Arhanghelul Gabriel: care este doctrina fiscală a fostului secretar de stat de la Finanțe

Alexandra Pele 20/10/2016 | 12:05 Oameni
Arhanghelul Gabriel: care este doctrina fiscală a fostului secretar de stat de la Finanțe

[vc_row][vc_column][vc_column_text]S-a scris despre el că vrea să pună impozit pe sărăcie, că are un un offshore în Cipru pentru a evita taxele din România sau că ar vrea să omoare PFA-urile. Dar cine este Gabriel Biriș, dincolo de statutul său de inamicul public numărul 1 al contribuabilului român?

Cariera lui Gabriel Biriș ar putea fi defi­­ni­­tă drept o obsesie de a îmbunătăți sis­­te­­mul fiscal din România, de a-l face, după cum spune el, echitabil pentru toa­­tă lumea. Un exemplu în acest sens, „o vic­­torie de etapă“, cum o descrie, este in­­troducerea cotei unice. În 2004, Biriș a fost unul dintre artizanii programului de guvernare al Alianței DA, care a rămas în memoria colectivă a clasei de business prin actuala cotă unică, impozitul de 16% pe venit.

„Am talentul să ies cu lucruri controversate.“ Această obsesie pentru fiscalitate poate părea paradoxală pentru un inginer, absolvent de Electro­nică, ajuns ulterior avocat. La un an după absolvirea Facultății de Electronică din cadrul Universității Politehnice București, Biriș s-a angajat într-o companie de consultanță, Coopers&Lybrand, la departamentul de taxe. Un an mai târziu s-a apucat de Drept.

Pasiunea pentru „taxe și impozite“ l-a im­pins de multe ori să se lanseze în decla­­rații riscante care, culmea, aveau să-i ali­men­teze anumite angoase: teama de ridicol și frica de a-și pierde credibilitatea. „Am talentul să ies cu lucruri controversate (…), sunt foarte multe concepte pe care le susțin și de fiecare dată le studiez foarte temeinic înainte să deschid gura, din teama de a nu cădea în ridicol. Acesta este cel mai mare risc. Să muncești, să muncești, să câștigi o credi­bilitate și după aceea să strici tot“, declara Biriș pentru New Money, într-unul dintre ze­cile de interviuri acordate după plecarea furtunoasă din Ministerul Finanțelor, de la începutul lunii septembrie.

De altfel, mandatul lui Biriș de secretar de stat a început cu stângul, mai exact cu o declarație controversată: „Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de fantome“, spunea el, la începutul anului, într-un interviu pen­tru repu­blica.ro, referindu-se la nece­sitatea scoa­terii la lumină a unor categorii de contribuabili, măsură ce ar fi putut sus­­ți­­ne finanțarea sistemului public de sănă­­tate. La scurt timp, el și-a cerut scuze pe Facebook celor care s-au simțit ofensați de exprimarea sa.

Tot cu stângul s-a încheiat și mandatul de doar zece luni în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș. Aflat la volan, în drum spre un forum economic din Polonia, Biriș și-a văzut frânturi dintr-un proiect de modificare a Codului Fiscal publicate de profit.ro și preluate cu rapi­ditate de întreaga presă. Fiscalitatea este un subiect sensibil, atât pentru comunitatea de afaceri, cât și pentru contri­bu­a­bili, în special în contextul electoral din această toamnă.

Proiectul de ordonanță prevedea, pe lângă simplificare și debirocratizarea unor proceduri, o reformă a contribu­ții­lor sociale, care ar fi însemnat dublarea poverii fiscale pentru PFA-uri și pentru activitățile independente, precum și un moment zero de „amnistie“ pentru scoa­terea la lumină a averilor ascunse.

FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney
FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

 

Ratări și plafonări. Biriș susține că la document ar fi lucrat zeci de oameni, însă prima reacție a ministerului a fost de a se delimita de proiect, în vreme ce ministrul Anca Dragu a precizat că nu își asumă ordonanța apărută pe surse, în mass media.

Întors de la Krynica, Biriș a demisi­o­nat. În ciuda plecării sale intempestive, refu­ză să comenteze poziția executivului, spu­nând doar că este posibil ca apro­­­pierea alegerilor să fi dus la neasu­ma­rea sutelor de ore de muncă investite în acest pro­iect. Pusă în context, pleca­rea lui Biriș din minister este chiar o ironie a sorții. Con­diția pusă premierului Cioloș a fost sprijinul Guvernului pentru refor­mele din documentul ce avea să ducă la demisia sa, susține fostul demnitar.

