Aterizare sau prăbușire: Ce urmează după ce temperarea consumului încetinește creșterea economiei

Economia României dă semne că a depășit vârful ciclului de creștere. Motorul a încetinit. Întrebarea este cât de lină va fi aterizarea.
Acest articol a apărut în numărul 41 (28 mai – 10 iunie) al revistei NewMoney
Economia avertizează că a început să „obosească“. În primele trei luni ale anului, Produsul Intern Brut (PIB) a avansat cu doar 4% față de aceeași perioadă a anului trecut, dar a stagnat în raport cu ultimele trei luni din 2017. Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) sunt, pe de o parte, o confirmare a celor mai multe scenarii din piață. Pe de altă parte, revizuirea seriilor istorice, operată simultan cu măsurătoarea PIB-ului din primul trimestru, a fost primită cu dezamăgire. Corecțiile nu semnalează doar sfârșitul creșterii economice rapide, ci și o încetinire mai abruptă decât și-ar fi dorit să vadă economiștii.
Citiți și: O soluție simplă pentru retenția angajaților talentați în companie
„În ansamblu, decelerarea creșterii economice acompaniată de accelerarea inflației zugrăvește un context economic dezamăgitor care afectează negativ activele locale și care îi pune în încurcătură pe decidenții politicilor publice“, este de părere Ciprian Dascălu, economist-șef ING. Specialistul, premiat recent la nivel internațional pentru acuratețea prognozelor sale, a redus drastic estimarea legată de creșterea economică a României, de la o proiecție inițială de 4,7% din PIB la 3,5% din PIB în 2018. Revizuiri similare au fost operate și de economiștii altor bănci locale, ale căror prognoze sunt la ora actuală destul de diferite de cea „oficială“ pe care s-a construit bugetul public al țării, de 5,5% din PIB. „După performanţa slabă a economiei din trimestrul I, va trebui să revizuim în jos prognoza de creştere economică de 5% aferentă anului 2018“, spune și Ionuț Dumitru, economist-șef Raiffeisen Bank. BCR, cea mai mare bancă din punct de vedere a activelor, a redus de asemenea proiecția pentru acest an, de la 4,7% la 4,1.
Dacă în anii anteriori România a devenit „răsfățata“ presei economice internaționale, care remarca evoluția bună a economiei locale, încetinirea ritmului nu le-a scăpat nici analiștilor străini. Bloomberg nota că era creșterii economice-record din regiune s-a încheiat. „Anul trecut a fost vârful pentru majoritatea statelor“, a comentat Zoltan Arokszallasi, analist la Erste Bank Ungaria, pentru sursa citată. „Creșterea vine preponderent din consumul gospodăriilor. Nu ne mai așteptăm la «pomeni» guvernamentale – un motor important în România“, a adăugat el, referindu-se la mixul de politici fiscale foarte laxe care au dus la decolarea cheltuielilor și, implicit, a creșterii PIB-ului.
VESTE BUNĂ. Măsuri de temperare a efectului întoarcerii bumerangului care a permis performanțele economice foarte bune ale ultimilor ani au început deja să fie luate. Banca Națională a României (BNR) a demarat ceea ce economiștii numesc „ciclul post-criză“. Revenirea inflației a forțat banca centrală să majoreze de trei ori dobânda-cheie de politică monetară, dobândă care dă tonul costurilor din piață. Bancherii au reacționat și ratele la bancă au început deja să crească. Datele legate de PIB pot fi însă o consolare pentru datornici, cel puțin pe termen scurt. „În absența unui șoc extern pe cursul de schimb, nu ne mai așteptăm ca BNR să mai opereze o creștere de dobândă în acest an“, spune Dascălu, adăugând că cifrele legate de creșterea economică ar putea surprinde și board-ul BNR.
„(În cadrul ședinței de politică monetară, n.r.) s-a arătat că decelerarea expansiunii economice este așteptată să cunoască o relativă temperare în semestrul I 2018 în raport cu trimestrul IV 2017, dată fiind previzibila reintensificare sensibilă a ritmului ei trimestrial în intervalul ianuarie-martie, succedată doar de o ușoară încetinire a acestuia în trimestrul II“, reiese din minuta discuțiilor din ședința premergătoare comunicatului INS legat de PIB. Cu alte cuvinte, BNR se aștepta ca economia să fi accelerat în primul trimestru, aspect contrazis de datele statisticii. Banca centrală nu este însă singura instituție care s-a înșelat. Analiștii chestionați de Bloomberg vedeau o creștere medie de 0,8%. În realitate a fost vorba despre o stagnare. „Ne așteptăm la o contracție a consumului privat. Pe partea de ofertă, industria s-a contractat și se pare că serviciile și construcțiile nu au compensat“, explică analistul ING slabele performanțe.
