Viața de coșmar a angajaților de la Apple: șeful îți poate da misiuni chiar dacă ești bolnav, pe patul de spital

Gabriel Bucur 09/04/2018 | 15:18 Ştiri
Viața de coșmar a angajaților de la Apple: șeful îți poate da misiuni chiar dacă ești bolnav, pe patul de spital

Gigantul tehnologic Apple are pentru propriii angajați un cod de confidențialitate pe care, dacă îl încalcă, sunt automat concediați. Tocmai de aceea, puține informații din compania fondată în 1976 de Steve Jobs, Steve Wozniak și Ronald Wayne apar în spațiul public. Presa americană a aflat însă câteva amănunte interesante.

Pentru început, trebuie amintit că Apple are un soft prin care orice candidat care este respins la interviul de angajare nu mai are voie să încerce și a doua oară, potrivit Business Insider, care citează foști angajați, mulți aflați sub protecția anonimatului. Politica de angajare a Apple spune că talentul, dacă este uimitor, poate fi descoperit din prima.

Procesul de selectare este unul complex și implică mai multe interviuri atât prin telefon, cât și față în față, inclusiv la sediul central din Cupertino (California). În final, răspunsul celor de la Apple poate fi pe atât de scurt pe cât de obositoare au fost etapele: „Nu pierdem timpul cu proștii”.

Însă cei care trec cu brio de interviuri sunt angajați ca stagiari. În prima zi de lucru, ei primesc câte o cutie care conține un mesaj scris prin care li se aduce aminte că locul unde au ajuns nu este unul obișnuit. „Există locuri de muncă și există locul de muncă al vieții voastre. Tipul de job ce conține amprentele voastre peste tot. Jobul la care nu veți face niciodată compromisuri. Veți sacrifica un weekend pentru asta. Puteți avea acest tip de slujbă la Apple. Oamenii nu vin aici pentru a se juca în siguranță. Vin aici pentru a înota în adâncuri. Își vor jobul de aici pentru a adăuga ceva. Ceva mare. Ceva ce nu se poate întâmpla în altă parte. Bine ați venit la Apple”.

Citiți și: De ce a eșuat cel mai cunoscut bucătar din lume. Povestea tristă a lui Jamie Oliver

După mesajul de bun venit, urmează munca în sine. Săptămâna de lucru de 60 de ore este normală la Apple, la fel cum duminica este o zi ca oricare alta, deoarece compania are parte de provocări greu de dovedit. „Asta pune o povară psihică și fizică asupra oamenilor. Pur și simplu, nu este înțelept să confundați euforia de a lucra pentru o companie pe care o admirați cu ideea că munca va fi distractivă în mod constant și că veți avea parte de petreceri și privilegii speciale”, spune un fost angajat.

„Apple e pe primul loc”, recunoaște altcineva. Acest principiu are implicații serioase în viețile personale ale angajaților, mai ales în zilele aglomerate. „Se decide că vom lucra peste noapte chiar în acea seară. Nu există vreo discuție despre copiii care trebuie luați de la școală sau că trebuie mai întâi să suni acasă. Fiecare e de acord, fără ezitare”.

Un alt fost angajat întărește ideea și spune că „nicio treabă nu se face de acasă. Vă aflați în birou în fiecare zi, doar dacă nu sunteți bolnav sau mort”. Însă dacă nu sunt prezenți la birou nu înseamnă că nu țin legătura cu șefii. Unii angajați spun că au fost „hărțuiți” chiar pe patul de spital sau în ziua nunții, pentru că trebuiau să îndeplinească o anumită sarcină.

Citiți și: O problemă de etică: de ce Steve Jobs nu își lăsa copiii să folosească tehnologia pe care a creat-o

Să lucrezi la Apple este ca o cursă de anduranță, la propriu. „Este un loc dur dacă ești supraponderal”, reiese din mărturisirile foștilor angajați. O bună parte din cei care muncesc în compania americană au o viață plină de sport și participă la triatlon sau maraton, fac curse cu bicicletele, iar cei mai statornici au scăpat de kilogramele în plus ori de problemele de sănătate după ce au intrat în jocul colegilor care mergeau cu bicicleta în pauza de prânz.

Alte dezvăluiri din interiorul Apple accentuează ideea de strictețe dusă la extrem. Angajații au coșurile de gunoi monitorizate, folosesc nume de cod pentru fiecare produs, au perdele negre și geamuri mate, iar cei care lucrează în echipe „speciale” nu au voie să le spună colegilor cu ce se ocupă.

Totodată, angajații din divizia de dezvoltare a Apple sunt nevoiți să se prezinte la întâlnirile virtuale la ora 4.00, dimineața, dat fiind diferențele de fus orar existente între ei și colaboratorii aflați pe alte cotinente.

Reacțiile șefilor se împart în două, când vine vorba despre performanțele angajaților: „De obicei, fie primiți un feedback pozitiv, fie vi se cere să renunțați la prostii”.

Citiți și: Cum e să fii dat afară din compania pe care ai fondat-o. Povestea rebelului de la Uber

Sunt și riscuri de altă natură în a lucra pentru Apple. Un angajat a declarat, pentru Business Insider, că a fost amenințat cu moartea de către un client nemulțumit: „Mi-a spus că, dacă nu îi repar dispozitivul, căruia îi expirase garanția, pe gratis, mă va aștepta afară până îmi închei programul, apoi va da peste mine cu mașina”.

Printre angajații Apple există mai multe subculturi, în funcție de echipe, astfel că oamenii noi sunt nevoiți să învețe rapid particularitățile, pentru a se adapta. „Aproape totul va fi diferit față de jobul anterior. Trebuie să puneți cât mai multe întrebări, în prima lună. Să nu vă fie teamă să întrebați. Din moment ce secretul este atât de important la Apple, cultura din fiecare echipă a devenit incredibil de diferită față de celelalte”.

De altfel, în companie lucrează persoane diferite, din medii foarte diferite. Un fost inginer al Apple a declarat că în biroul său lucrau un fotograf de sport, un documentarist, un dansator, ingineri, traducători, o asistentă medicală, un șofer de stivuitor, un om de marketing, un biolog, un fizician, un costumier ș.a.

Citiți și: De ce Elon Musk detestă să fie comparat cu Steve Jobs?

Apple controlează ce vorbesc angajații cu partenerii de viață. „Măsurile luate de Apple pentru a-și proteja mediul creativ și intelectual sunt de neegalat în Silicon Valley. A fost o experiență dezamăgitoare. Politica de confidențialitate este extinsă asupra blogurilor, a angajametelor verbale, asupra discuțiilor cu soții noștri”, a dezvăluit o fostă angajată.

Și tot pentru a controla, dar, de această dată, scurgerile de informații, Apple schimbă structura gramaticală și semnele de punctuație din documentele interne. Astfel, comunicatele trimise la departamente conțin modificări fine de formă, pentru a putea fi depistate sursele, când informațiile apar în mass-media.

O imagine a culiselor Apple poate fi și fotografia, apărută în urmă cu patru ani, care surprindea activitatea dintr-o fabrică Apple din Asia. Valul de amuzament generat printre internauți a pornit de la faptul că instantaneul îl arăta pe CEO-ul Tim Cook în vizită la o linie de producție Apple ce folosea însă un sistem de operare Windows al Microsoft.

Citiți și: Cum reușește miliardarul Warren Buffett să facă bani din enciclopedii tipărite, în plină eră digitală

Citiți și: Rețeta șefului Amazon: ce trebuie să faci ca să ajungi mai bogat decât Bill Gates

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.