Armata SUA îşi reia operaţiunile militare în Irak

Elena Marinescu 16/01/2020 | 20:40 Ştiri
Armata SUA îşi reia operaţiunile militare în Irak

Statele Unite şi-au reluat operaţiunile militare comune cu Irakul, întrerupte după asasinarea generalului iraian Qassem Soleimani, la începutul lunii ianuarie, într-un atac cu o dronă la Bagdad, dezvăluie publicaţia „The New York Times”.

Doi oficiali militari americani au declarat sub protecţia anonimatului că Pentagonul voia să reia cât mai rapid, alături de armata irakiană, lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), pentru ca aceasta să nu profite de situaţie.

Contactat de AFP, Pentagonul a refuzat să comenteze aceste dezvăluiri. La iniţiativa Washingtonului, operaţiunile comune între cele două ţări au fost întrerupte la 5 ianuarie, la două zile după atacul american ţintit vizându-l pe generalul iranian în apropierea aeroportului din Bagdad. Agerpres aminteşte că Parlamentul irakian a reclamat în aceeaşi zi Guvermului să expulzeze trupele americane din ţară.

O scrisoare, trimisă potrivit Washingtonului ”din greşeală” de către Statele Unite, a creat o confuzie, a doua zi, cu privire la o eventuală retragere a celor peste 5.000 de militari americani desfăşuraţi în Irak. Guvernul irakian i-a cerut oficial, la sfârşitul săptămânii trecute, şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo să trimită o delegaţie pentru a începe discutarea unei retrageri.

Departamentul de Stat american a răspuns că nu intenţionează deloc să discute o retragere, ci doar ”cea mai bună modalitate de reconfirmare” a ”parteneriatului strategic” între cele două ţări. Mike Pompeo a dat asigurări luni că ”toţi” liderii irakieni i-au spus ”în privat” că sunt în favoarea unei prezenţe militare americane în ţara lor, cu scopul de a lupta împotriva SI. El nu a exclus în schimb o revizuire în scădere a numărului militarilor americani desfăşuraţi în Irak, în conformitate cu dorinţa preşedintelui american Donald Trump a unei dezangajări din operaţiuni costisitoare în Orientul Mijlociu.