Ştiri

ASF: Legea finanţării participative a intrat în vigoare

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat marţi că legea finanţării participative a intrat în vigoare.

Legea prevede dispoziţii exprese privind desemnarea ASF în calitate de autoritate responsabilă cu îndeplinirea funcţiilor şi sarcinilor prevăzute în regulamentul european, precum şi sancţiunile aplicabile în cazul nerespectării prevederilor acestuia, termenele de depunere a documentelor în vederea autorizării în calitate de furnizor european de servicii de finanţare participativă, condiţiile de retragere a autorizaţiei.

Finanţarea participativă (crowdfunding) reprezintă un tip de activitate în cadrul căreia un furnizor de servicii de finanţare participativă, fără a-şi asuma el însuşi riscuri, administrează o platformă digitală, deschisă publicului, pentru a pune în legătură sau pentru a facilita punerea în legătură a potenţialilor investitori sau împrumutători cu mediul de afaceri care caută finanţare. O astfel de finanţare ar putea consta în împrumuturi, achiziţionarea de valori mobiliare sau alte instrumente admise în scopul finanţării participative.

Ce este finanţarea participativă?

Finanţarea participativă oferă o sursă alternativă de finanţare, inclusiv de capital de risc, dar poate oferi şi alte beneficii pentru afaceri: aceasta poate valida o idee de afaceri, poate oferi antreprenorilor acces la un număr mare de persoane furnizând perspective şi informaţii, fiind totodată şi un instrument de marketing.

”Având în vedere că, până la apariţia Legii nr. 244/2022, în România nu a existat un act normativ care să reglementeze în mod expres activitatea de finanţare participativă, A.S.F. s-a implicat activ atât din punct de vedere tehnic, cât şi în ceea ce priveşte întregul proces de avizare interinstituţională care a precedat adoptarea şi intrarea în vigoare a acestei legi”, arată ASF.

Legea nr. 244/2022 prevede dispoziţii exprese privind desemnarea ASF în calitate de autoritate competentă responsabilă cu îndeplinirea funcţiilor şi sarcinilor prevăzute în Regulamentul (UE) 2020/1.503, precum şi regimul sancţionatoriu aplicabil în cazul nerespectării prevederilor acestuia, termenele de depunere a documentelor în vederea autorizării în calitate de furnizor european de servicii de finanţare participativă, condiţiile de retragere a autorizaţiei, cerinţele referitoare la comunicările publicitare şi limba în care fişa cu informaţiile esenţiale privind investiţia poate fi pusă la dispoziţia potenţialilor investitori etc.

”În calitate de autoritate competentă în România pentru îndeplinirea funcţiilor şi sarcinilor prevăzute de Regulamentul (UE) 2020/1.503, ASF este deschisă unui dialog tehnic, eficient şi constructiv cu entităţile care urmează să solicite autorizarea în calitate de furnizori de servicii de finanţare participativă”, mai arată autoritatea.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

o zi ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

o zi ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

o zi ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

o zi ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

o zi ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies