Au investit 500 de dolari în 1993 și au ajuns astăzi la afaceri totale de peste 12 milioane de euro

Senica Micu 04/02/2019 | 10:40 Companii
Au investit 500 de dolari în 1993 și au ajuns astăzi la afaceri totale de peste 12 milioane de euro

Ce faci când piața pe care ai intrat în urmă cu 25 de ani nu îți mai aduce pro­fiturile de altădată? Te reinventezi și integrezi noi servicii pentru companii. Studiu de caz între teorie și practică, Austral Trade.

Acest articol a apărut în numărul 57 (21 ianuarie – 3 februarie 2019) al revistei NewMoney

Cu degajarea omului al cărui business a prins toate schimbările economice, cu bune și cu rele, George Anghel (53 de ani) trasează astăzi o direcție clară pentru ur­mă­torii zece ani: „Când cineva, oricine, are nevoie de ceva pentru o clădire de birouri, să se gândească la noi“. Aflată în top trei fur­nizori de produse și soluții pentru biro­tică și papetărie, Austral Trade, companie pe care antreprenorul a fondat-o în 1993 împreună cu prietenul său Andrei Iurov, se reorientează acum și către alte linii de bu­si­ness, o mișcare pe care, crede el, ar trebui să o facă fiecare jucător din acest domeniu.

Planul lui este construit pornind de la tendințele care se manifestă la nivel local și internațional. Pe de o parte, piața „a început să intre în declin“, ceea ce George Anghel numește „o chestie naturală“, un lucru ce se observă la nivel global. „Digitalizarea vine peste noi, lumea scrie mai pu­țin, arhivează mai puțin. Probabil că în 20 de ani nu va mai folosi nimeni biblio­ra­f­turi“, punctează el. Pe de altă parte, com­paniile medii și mari, care accesează astfel de servicii, au început să caute siguranță, iar prețul nu mai este prima opțiune. Astfel, după ce a ajuns la afaceri de peste 12 milioane de euro în 2017 și a păstrat un ritm ușor de creștere în 2018 (pentru anul trecut, cifrele finale nu au fost încă raportate, n.r.), Austral Trade se con­centrează acum pe diversificare.

BUSINESS to BUSINESS. Încă din prima parte a dialogului cu NewMoney, antreprenorul aduce în discuție proiectele pentru 2019, care vor culmina cu „produsele pro­moționale“, o direcție cu potențial și acum, și în viitor. Dar a nu se confunda cu mo­dele clasice de pixuri și brichete! Prin „produse promoționale“, Anghel se referă la idei noi, care nu au mai fost exploatate pe această piață.

„De fapt, noi suntem acționari cu 50% într-o companie de producție publicitară, care importă produse de business gifts din Germania. Avem posibilități interne de a personaliza produsele, am investit în tot felul de mașini, în imprimante japoneze“, detaliază Anghel. De pildă, o imprimantă japoneză pe care au cumpărat-o cu 40.000 de euro poate imprima în cel mai mic deta­liu un tablou de Van Gogh pe un pix.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Senica Micu are o experiență de peste zece ani în presa de business. A scris pentru mai multe publicații, precum Forbes, Money Express și Capital, realizând interviuri cu lideri de companii și antreprenori. În paralel, a coordonat diverse proiecte editoriale și s-a implicat în organizarea unor evenimente. În 2011, a câștigat unul dintre marile premii ale concursului „Tânărul Jurnalist al Anului”, inițiat de Freedom House România.