Aproape 40 de mii de elevi din România au strâns în ziua târgurilor peste 1 milion de lei pentru educația lor

NewMoney 29/12/2023 | 16:46 Ştiri
Aproape 40 de mii de elevi din România au strâns în ziua târgurilor peste 1 milion de lei pentru educația lor

La finalul campaniei „Împreună pentru școala noastră” demarată de organizația Narada, în care au fost implicate 60 de școli din România, ce prezintă diverse urgențe educaționale și de infrastructură școlară, aproape 40 de mii de elevi împreună cu profesorii și părinții lor au strâns peste 1 milion de lei pentru nevoile școlilor lor.

Astfel 35% dintre aceste școli au strâns în ziua târgului până în 3000 de euro fiecare, în timp ce 38% au strâns sume cuprinse între 3 și 5 mii de euro, iar alte 26 de procente au strâns între 5 și 10 mii de euro. Colegiul Național Ion C Brătianu a strâns aproximativ 10 mii de euro în ziua târgului, bani cu care va participa la achiziționarea de panouri solare pentru eficientizarea energetică a școlii.

Campania „Împreună pentru școala noastră” a debutat la jumătatea lunii octombrie a acestui an, din nevoia de a mobiliza comunitățile pentru a rezolva urgențele din școli. Din cele 60 de școli înscrise în campanie, multe dintre ele au probleme de infrastructură, precum nevoia de a schimba acoperișul, pardoselile, ușile sau de a monta panouri solare pentru eficientizarea energetică a clădirilor, în timp ce altele caută soluții pentru educația viitorului, prin proiecte menite să micșoreze gradul de abandon școlar. Fiecare dintre aceste școli are înscrisă o alertă pe HartaEdu, platforma organizației Narada prin care mapează nevoile școlilor din România și mobilizează comunitățile pentru a găsi soluții de rezolvare.

Deși la începutul campanie, majoritatea profesorilor erau prinși în activități administrative legate de dosare de burse și de gestionarea situațiilor din școli, deși nimeni nu i-a învățat noțiuni de project management și comunicare, majoritatea dintre ei au acceptat provocarea și depus eforturi pentru a avea rezultate.

Iar aici surprizele au fost multe. Școala gimnazială „Mihai Eminescu” din Buhuși, de exemplu, și-a atins target-ul de 25 de mii de lei strânși din donații online, în numai trei săptămâni de la debutul campaniei.

Grădinița „Curcubeul Copilăriei” din Craiova, a reușit să strângă cei mai mulți donatori recurenți, 234 până la finalul campaniei.

„Ne-am fi așteptat poate ca o școală din București sau un liceu de renume din țară să țină capătul de afiș al acestor rezultate, dar iată că e mai puțin importantă poziționarea geografică. Ce a făcut diferența a fost implicarea și dorința de schimbare, dar și felul în care unele școli au folosit puterea social media și capacitatea ei de a aduce oamenii împreună.”, declară Raluca Jianu, CEO-ul organizației Narada.

În cazul târgurilor de Crăciun, școlile ce reprezintă exemple de urmat sunt atât cele care au reușit să genereze conținut autentic în online, s-au organizat și au strâns cât mai mulți bani, dar și cele ale căror rezultate sunt invers proporționale cu posibilitățile financiare ale zonei în care se află.

De exemplu, la Căiuți, în județul Bacău se află o comunitate dezavantajată din punct de vedere economic, profesorii școlii se luptă cu abandonul școlar, dar și cu nevoia de a alfabetiza o anumită categorie de adulți. Aici e mare nevoie de achiziționarea unui microbuz școlar, tocmai pentru a reuși aducerea la școală a copiilor din toate satele și cătunele. Aici profesorii și comunitatea s-au mobilizat exemplar. În ziua târgului, părinții au venit cu grătare cu mici, cu oale de sarmale, cozonaci și tot felul de prăjituri, iar copiii au expus obiectele și decorațiunile confecționate de ei cu mare migală. La finalul zilei de târg, școala a adunat peste 5 mii de euro.

Alte două exemple sunt școlile din Talea (județul Prahova) și Stejari (județul Mehedinți). Fiecare dintre aceste școli din mediul rural numără în jur de 60 de elevi, însă s-au mobilizat exemplar și au reușit să atragă comunitatea pentru a se implica în cauza lor. Prima a strâns aproximativ 3000 de euro în ziua târgului, iar a doua puțin peste 2500 de euro.

Colegiul Național Ion C. Brătianu din Pitești este școala care a reușit să adune cele mai multe fonduri în ziua târgului, dar se află și pe locul 3 în topul școlilor cu donatori recurenți. Această prestigioasă instituție de învățământ, „o pepinieră de viitori studenți mediciniști și politehniști” s-a organizat impecabil în campanie, dorind ca la final să monteze panouri fotovoltaice pentru a eficientiza costurilor facturilor cu energia.

În tot acest timp Narada a demarat propria campanie de strângere de fonduri și, cu sprijinul partenerilor săi, va suplimenta fondurile strânse de școli, pentru a îmbunătăți semnificativ locurile și modurile prin care învață foarte mulți copii din România. Campania „Împreună pentru școala noastră” vine după reușita anului trecut, când 25 de școli din țară au adunat aproximativ 100 de mii de euro, suma suplimentată cu peste 100 de mii de euro de Narada pentru a rezolva toate alertele școlilor participante.