Aproape 80% din IT-iștii români stabiliți în străinătate iau în calcul revenirea în țară

Gabriel Bucur 25/10/2017 | 15:06 Ştiri
Aproape 80% din IT-iștii români stabiliți în străinătate iau în calcul revenirea în țară

Mare parte a specialiștilor în IT români stabiliți în străinătate au în vedere întoarcerea în țară, însă doar puțin peste jumătate sunt la curent cu evoluția sectorului IT din România, arată un studiu realizat de DB Global Technology, centrul de tehnologie din București al Deutsche Bank.

Repatrierea IT-iștilor români pare posibilă. Rezultatele studiului arată că 77% din respondenți sunt deschiși la ideea de a reveni în țară, deși 43% sunt foarte puțin sau deloc informați cu privire la evoluția sectorului IT din România. Atât specialiștii români care sunt dispuși să se întoarcă, cât și cei care au revenit deja în țară au enumerat salariul, beneficiile extrasalariale și oportunitățile de dezvoltare profesională printre cele mai importante criterii pe care își bazează decizia.

Pe de altă parte, din cei care nu iau în considerare întoarcerea acasă, 40% sunt de părere că ar fi dificil să economisească bani în România. De asemenea, 80% din cei care lucrează în străinătate consideră cruciale contextul politic, sistemul de sănătate și cel de educație.

„Sectorul IT din România are un potențial enorm și oferă numeroase oportunități pentru specialiști în căutarea dezvoltării profesionale, prin acces la proiecte variate și echipe experimentate aflate în continuă extindere. Rezultatele acestui studiu indică atât disponibilitatea profesioniștilor români din străinătate de a reveni în țară, cât și necesitatea de a le oferi informații complete și de actualitate despre beneficiile pe care le poate avea o carieră în România”, a declarat Iulia Cîrmaciu, Director de Resurse Umane în cadrul DB Global Technology.

Industria IT din România va ajunge la venituri ce depășesc patru miliarde de euro în 2017, arată estimările Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), iar „prognozele indică posibile creșteri anuale de minimum 15% în următorii 3-5 ani. Atât segmentul companiilor mari, cât și cel al companiilor de tip start-up sunt în plină efervescență și oferă proiecte și oportunități extrem de interesante. Ne așteptăm ca, în următorii ani, România să se poziționeze ferm drept cel mai activ hub de tehnologie din regiune”, a declarat Valerica Dragomir, directorul executiv al ANIS.

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.