Cum arată viitorul celor aproape 6.000 de angajați ai combinatului ArcelorMittal din Galați, ultimul „bastion” al siderurgiei românești

Alexandra Pele 01/05/2018 | 09:27 Companii
Cum arată viitorul celor aproape 6.000 de angajați ai combinatului ArcelorMittal din Galați, ultimul „bastion” al siderurgiei românești

Viitorul fostului Sidex devine incert odată cu decizia ArcelorMittal de a re­nunța la o serie de active din Europa. Oțelăria de la Galați nu este profita­bilă, iar într-un context gene­ral dificil pentru industria metalur­gică și-ar putea găsi cu greu un nou investitor strategic.

Acest articol a apărut în numărul 39 (30 aprilie – 13 mai) al revistei NewMoney

Grupul ArcelorMittal, cel mai mare pro­ducător de oțel din lume, speră să ob­țină avizul Comisiei Europene pentru preluarea combinatului Ilva din Italia. Tranzacția ce s-ar putea semna la mii de kilometri distanță de România ar putea pune în pericol ultimul „bastion“ al si­de­rurgiei românești – combinatul de la Galați. Pentru a disipa temerile oficia­lilor europeni cu privire la o eventuală concentrare pe piața de oțel, ArcelorMittal a acceptat să vândă mai multe active, printre care și oțelăria din România, dar și cele din Belgia, Cehia, Luxemburg, Macedonia, precum și câteva linii de producție din Italia.

Anunțul vine într-un context nu foarte favorabil industriei metalurgice locale, când găsirea unor clienți este tot mai dif­i­cilă pentru companiile din această industrie, altădată una dintre ramurile- cheie ale economie. Cifra de afaceri din industria metalurgică a atins, în 2016, cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, potrivit unei analize a KeysFin, de 7,5 miliarde de euro, în vreme ce co­merțul cu produse metalurgice a fost de doar 1,3 miliarde de euro. Spre com­parație, în 2013, afacerile din metalur­gie depășeau 7,7 miliarde de euro.

Citiți și: Cifrele Olteniei. Cum arată una dintre cele mai sărace regiuni de dezvoltare din Uniunea Europeană

„Scăderea afacerilor din acest sector trebuie pusă în legătură directă cu dis­pa­riţia a peste 100 de companii din piaţă în ultimii trei ani şi cu scăderea numărului de angajaţi de specialitate cu aproape 1.000 în intervalul analizat“, notează analiștii KeysFin. De altfel, industria meta­lurgică este dominată de investitori străini, ArcelorMittal fiind liderul incontestabil al clasamentului, cu afaceri de 771,9 milioane de euro în 2016, potrivit celor mai recente date publicate de Minis­terul Finanțelor Publice (MFP). Clasamentul este completat de Alro, Silcotub, TMK-Arttrom și Alum.

Citiți și: Moldova și ciudățeniile ei: cea mai săracă regiune a dat cea mai mare afacere românească

PROBLEME INDUSTRIALE. Un exemplu grăitor al dificultăților cu care s-a confrun­tat în ultimele decenii industria locală sunt oțelăriile Mechel. După ce statul ro­mân a cheltuit sute de milioane de dolari pentru a asigura succesul privatizărilor, în 2013 grupul rus și-a vândut cu 52 de euro activele deținute în România (patru com­binate cu 6.000 de angajați), către firma Invest Nikarom. 

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.
← Close