Asociația service-urilor despre noua lege a RCA: Este o lege a fricii, președintele să o retrimită în Parlament

Emil Popescu 24/05/2017 | 11:45 Ştiri
Asociația service-urilor despre noua lege a RCA: Este o lege a fricii, președintele să o retrimită în Parlament

Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) solicită președintelui Klaus Iohannis să retrimită Legea RCA în Parlament, apreciind că unele articole contravin Constituției și afectează păgubiții RCA.

Reprezentanții service-urilor auto sunt nemulțumiți în special de majorarea de patru ori a termenului de plată a despăgubirilor și de stabilirea unui tarif de referință pentru RCA.

“Legea RCA este o “lege a fricii”, această lege fiind izvorâtă și construită pe fondul temerii instinctive a politicienilor de protestele transportatorilor, simulacrul de dezbateri din Camera Deputaților fiind purtat în realitate doar cu trei părți: transportatori, asiguratori și ASF”, arată ASSAI într-un comunicat.

Asociația afirmă că este un lucru bun faptul că există o lege RCA, însă actul normativ conține prevederi care vor afecta peste 270.000 de păgubiți în fiecare an.

Termenul de plată a despăgubirii a fost majorat, prin noua lege, de patru ori, de la 10 zile la 40 zile, iar acest lucru este ca și cum „ai încerca să stingi un incendiu cu benzină”, conform sursei citate.

Asociaţia este nemulțumită și de plata despăgubirilor în baza unor preţuri de referinţă, în condiţiile în care în România nu există un sistem de preţuri de referinţă pentru bunuri şi servicii.

Și Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) a  criticat noua lege, despre care sustine că apără interesele patronilor de firme de transport, nu pe cele ale şoferilor.

UNSICAR a anuntat că va notifica și Comisia Europeană, în cazul în care legea va fi promulgată, întrucât conține prevederi anticoncurenţiale.

Emil are o experiență de peste 15 ani în presa economică, din care 13 la agenția Mediafax. Pentru NewMoney scrie pe domenii precum energie, industrie și auto.