorul de cărămizi Brikston

Grupul austriac de materiale de construcții Wienerberger a cumpărat producătorul de cărămizi Brikston de la fondul de investiții ADM Capital. Aceasta este cea de-a doua achiziție pe care austriecii o parafează pe plan local în ultimul an și jumătate.

”Compania poate fi integrată rapid în rețeaua existentă de fabrici și completează foarte bine prezența geografică în România, precum și susținerea activității noastre la nivel local”, a spus Heimo Scheuch, CEO al Wienerberger. Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită.

Brikston, care deține o fabrică la Iași, are circa 210 angajați. ”Din perspectiva mea, sunt mai mult decât sigur că nu vor exista restructurări. Piața merge foarte bine în prezent, nu văd fundamente pentru care s-ar face restructurări. Wienerberger nu are fabrici în zona Moldovei, iar unitatea de producție a Brikston oferă acces și la exporturi pe piețele din Republica Moldova și din Ucraina. Deocamdată, exporturile pe care le facem, în principal către Republica Moldova, reprezintă circa 5% din vânzări. Dar sunt convins că și Ucraina va fi o zonă care va crește”, a spus pentru NewMoney Iulian Mangalagiu, directorul general al Brikston. Întrebat care este valoarea tranzacției prin care Wienerberger a preluat Brikston, el a precizat că doar părțile implicate direct o cunosc.

Wienerberger a mai cumpărat anul trecut și fabrica de cărămizi din Buzău a omului de afaceri Omer Susli, fostul proprietar al lanțului de bricolaj Praktiker România. Pe lângă aceasta, Wienerberger mai are în România fabrici la Gura Ocniţei (judeţul Dâmboviţa), Sibiu şi Triţenii de Jos (judeţul Cluj).

Compania Wienerberger – Sisteme de Cărămizi, prin care austriecii își desfășoară activitățile pe plan local pe segmentul de cărămizi, a avut anul trecut afaceri de peste 181 de milioane de lei și un profit net de 13,8 milioane de lei. Pe de altă parte, Brikston (fosta Ceramica Iași) a încheiat 2016 cu o cifră de afaceri de 72,8 milioane de lei și un profit net de 9,2 milioane de lei.

Fondul de investiţii Asia Debt Management Capital (ADM Capital) din Hong Kong a cumpărat în 2014 Ceramica Iași/Brikston de la fondul american Advent, în urma unei tranzacții estimate la circa 10 milioane de euro.

Pe piața locală de cărămizi mai activează jucători precum Cemacon sau Macofil.


Sursă foto: Brikston/ADM Capital

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.