Austria se opune în continuare intrării României și Bulgariei în Schengen

Elena Marinescu 26/02/2024 | 19:10 Ştiri
Austria se opune în continuare intrării României și Bulgariei în Schengen

În dezbaterea Schengen despre România și Bulgaria, ministrul de Interne Gerhard Karner (ÖVP) insistă asupra poziției anterioare de veto a Austriei cu privire la aderarea deplină, și cu granițele terestre.

Compromis cu negocieri dure

Totodată, ministrul s-a referit la acordul la care s-a ajuns deja privind ridicarea controalelor pe mare și pe cale aeriană, cunoscut și sub denumirea de „Air and Sea Schengen”, potrivit presei din Austria.

„Mă gândesc foarte mult să fac acest pas acum și să nu filosofez despre următorii pași”, s-a referit Karner la o decizie unanimă a UE și a redus și mai mult așteptările privind aderarea deplină.

Compromisul a fost stabilit după „negocieri dure” și prevedea „condiții clare”, a subliniat ministrul de Interne. Aceasta înseamnă că frontiera terestră trebuie să fie securizată, iar la frontiera externă sunt disponibili suplimentari ofițeri de poliție și resurse Frontex. În plus, solicitanții de azil din Austria care au fost înregistrați anterior în România și Bulgaria urmează să fie returnați în aceste țări.

Acordul „Air Schengen” înseamnă că călătorii din România și Bulgaria nu mai trebuie să zboare către alte țări UE prin terminalele internaționale. Cu toate acestea, controalele la frontieră rămân în vigoare pe uscat. Controalele la frontierele aeriene și maritime ar trebui să fie ridicate în martie 2024. S-a spus că discuțiile despre ridicarea controalelor funciare vor continua în acest an, potrivit sursei citate de b1.ro.

După cum a raportat „Kurier”, presiunea crește asupra Austriei pentru a accepta admiterea celor două țări în spațiul Schengen. Singura țară din UE care încă stă în mod constant în calea acestui pas este Austria.