AstraZeneca se retrage de la discuțiile cu UE pe tema vaccinului împotriva COVID-19

NewMoney 27/01/2021 | 13:52 Ştiri
AstraZeneca se retrage de la discuțiile cu UE pe tema vaccinului împotriva COVID-19

Compania farmaceutică AstraZeneca s-a retras de la reuniunea ce urma să aibă loc miercuri cu Uniunea Europeană pentru a discuta despre livrările de vaccinuri, a comunicat un înalt oficial european, potrivit agenţiilor Reuters şi AFP, citate de Agerpres.ro.

El a menţionat că UE continuă să ceară companiei explicaţii suplimentare despre anunţul de săptămâna trecută conform căruia va reduce livrările de vaccinuri către Uniune în primul trimestru al anului, din cauza unei ‘scăderi de randament’.

AstraZeneca fusese deja convocată de două ori luni pentru a da explicaţii în faţa reprezentanţilor statelor membre şi ai Comisiei Europene.

Justificările sale au fost considerate ‘nesatisfăcătoare’, astfel încât o nouă reuniune a fost prevăzută pentru miercuri.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a anunțat luni seară că AstraZeneca nu va mai livra toate dozele de vaccin negociate de Comisia Europeană și a transmis companiei, în mod public, să ia măsuri pentru a livra cantitatea stabilită, în condițiile în care vaccinul a fost finanțat cu bani europeni.

Tensiuni între AstraZeneca și Comisia Europeană

Bruxellesul contestă explicaţiile prezentate de către CEO-ul grupului, Pascal Soriot, într-un interviu acordat marţi mai multor cotidiene europene în care dezminte principiul rezervării producţiei instalaţiilor britanice pentru Regatul Unit.

”Acordul britanic a fost încheiat în iunie (2020), cu trei luni înaintea acordului european (…). Londra a stipulat ca aprovizionarea care provine de la lanţul de aprovizionare britanică să meargă mai întâi în Eegatul Unit”, declară Pascal Soriot în acest interviu.

În contractul de precomandăîncheiat cu UE, în august, cu privire la 400 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford, ”se arată că instalaţiile de producţie britanice erau o opţiune pentru Europa, dar numai mai târziu”, precizează francezul.

Într-un pasaj publicat de cotidianul iralian La Repubblica, Pascal Soriot insistă că ”nu suntem în absolut niciun fel faţă de UE (…). Acesta nu este un angajament contractual. Am spus că vom face tot ceea ce pute, dar fără garanţia că vom reuşi”.

”UE voia mai mult sau mai puţin tot atâtea doze cât Regatul Unit, în pofida faptului că semna cu trei luni mai târziu (decât Londra). Am spus, aşadar: vom face tot ceea ce putem, dar nu ne vom angaja contractual”, insistă el.

Aceste declaraţii au făcut Bruxellesul să reacţioneze.

”Contestăm numeroase elemente din acest interviu, inclusiv ideea că producţia instalaţiilor britanice ar fi rezervată numailivrărilor în Regatul Unit. Nu este exact”, a declarat pentru AFP un oficial UE de rang înalt.

”În ceea ce priveşte ideea de a face tot ceea ce pot”, contractul prevede existenţa unorcapacităţi de producţie suplimentare. Astfel încât, în cazul în care există o problemă la oinstalaţie în Belgia, să putem recurge la capacităţi ale altor instalaţii din Europa şi din Regatul Unit”, instă acest oficial.

Pascal Soriot consideră că dificultăţile cu ”randamentul” din instalaţia europeană a AstraZeneca se explică prin întârzierea faţă de Regatul Unit, iar partenerii grupului este necesar ”să afle” despre procesul de producţie.

”El nu este la fel de eficient ca celelalte (…). Este un adevărat ghinion. Nu este niciun mister în asta”, a subliniat el pur şi simplu.