ASF infirmă scenariul naționalizării pensiilor private și critică mesajul NN: Nu poți discuta pe baza unor zvonuri

Alexandra Pele 12/04/2017 | 15:50 Ştiri
ASF infirmă scenariul naționalizării pensiilor private și critică mesajul NN: Nu poți discuta pe baza unor zvonuri

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a infirmat, miercuri, orice fel de discuții pe tema unei eventuale naționalizări a fondurilor de pensii private cu scopul echilibrării finanțelor publice și a ținerii sub control a deficitului bugetar din acest an.

„Nu au fost și nu sunt discuții oficiale pe acest subiect (…) ASF nu vede nicio justificare posibilă pentru o eventuală decizie care privește naționalizarea Pilonului II de pensii”, au precizat reprezentanții ASF.

Autoritatea a criticat totodată poziția NN, care le-a transmis marți clienților săi un mesaj în care îi îndemna să fie la curent cu discuțiile din spațiu public.

„Poziția recentă a societății NN Pensii, care a avut o intervenție în spațiul public pe această temă, este excesivă și neavenită. Nu pot fi introduse subiecte în discuția cu consumatorii pe baza unor zvonuri sau declarații politice”, se arată într-un comunicat transmis de ASF.

Radu Crăciun, președinte și director general al BCR Pensii, a precizat pentru NewMoney că a primit asigurări din partea mai multor autorități că un astfel de scenariu nu este analizat.

NN Pensii, cel mai mare administrator de fonduri de pensii private din România, şi-a avertizat marți clienții că există discuții în spațiul public cu privire la naționalizarea Pilonului II de pensii, așa cum s-a întâmplat în Polonia şi în Ungaria.

„În ultimele săptămâni, au existat discuţii în spaţiul public, cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influenţate de decizii politice precum îngheţarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuţiei la fondul de pensii, blocarea parţială sau integrală a virării acestei contribuţii sau naţionalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important să urmăreşti permanent ce se întâmplă cu pensia ta şi să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrâneţe.”, se arată în newsletter-ul transmis de NN.

Într-un comunicat de presă transmis ulterior mesajului ASF, reprezentanții NN Pensii arată că mail-ul trimis clienților săi a fost unul informativ și a survenit ca urmare a solicitărilor venite din partea contribuabililor.

”Conținutul scrisorii trimise de NN Pensii către clienții săi este unul exclusiv informativ și acesta nu reprezintă un avertisment. Nevoia acestei informări a venit ca răspuns la solicitările de clarificare din partea clienților noștri provocate de discuțiile publice din ultima perioadă cu privire la viitorul sistemului de pensii”, precizează reprezentații fondului.

Contribuţia la Pilonul II de pensii obligatoriu este de 5,1% din salariul brut. Valoarea totală a activelor administrate de fondurile de pensii private obligatorii se ridică la aproape șapte miliarde de euro, numărul de participanții fiind de 6,8 milioane de persoane.


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.