DUPĂ BUGET… În acest context, toată atenția economiștilor se îndreaptă către bugetul public. „Creșterea deficitului bugetar reprezintă cel mai important risc macroeconomic în perioada următoare“, spune Dumitru. Discuțiile legate de planul Guvernului pentru Pilonul II de pensii devin cu atât mai tensionate cu cât atingerea țintei de deficit de 3% din PIB se arată tot mai dificilă, iar „artificiul“ folosit fără excepție de Executiv a fost reducerea investițiilor. Pentru acest an, planul spune că statul ar urma să finanțeze proiecte în valoare de 4,2% din PIB, în contextul în care din execuția pe anul trecut reiese că acestea s-au ridicat la 2,3% din PIB, cel mai redus nivel din ultimele decenii.
Pe de altă parte, tăierea investițiilor duce la riscul încetinirii și mai acute a economiei. Deocamdată, execuția bugetară pe primul trimestru arată că Guvernul a reglat lucrurile la capitolul fonduri europene. Sumele decontate de Bruxelles au fost cu peste jumătate de miliard de euro mai mici decât socotelile de la București. În consecință, cofinanțările statului au fost și ele cu 740 de milioane de euro mai mici decât ce se bugetase. Sacrificiul s-ar putea dovedi însă prea mare, în special având în vedere miza însemnată pe care o au investițiile în acest an când s-a terminat gazul care a alimentat creșterea consumului, iar investițiile ar trebui să fie cele care să ajute la săltarea PIB-ului.
Din proiecțiile Comisiei Naționale de Prognoză (CNP) reiese că formarea brută de capital fix va crește cu 7,9% în acest an. Aceasta ar urma să aibă contribuție de 1,8% din PIB la creșterea economică din acest an, estimată de CNP la 6,1%.
VIITOR INCERT. Dincolo de glumele din cercurile economiștilor, legate de faptul că România a ajuns iar la mila vremii, un an agricol bun fiind de natură să contribuie la rotunjirea creșterii economice, există și păreri mai optimiste legate de evoluția PIB-ului din acest an. Fondul Monetar Internațional (FMI), spre exemplu, și-a majorat recent estimarea de la 4,4% la 5,1%. Revizuirea a venit la scurt timp după o vizită a unor oficiali români la Washington.
Asta în condițiile în care Jaewoo Lee, noul șef al misiunii FMI în România, își exprimase, anterior întâlnirii din SUA, îngrijorarea cu privire la încadrarea în ținta de deficit bugetar de 3%, în condițiile în care veniturile au fost supraestimate, iar cheltuielile-subevaluate. „Am avut câteva discuţii cu autorităţile privind opţiunile pentru a reduce decalajul, sunt discuţii în curs“, a comentat Lee în martie.
Și cum pe partea de cheltuieli este mai greu de umblat, specialiștii nu exclud o creștere a fiscalității. Totuși, iminența alegerilor i-ar putea deturna, forțând banca centrală să fie singura instituție publică hotărâtă să asigure o „aterizare lină“ a economiei locale. „Ne așteptăm ca BNR să continue înăsprirea politicii monetare, în absența unei consolidări fiscale. Având în vedere că 2018 și 2019 sunt ani electorali, există mici speranțe pentru o ajustare fiscală“, este de părere Dascălu. Cu ce costuri viitoare? E o altă discuție.
Investiții
În ciuda investițiilor slabe realizate de stat, nivelul formării brute de capital fix plaseasă România peste media europeană.
- Capital. Din punct de vedere al formării brute de capital fix (investiții), România stă relativ bine în clasamentul european, reiese din calculele NewMoney pe baza datelor Eurostat. Cu un procent de 22,5% din PIB, România se află pe locul 12, în urma Cehiei, cu un nivel al investițiilor de 25,2% din PIB (locul doi în UE), dar în fața Ungariei (21,7% din PIB) sau Poloniei (17,7% din PIB în ultimul trimestru din 2017).
- Evoluție. Deși nivelul investițiilor din România este peste media euro-peană de 20,2%, acestea sunt cu mult sub cele de dinainte de criză. În ultimele trei luni din 2007, statul și companiile private au realizat investiții de 35,7% din PIB, cu peste 10 puncte procentuale mai mult decât cele din ultimul trimestru al anului trecut.
- Perspective. Comisia Națională de Prognoză (CNP) anticipează că formarea brută de capital fix va înregistra o creștere de 7,9% în acest an și va avea o contribuție de 1,8% la creșterea PIB din acest an, estimată de CNP ca fiind de 6,1%.
FOTO: Guliver / Getty Images