Aterizare sau prăbușire: Ce urmează după ce temperarea consumului încetinește creșterea economiei

Alexandra Pele 29/05/2018 | 13:29 Financiar
Aterizare sau prăbușire: Ce urmează după ce temperarea consumului încetinește creșterea economiei

Economia României dă semne că a depășit vârful ciclului de creștere. Motorul a în­cetinit. Întrebarea este cât de lină va fi aterizarea.

Acest articol a apărut în numărul 41 (28 mai – 10 iunie) al revistei NewMoney

Economia avertizează că a început să „obosească“. În pri­mele trei luni ale anului, Produsul Intern Brut (PIB) a avansat cu doar 4% față de aceeași perioadă a anului trecut, dar a stagnat în raport cu ultimele trei luni din 2017. Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) sunt, pe de o parte, o confirmare a celor mai multe scenarii din piață. Pe de altă parte, revizuirea seriilor istorice, operată simultan cu măsurătoarea PIB-ului din primul tri­mestru, a fost primită cu dezamăgire. Co­recțiile nu semnalează doar sfârșitul creșterii economice rapide, ci și o înce­ti­nire mai abruptă decât și-ar fi dorit să vadă economiștii.

Citiți și: O soluție simplă pentru retenția angajaților talentați în companie

„În ansamblu, decelerarea creșterii economice acompaniată de accelerarea inflației zugrăvește un context econo­mic dezamăgitor care afectează negativ activele locale și care îi pune în încurcă­tură pe decidenții politicilor publice“, este de părere Ciprian Dascălu, econo­mist-șef ING. Specialistul, premiat recent la nivel internațional pentru acura­tețea prognozelor sale, a redus drastic estimarea legată de creșterea econo­mică a României, de la o proiecție iniți­a­lă de 4,7% din PIB la 3,5% din PIB în 2018. Revizuiri similare au fost ope­rate și de economiștii altor bănci locale, ale căror prognoze sunt la ora actuală destul de diferite de cea „oficială“ pe care s-a con­struit bugetul public al țării, de 5,5% din PIB. „După performanţa slabă a eco­no­miei din trimestrul I, va trebui să revizuim în jos prognoza de creştere econo­mică de 5% aferentă anului 2018“, spune și Ionuț Dumitru, economist-șef Raiffeisen Bank. BCR, cea mai mare bancă din punct de vedere a activelor, a redus de asemenea proiecția pentru acest an, de la 4,7% la 4,1.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.