Arafat: Dacă îi ascultăm pe cei care îşi bat joc de reguli, riscăm să avem o iarnă extrem de dificilă

Elena Marinescu 25/09/2020 | 21:26 Ştiri
Arafat: Dacă îi ascultăm pe cei care îşi bat joc de reguli, riscăm să avem o iarnă extrem de dificilă

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat susţine că, dacă populaţia îi va asculta pe cei care transmit mesaje împotriva respectării regulilor de protecţie, „riscăm să avem o iarnă extrem de dificilă”. El afirmă că, dacă regulile de protecţie vor fi respectate în timpul procesului de votare, riscul de propagare a coronavirusului este redus la minimum.

„Vedem la acest moment clar că nu scădem. Nu putem vorbi de scădere, poate chiar de o uşoară creştere. Asta trebuie să ne atragă atenţia că situaţia nu este stabilă şi depinde foarte mult de respectarea regulilor. Nu le aplicăm corect, ascultăm pe cei care îşi bat joc de aceste reguli (…) care încearcă să transmită mesaje voalate că virusul e mai puţin virulent, dacă îi ascultăm pe ei, riscăm să avem o iarnă extrem de dificilă”, a afirmat Raed Arafat, vineri seară, la Antena 3.

Medicul a avertizat că „situația nu este stabilă” și că nu se poate vorbi, în acest moment, de o scădere a infecțiilor cu coronavirus. Cu toate acestea, Arafat a atras atenţia că urmează o perioadă „critică” dacă virusul gripal se va combina cu noul coronavirus. „Acum trecem către o perioadă destul de încărcată şi critică pentru că se combină cu gripă sezonieră, deci clar că vom avea probleme mai mari, chiar dacă şi gripa sezonieră se limitează răspândirea ei prin purtarea măştii”, a spus Arafat.

Vaccinarea antigripală, salvatoare de vieţi

Şeful DSU a precizat că este foarte importantă vaccinarea împotriva gripei sezoniere, în contextul în care diagnosticul de COVID-19 sau de gripă sezonieră se poate pune doar prin testare şi că nu este exclusă posibilitatea ca un pacient să aibă, în acelaşi timp, ambele boli.

„Ajutorul populaţiei major este respectarea regulilor. Nu te costă nimic dacă porţi o mască, dar te poate costa o viaţă (…) dacă asculţi şi nu porţi mască pui în pericol şi viaţa celor apropiaţi, şi regretul este tardiv. (…) Astea sunt probleme reale şi oamenii trebuie să conştientizeze că este o muncă în echipă aici şi marea parte a echipei este omul de rând”, a explicat medicul.

În ceea ce priveşte riscul ca numărul cazurilor să crească după alegerile locale, Raed Arafat a afirmat că respectarea regulilor prevăzute prin actele normative duce la reducerea la minimum a răspândirii virusului.

„Dacă se respectă regulile şi dacă oamenii respectă exact regulile care sunt recomandate riscul va fi minimalizat la maxim. (…) Trebuie să înţeleagă toată lumea: dreptul la vot e dreptul la vot, incontestabil. Dacă te duci la vot, trebuie să ai la tine cartea de identitate şi, de data asta, trebuie să ai şi mască. Poţi să votezi dacă nu ai carte de identitate? Nu? Nu poţi să intri în secţia de votare fără mască. Regulile vor trebui să fie aplicate cu stricteţe la toate secţiile”, a adăugat Raed Arafat.

Situația pandemică s-ar putea relaxa în primăvara anului viitor

El a făcut, din nou, apel la respectarea regulilor de prevenire și a indicat că aceasta ar fi singura cale prin care situația pandemică s-ar putea relaxa în primăvara anului viitor. „Este clar că nu scădem, rămânem undeva între 1200 – 1600 de cazuri pe zi. Situația nu e stabilă și evoluția depinde de respectarea regulilor. Dacă ascultăm de cei care își bat joc,care spun că virusul nu e atât de periculos, că nu suportă masca, riscăm să avem o iarnă extrem de dificilă. Dacă acceptăm să trăim cu virusul, dar cu atenție, și să respectăm restricțiile, poate că până la primăvară scăpăm de această situație”, a estimat Arafat.

Secretarul de stat a mai spus că autorităţile şi-au propus să nu ajungă din nou la măsuri restrictive drastice cauzate de răspândirea epidemiei de COVID-19, însă nu este exclusă implementarea unor astfel de măsuri dacă situaţia va deveni dramatică. „Noi am zis că vom merge pe ideea măsurilor zonale sau regionale, dar este clar că never say never. (…) Este posibil la orice moment, dacă evoluţia va fi una dramatică, să se ia măsuri mai drastice”, a explicat medicul.