Argentina cere anticipat FMI fonduri dintr-un acord standby, ca urmare a deprecierii puternice a pesoului

NewMoney 30/08/2018 | 09:57 Ştiri
Argentina cere anticipat FMI fonduri dintr-un acord standby, ca urmare a deprecierii puternice a pesoului

Pesoul argentinian a scăzut, miercuri, la un minim record de 34,1 unităţi pentru un dolar, după ce banca centrală a vândut rezerve, pentru a doua zi consecutiv, iar preşedintele Mauricio Macri a solicitat Fondului Monetar Internaţional (FMI) furnizarea anticipată de fonduri dintr-un acord standby, transmite Reuters, citat de News.ro.

Argentina, a treia mare economie din America Latină, nu reuşeşte să iasă dintr-un ciclu de crize financiare care au loc o dată la aproape zece ani. Cea mai recentă a avut loc în 2002, când Argentina a intrat în incapacitate de plată, iar milioane de argentinieni din clasa de mijloc au intrat în sărăcie.

Pesoul a scăzut miercuri cu 7,62%, acesta fiind cel mai amplu declin de la flotarea monedei, în decembrie  2015. Moneda argentiniană a pierdut în acest an 45,3% din valoare în raport cu dolarul, declin care a determinat banca centrală să intervină pe piaţă, inclusiv prin vânzarea a 500 de milioane de dolari din rezervele proprii, în această săptămână.

Investitorii sunt îngrijoraţi că Argentina ar putea să nu îşi respecte obligaţiile financiare, pe fondul inflaţiei ridicate, al economiei slabe şi al impactului vânzărilor de active emergente care au loc la nivel mondial.

„Am convenit cu FMI să devansăm toate fondurile necesare pentru a garanta respectarea programului financiar anul viitor. Această decizie are rolul să elimine orice incertitudine”, a declarat Mauricio Macri, președintele Argentinei. „În ultima săptămână, am asistat la noi exprimări ale neîncrederii pe pieţe, în mod specific legate de cpacitatea noastră de finanţare în 2019”, a mai precizat el.

Un purtător de cuvânt al FMI a refuzat să comenteze.

Încercarea preşedintelui Macri de a calma investitorii nu a funcţionat. Argentina trebuie să ramburseze în acest an datorii externe în peso echivalente cu 24,9 miliarde de dolari, potrivit datelor oficiale. Necesarul total de finanţare din acest an este de 32,3 miliarde de dolari, iar deficitul bugetar primar este estimat la 7,4 miliarde de dolari.

Banca centrală a vândut în acest an peste 13 miliarde de dolari pe piaţa valutară pentru a susţine peso, iar la închiderea tranzacţiilor de marţi rezervele sale se ridicau la 54,695 de miliarde de dolari.

Guvernul anticipează că economia se va contracta cu 1% în 2018, dar că anul viitor va înregistra o creştere de cel puţin 1,5%.

Macri a încheiat în luna iunie un acord standby cu FMI în valoare de 50 de miliarde de dolari, care a redus necesitatea ca Argentina să se finanţeze scump pe piaţa de obligaţiuni, iar pesoul s-a stabilizat temporar. Guvernul a anunţat ulterior economii bugetare de peste 2 miliarde de dolari, proces pe care s-a angajat să îl continue.

 


FOTO: Wikipedia