Armata americană este somată să părăsească Irakul. Replica Washingtonului

Elena Marinescu 10/01/2020 | 14:31 Ştiri
Armata americană este somată să părăsească Irakul. Replica Washingtonului

UPDATE: Statele Unite nu intenţionează să discute cu autorităţile irakiene despre o „retragere a trupelor” americane, în ciuda cererii premierului irakian Adel Abdul Mahdi, a transmis vineri Departamentul de Stat american, potrivit AFP.

„În acest stadiu, orice delegaţie care s-ar deplasa în Irak ar fi însărcinată cu discutarea celui mai bun mod de a reconfirma parteneriatul nostru strategic, nu a unei retrageri a trupelor”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Morgan Ortagus, într-un comunicat.

Premierul irakian Adel Abdul Mahdi i-a cerut secretarului de stat american Mike Pompeo, într-o discuție telefonică avută joi, ca Statele Unite să trimită în Irak o delegație care să stabilească mecanismul pentru retragerea trupelor din țară, anunță The Washington Post.

De altfel, Parlamentul irakian a votat duminică în unanimitate o rezoluție pentru retragerea trupelor americane din țară, ca urmare a uciderii generalului Qasem Soleimani, la Bagdad, într-un atac cu dronă ordonat de Washington.

Armata americană a notificat luni seara Comandamentul irakian militar că va proceda la „repoziționarea” forțelor coaliției antijihadiste în perspectiva „retragerii din Irak într-o manieră securizată și eficientă”, au anunțat agențiile internaționale de presă citând un document oficial transmis de un general american autorităților irakiene.

Oficialii americani au afirmat ulterior că documentul era doar o ciornă, negând că s-ar fi făsut oficial o astfel de solicitare, în condiţiile în care decizia retragerii nu a fost luată încă la Washington.

Între timp, liderul suprem al musulmanilor şiiţi din Irak, Ali al-Sistani, a condamnat vineri atacurile reciproce comise de SUA şi Iran pe teritoriul irakian şi în acest context a avertizat în legătură cu deteriorarea securităţii în ţara sa şi în restul regiunii, transmite Reuters.

Marele ayatollah Ali al-Sistani a spus că atacurile respective sunt o încălcare a suveranităţii Irakului şi a subliniat că niciunei puteri străine nu trebuie să i se permită să decidă soarta acestei ţări. Potrivit Agerpres, Al-Sistani a transmis acest mesaj printr-un reprezentant care a luat cuvântul la slujba tradiţională musulmană de vineri din oraşul sfânt Kerbala.

”Utilizarea unor metode exagerate de diferite părţi care deţin putere şi influenţă doar va adânci criza şi va împiedica găsirea unei soluţii. Ultimele acte agresive periculoase, ce constituie încălcări repetate ale suveranităţii irakiene, sunt o parte a deteriorării situaţiei în regiune”, a spus reprezentantul liderului şiit irakian.