Art Safari 2022: 30 de ani de prietenie româno-germană, marcați în țară prin expoziția celebrei Barbara Klemm

Andrei Dumitru 21/04/2022 | 10:32 Timp Liber
Art Safari 2022: 30 de ani de prietenie româno-germană, marcați în țară prin expoziția celebrei Barbara Klemm

Expoziţia „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany” (12 mai – 7 august) marchează 30 de ani de prietenie româno-germană. Art Safari oferă acces, în premieră, la fotografii spectaculoase cu Germania înainte de unificare.

Cea de-a 9-a ediţie Art Safari va avea loc în Palatul Dacia-România, din Centrul Vechi al Bucureştiului (str. Lipscani, nr. 18-20), iar în toamnă, Art Safari se va întoarce cu cea de-a 10-a ediţie, cu un nou sezon expoziţional de trei luni. Este pentru prima dată în istoria evenimentului când acelaşi spaţiu este folosit doi ani la rând, în baza unui parteneriat semnat între Art Safari şi Muzeul Municipiului Bucureşti.

În spectaculosul Palat Dacia-România din centrul Capitalei sunt incluse expoziţii atent curatoriate, care aşteaptă să fie explorate de publicul iubitor de frumos. Printre acestea se află şi bucăţi de istorie, incluse în opera Barbarei Klemm, o binecunoscută fotografă din Germania.

Expoziţia curatoriată de Matthias Flügge prezintă fotografii-mărturii ale istoriei recente a Germaniei, o ţară care a fost divizată zeci de ani, dar şi fotografii cu celebrităţi ca Madonna sau Claudia Schiffer. Multe dintre fotografiile Barbarei Klemm au devenit reprezentative pentru istoria contemporană, ca cea cu Angela Merkel, modelând memoria culturală a mai multor generaţii.

„Rareori am făcut fotografie de modă. Odată, trebuia să fotografiez haute couture la Paris pentru un ziar. Madonna, care a intrat în sală în ultimul moment, cu tot anturajul ei, cu foarte puţin timp înainte de start, m-a fascinat prin înfăţişarea şi strălucirea ei, deşi nu ştiam că este vorba despre ea, în acel moment”, declară Barbara Klem. Klemm combină fotografia documentară cu cea de artă într-un mod rar întâlnit în fotografia de presă germană. Fotografiile din expoziţie au fost iniţial destinate ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung, ziarul la care Barbara Klemm era angajată la sfârşitul acelor ani, însă acestea reprezintă mult mai mult decât o acoperire mediatică a evenimentelor zilei.

„Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany” sau când arta întâlneşte istoria

„Fotografiile din România anilor ‘70 şi ‘90, dar şi fotografiile Germaniei de Est şi de Vest înainte şi după unificare sunt în mod clar punctul central al expoziţiei, care include imagini din fiecare sferă a societăţii (politică, cultură şi economie), , aşa cum subliniază curatorul acestei expoziţii, Matthias Flügge. Prin artă ne cunoaştem istoria, arta ne oferă o altfel de perspectivă asupra acestor lucruri. Fotografiile ei povestesc istoria recentă care inspiră multe generaţii. Sperăm să vă inspire şi pe voi, dragi vizitatori ai Pavilionului”, declară Ioana Ciocan, general manager Art Safari.

ES Dr. Peer Gebauer, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, declară: „Barbara Klemm impresionează cu cele aproximativ 150 de fotografii din Germania divizată şi cea reunificată, cu portrete ale unor personalităţi ale vieţii politice, ale mediului de afaceri şi celui artistic, dar şi cu instantanee prezentând oameni în diferite ipostaze ale vieţii cotidiene sau excepţionale. Această colecţie a fost completată cu o selecţie de fotografii ale artistei, realizate pe parcursul călătoriilor sale prin România în anii 1972, 1973 şi 1991. Chiar dacă pentru ochiul privitorului modern fotografiile alb-negru ar putea părea ceva neobişnuit: aceste imagini ni se adresează printr-un limbaj universal, fiindcă redau crâmpeie de viaţă, într-un mod simplu şi totodată impresionant.

Forţa şi talentul Barbarei Klemm constau în a transmite prin intermediul unei fotografii mai mult decât se vede. De multe ori realizează în mod intuitiv sensul unei compoziţii, astfel încât povestea din spatele fiecărui moment surprins iese la iveală abia în timp. Când vizitaţi expoziţia, luaţi-vă timp pentru aceste poveşti, pentru ceea ce se află înainte şi după fiecare moment în parte. Atunci veţi remarca diferenţele şi asemănările între viaţa de dinainte şi după căderea Cortinei de fier”.

„De la an la an, evenimentele prilejuite de Art Safari sunt din ce în ce mai dinamice şi mai căutate de publicul din ţară şi din străinătate. ICR va fi prezent la această ediţie, în calitate de partener al expoziţiei aniversare”Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany”, alături de Ambasada Republicii Federale a Germaniei şi de Institutul Goethe. Marcăm, astfel, 30 de ani de prietenie şi parteneriat germano-român în Europa şi am ales Art Safari deoarece credem că poate reprezenta, şi de această dată, platforma ideală de comunicare directă cu iubitorii de artă şi istorie, un loc în care cultura uneşte oameni şi comunităţi în aceste timpuri complicate pentru noi toţi”, declară Liviu Jicman, preşedinte ICR.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 12 mai – 7 august 2022, de luni până joi. Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate pe https://tickets.artsafari.ro/e.