Atac cibernetic prin intermediul WhatsApp: Mai mulți oficial SUA au fost spionați

NewMoney 01/11/2019 | 10:15 Ştiri
Atac cibernetic prin intermediul WhatsApp: Mai mulți oficial SUA au fost spionați

WhatsApp a fost atacată cibernetic în acest an pentru spionarea unor înalţi oficiali guvernamentali din state aliate ale SUA, potrivit unor persoane apropiate unei investigaţii a companiei de mesagerie, transmite Reuters.

Sursele au spus că o parte ”semnificativă” a victimelor sunt oficiali guvernamentali şi militari de rang înalt, din cel puţin 20 de ţări de pe cinci continente.

WhatsApp dă în judecată compania NSO Group

Atacarea cibernetică a smartphone-urilor aparţinând unui grup mai mare de oficiali guvernamentali decât s-a anunţat iniţial sugerează că această acţiune ar putea avea consecinţe politice şi diplomatice extinse.

WhatsApp a dat marţi în judecată compania israeliană dezvoltatoare de softuri pentru hacking NSO Group.

WhatsApp, divizie a Facebook, acuză că NSO Group a construit şi vândut o platformă de haking care a exploatat o lacună software a a serverelor deţinute de WhatsApp, pentru a-şi ajuta clienţii că atace cibernetic telefoanele a cel puţin 1.400 de utilizatori.

În timp ce nu este clar cine a folosit softul pentru a ataca telefoanele oficialilor, NSO afirmă că vinde softul pentru spionaj numai clienţilor guvernamentali.

O parte dintre victime sunt din Statele Unite, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Mexic, Pakistan şi India, au declarat persoane apropiate investigaţiei. Reuters nu a putut afla dacă victimele din aceste ţări includ şi oficiali guvernamentali.

Dezvăluirea a avut loc în timp ce peste 12 jurnalişti indieni şi activişti ai drepturilor omului au declarat joi că au fost şi ei ţinta spionajului.

NSO nu a răspuns imediat solicitării de comentarii. Anterior, NSO a negat orice ilegalitate, afirmând că produsele sale au rolul doar de a ajuta guvernele să prindă terorişti şi infractori.

Produsele NSO, folosite pentru atacuri

În ultimii câţiva ani, cercetători în domeniul securităţii cibernetice au aflat că produsele NSO sunt folosire împotriva unei game largi de ţinte, inclusiv a protestatarilor din ţări cu conduceri autoritare.

Un grup de cercetări independent numit CitizenLab, care colaborează cu WhatsApp, a anunţat că cel puţin 100 de victime sunt jurnalişti şi dizidenţi, nu infractori.

WhatsApp a anunţat că în această săptămână a trimis notificări utilizatorilor afectaţi.

”Se ştie că multe tehnologii destinate investigaţiilor efectuate de autorităţile care aplică legea sunt folosite pentru spionaj între state şi politic”, a declarat John Scott-Railton, cercetător senior la CitizenLab.

Înainte de a anunţat victimele, WhatsApp a comparat lista cu persoanele ţintite cu solicitările autorităţilor pentru informaţii legate de investiţiile penale, cum ar fi cazuri de terorism sau exploatarea copiilor. Dar compania nu a găsit vreo suprapunere, a spus o persoană apropiată situaţiei. Guvernele pot face solicitări de informaţii la WhatsApp, prin intermediul unui portal online creat de companie.

WhatsApp nu a identificat clienţii NSO Group care ar fi ales ţintele.