Au fost desemnați câștigătorii premiului Nobel 2019 pentru Fizică

Andrei Dumitru 08/10/2019 | 13:10 Ştiri
Au fost desemnați câștigătorii premiului Nobel 2019 pentru Fizică

Canadianul James Peebles şi elveţienii Michel Mayor şi Didier Queloz au obținut premiul Nobel pentru Fizică din 2019, a anunţat marţi Academia Suedeză de Știinţe.

Cei trei au fost premiaţi „pentru contribuţia la înţelegerea evoluţiei universului şi locul Pământului în cosmos”.

Peebles a fost recompensat cu Nobel pentru „descoperiri teoretice în cosmologia fizică”. Cealaltă jumătate a premiului revine elveţienilor Mayor şi Queloz, pentru „descoperirea unei exoplanete care orbitează o stea de tipul Soarelui”.

Fizica, primul domeniu menționat de Nobel

Fizica a fost primul domeniu menţionat de Alfred Nobel în testamentul lui din 1895. La finalul secolului XIX, mulţi considerau fizica ca cea mai importantă dintre ştiinţe şi, probabil, Nobel a văzut-o la fel. Propriile lui cercetări au fost strâns legate de fizică.

Premiul Nobel pentru Fizică este acordat la Stockholm de Academia regală de ştiinţe din Suedia.

Din 1901 până în 2018 au fost acordate 112 premii unui număr de 210 cercetători, dintre care 3 femei. Cel mai tânăr laureat a avut vârsta de 25 de ani, iar cel mai vârstnic, de 96 de ani. Omul de ştiinţă John Bardeen a primit de două ori acest premiu.

Anul trecut, laureaţi au fost – pentru descoperiri în domeniul laserilor – americanul Arthur Ashkin, care a primit jumătate din premiu, şi francezul Gérard Mourou şi canadianca Donna Strickland, care au împărţit jumătate.

Calendar Premiile Nobel 2019

Cercetătorii William G. Kaelin jr., Sir Peter J. Ratcliffe şi Gregg L. Semenza au fost desemnaţi, luni, câştigătorii Premiului Nobel pentru Medicină din 2019.

După atribuirea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină și a premiului Nobel pentru Fizică, sezonul Premiilor Nobel continuă cu Premiul Nobel pentru Chimie, la 9 octombrie, Premiul Nobel pentru Literatură, la 10 octombrie şi Premiul Nobel pentru Pace, la 11 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat la data de 14 octombrie.


Sursa: News.ro