Eu am spus că am nevoie de susținere pentru reforma contribuțiilor sociale, plafonarea bazei de calcul, eliminarea excepțiilor, sarcină fiscală așezată în funcție de cât câștigăm, nu în funcție de cum câștigăm, momentul zero și o chestiune punctuală de care aveam nevoie ca să dăm un mesaj – eliminarea penalității de nedeclarare. Fără asta nu veneam“, a precizat avocatul.

Funcția din minster l-a propulsat pe Biriș în poziția de a redacta, a citi și a scrie cu mâna lui bucăți de Cod Fiscal. „Re­­­forma contribuțiilor sociale și momentul zero au fost scrise de mine și ve­­ri­­fi­­cate, revizuite de colegii mei“, spune el.

Pleca­rea de la minister și „parcarea“ proiectului într-un sertar au pentru el alte pro­porții. Cele ale unei oportunități ratate. Din nou. Asta pentru că reașe­za­­rea con­tribuțiilor a fost propusă de Biriș încă din 2004, când lucra la cota unică. De altfel, multe dintre ideile sale de modi­ficare a Codului Fiscal apar într-o carte publicată la începutul anului 2012, „Despre fiscalitate, Competitivitate și Bun Simț“, editată de Universul Juridic.

Asta cu plafonarea bazei la contri­­bu­­țiile sociale am ratat-o. Am propus-o la pachet cu cota unică echipei cu care am lucrat atunci (în 2004, n.r.), dar nu s-a prea înțeles, erau prea multe dintr-o dată. S-a ratat atunci, s-a mai ratat o da­­tă, în 2010. A fost o ordonanță de urgență retrasă atunci de pe site-ul SGG-ului de către Guvernul Boc. Imediat după s-au schimbat și doi miniștri, la Finanțe și la Muncă. E o muncă mai veche. Se pare că e o mare rezistență la a norma­liza legis­­lația“, explică Biriș.

Înapoi în avocatură. Avocatul nu și-a abandonat aceste principii de „normalitate“ în perioada în care a lucrat la Palatul Victoria. Nemulțumit că nu a primit bon fiscal la restaurantul unui prie­­ten, i-a rugat pe inspectorii Anti­fraudă să verifice o suspiciune de fraudă. „Am fost la el la restaurant și nu mi-a dat bonul și m-am enervat și i-am rugat pe colegii de la Antifraudă să verifice și era bonul fiscal acolo, doar că nu mi l-a adus“, își amintește el. Prietenul onest a scăpat. Nu același lucru se poate spune despre patronul unul alt restaurant, închis la începutul lunii septembrie.

Am fost cu Dragoș la masă și nu ne-au dat bon fiscal, cu Dragoș Doroș, cu șeful Fiscului! Le-am cerut (bon fiscal, n.r.) și s-au făcut că plouă“, poves­­tește el amuzat.

Decizia lui Biriș de a intra în Guvern nu miră. La câțiva ani după impunerea cotei unice, avocatul a decis să încerce din nou să se implice activ în schimba­­rea lucrurilor. În 2012 a candidat pentru un mandat de deputat, în sectorul 1 din București, însă toate cele 40 de scaune din Parlament ale Capitalei au fost câștigate atunci de USL.

După plecarea din Guvern, Biriș și-a reluat activitatea la casa de avocatură pe care a fondat-o și la care este partener. Din informațiile sale, proiectul de 100 de pagini la care a lucrat în ultimul an va fi redus la 10-12. Guvernul își va asuma doar „cârpelile“.

Ambițiile sale de a schimba „fața“ fis­­ca­­­lității rămân în stand-by. Întrebat de New Money dacă ar mai accepta o func­­ți­­e în Ministerul Finanțelor, răs­­punde tran­­șant: „Nu. Gata. Mai facem și bani!“. O viață echilibrată, echilibru între muncă, familie și pasiuni personale.

 

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Gabriel Biriș: Q&A„][vc_column_text]Un (foarte) scurt interviu-fulger, fără nicio legătură cu fiscalitatea.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1475930363916{background-color: #ffe8e8 !important;}”]

Personalitatea contemporană pe care o admirați cel mai mult este…?
Sunt mulți oameni care îmi plac, de la care învăț, care sunt modele pentru mine. N-aș da un nume. O să dau totuși niște nume de străini, chiar dacă nu mai sunt contemporani. Mi-a plăcut foarte mult ca gânditor economic Milton Friedman și din zona politică mi-au plăcut foarte mult Reagan, Thatcher și Papa Ioan Paul. Este ultima generație de mari lideri.

Care este principala extravaganță?
Bicicleta, pasiune redescoperită după 40 de ani. Asta a fost criza vârstei mijlocie la mine.

Ce este fericirea absolută?
O viață echilibrată, echilibru între muncă, familie și pasiuni personale.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


FOTO copertă: Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Sursa: Laszlo Raduly / NewMoney

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.