Arta noastră cea de toate zilele

Oana Borviz 10/04/2020 | 12:00 Timp Liber
Arta noastră cea de toate zilele

Întrucât nu avem cum, cel puțin pentru o vreme, să vizităm muzee, să mergem la concerte sau la lansări de carte, putem încerca să ne apropiem de arte din confortul caselor noastre. Vă propunem să începem cu tururi virtuale prin câteva dintre cele mai mari muzee ale lumii.

Ați văzut „Equilibrium“? Este un film de pe la începutul anilor 2000, despre un viitor distopic în care sentimentele și orice fel de expresie artistică sunt pe­depsite cu moartea. Cei care, accidental sau în mod voit, nu-și iau doza de drog care să le reprime emoțiile (Christian Bale e răvășitor într-un astfel de rol) trăiesc senzații de neimaginat la atingerea cărților și tablourilor sau la auzul unei bucăți muzicale.

Chiar dacă este exagerată compa­rația dintre acea distopie și realitatea pe care o trăim noi acum (sub panica produsă de răspândirea Covid-19), nu putem să nu remarcăm nevoia comună de a ne diminua teama și de a ne eli­bera de constrângeri prin trăirea vieții într-un mod cât mai frumos cu putință. Artele și literatura sunt o cale de a ne liniști spiritul, de a ne reseta valorile și de a ne reconecta la ceea ce ne face bine, așa că poate fi un moment prielnic să le redescoperim puterea.

În acest sens ne vin în ajutor marile muzee, care ne pun la dispoziție tururi virtuale prin impresionantele lor colecții de artă clasică, modernă și con­tem­porană. Rijksmuseum din Amsterdam, British Museum din Londra și Musée d’Orsay din Paris sunt doar câteva.

Rijksmuseum, Amsterdam

Deschis oficial în 1808 prin decretul regelui Olandei, Louis Bonaparte (fratele lui Napoleon Bonaparte), muzeul are astăzi o colecție impresionantă de obiecte dedicate artelor, meșteșugurilor și istoriei începând cu anii 1200 și până în 2000.

Din totalul de un milion sunt expuse însă aproximativ 8.000 de obiecte, un vi­zitator având nevoie de o săptămână pentru a le putea vedea (la pas), dacă mai punem la socoteală și faptul că cele 80 de galerii sunt dispuse pe o lungime de un kilometru și jumătate.

Odată pătrunși în impozanta clădire neorenascentistă, veți descoperi capodopere ale picturii olandeze reprezentative pentru epocile cuprinse între secolul al XVII-lea (Epoca de Aur a Olandei) și se­colul al XXI-lea, precum și o colecție de artă asiatică.

„Rondul de noapte“ al lui Rembrandt van Rijn, „Lăptă­reasa“ lui Joha­n­nes Vermeer, „Portretul lui Isaac Massa și Beatrix van der Laen“, de Frans Hals, „Familia veselă“ a lui Jan Steen sunt, spre exemplu, tablouri în care descope­rim nu doar teh­nici pictu­rale incredibile, ci și oameni, obiceiuri și culturi fascinante.

British Museum, Londra

Mai în vârstă chiar și decât SUA, British Museum este cel mai vechi muzeu național din lume, fiind înființat în 1753 și însu­mând două milioane de ani de istorie și cultură umană.

În acest muzeu, care a avut, timp de 30 de ani, propria stație de metrou și care a fost folosit ca loc de acțiune pentru o serie de filme celebre (cum ar fi „Șantaj“, din 1929, al lui Alfred Hitchcock), se află peste două milioane de printuri și desene, picturi de Leonardo da Vinci, Rafael, Michelangelo, Dürer, Peter Paul Rubens, Rembrandt și William Blake.

Clădirea adăpostește și antichități gre­cești și romane, artă creștină timpurie, artă japoneză, mumii egiptene, frizele Partenonului, marmura Elgin, obiecte provenite din civilizațiile amerindiană, aztecă, mayașă și incașă. Pe toate acestea și multe altele le puteți vedea acum fără să vă simțiți picioarele umflate de la mers și nervii clocotind de așteptare (este știut că British Museum este unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, numai în 1972 înregistrând 1,6 milioane de vizitatori veniți să vadă expoziția de­dicată lui Tutankhamon, cel mai cunoscut rege egiptean).

Musée d’Orsay

Cu o istorie mai puțin obișnuită – cel puțin în ceea ce privește locul în care a fost ridicat (în centrul Parisului, pe malurile Senei), în fosta gară Orsay – Musée d’Orsay este o atracție nemai­pomenită încă din 1986, când a fost des­chis.

Totul atrage la acest muzeu, de la arhitectura în stil Beaux-Arts, cu interiorul dominat de hala de 138 de metri lungime și cei 35.000 de metri pătrați de sticlă, și până la arta pe care o adă­pos­tește. Și vorbim aici de cea mai mare colecție a impresioniștilor (aproximativ 440 de picturi) și post­impresioniștilor din lume (peste 900 de opere), dar și de o impunătoare co­lecție de artă decorativă, fotografie și arhitectură.

Vă veți simți altfel după ce veți vedea toate acele picturi spontane și luminoase ce surprind momente de viață trecătoare (Monet, Manet, Degas, Renoir și Cézanne) și imaginile pline de simboluri, puncte și pete de culori strălucitoare (Seurat, Toulouse-Lautrec sau Van Gogh).