Apocalipsa după Brexit: Planul românului George Iacobescu, ”arhitectul” City-ului londez, de a salva capitala financiară a lumii

Mimi Noel 22/06/2017 | 12:46 Global
Apocalipsa după Brexit: Planul românului George Iacobescu, ”arhitectul” City-ului londez, de a salva capitala financiară a lumii

După Brexit, City-ul londonez cons­truit de românul George Iacobescu va pierde inevitabil business în favoarea unor alte centre globale precum Paris, Frankfurt sau New York. Fără un leadership luminat, atuurile metropolei nu vor fi de-ajuns pen­­tru a depăși dura realitate poli­­tică.

Cu 30 de ani în urmă, Isle of Dogs (estul Londrei) era o zonă de cheiuri aban­­­­­donate și depozite dărăpănate ca­­re părea că nu-și va mai reveni nicio­­dată după ni­­micitoarele bombardamente ale Luftwaffe (celebrele forțe aeriene germane din timpul celor două Războaie Mondi­­a­­le, n.r.). Ironic, numele lor amintesc de fosta glorie im­­pe­­rială a Marii Britanii: docurile India de Vest și India de Est.

Românul George Iacobescu a ajuns aici în 1988, trimis să coordoneze punerea pe picioare a unui cartier financiar, care să dubleze tradiționalul hub financiar londonez cu ale lui străzi întortocheate. O idee nu doar curajoasă, ci chiar la limita nebuniei. Părea imposibil, de exemplu, să poți păstra caracterul istoric al City-ului și să nu distrugi panorama oferită de Catedrala Sf. Paul, construind alături niște zgârie-nori de sticlă. Canary Wharf, cum se va numi noul cartier financiar, urma să fie un conglomerat de turnuri moderne care să concureze New Yorkul drept centru financiar global.

În primii ani, Canary Wharf trăda toate semnalmentele unui eșec colosal. Apoi, la sfârșitul anilor ’90, totul a început să de­­coleze, la început mai încet, apoi cu o vi­­teză uluitoare, astfel că, prin forța fi­­nan­­țe­­lor internaționale, Canary Wharf s-a trans­­format și odată cu el întreaga Lon­­dră.

La etajul 30 al celui mai înalt zgârie-nori, românul Iacobescu, astăzi CEO al gru­­pului Canary Wharf, este foarte mândru de tot ce a construit aici. Mai bine de 100.000 de angajați vin zilnic să lucreze pentru giganți precum Chevron, HSBC, Intel și JPMorgan Chase. Într-o cameră ală­­­turată, se află o machetă a celor 1,5 mi­­lioane de metri pătrați de turnuri, mall-uri și linii de metrou.

KEEP CALM! În urmă cu an însă, orașul în care Canary Wharf a prins viață s-a vă­­zut nevoit să lupte pentru viitorul său. În iunie 2016, sondajele și investitorii în­­că respingeau scenariul în care electoratul britanic va decide pentru ieșirea Regatului Unit din UE. A doua zi di­­mi­­nea­­ța, când 52% dintre ei au respins, prin vo­­tul lor, tot ceea înseamnă Canary Wharf, lira sterlină s-a prăbușit la mini­­mul său istoric din ultimii 30 de ani. Premierul David Cameron a demisionat, iar în câteva săptămâni bănci precum Goldman Sachs sau JP Morgan discutau deja câți angajați vor trebui să relocheze în Frank­­furt sau la Dublin. Pe scurt, era ame­­nințat chiar mo­­torul economiei londoneze de aproa­­pe 500 de miliarde de dolari.

Cu fundamentele economice sub asediu, visul că Londra ar putea, la un moment dat, deveni capitala lumii suna acum ca o glumă proastă. Mai rău, în dis­­cu­­ție acum este dacă Londra va mai ră­­mâ­­ne capitala Marii Britanii, în con­­di­­țiile în care Scoția amenință cu se­­pa­­rarea de Regat pentru a putea rămâne în UE.

Mantra orașului „Rămâi calm și mergi mai departe“ s-a mai diluat puțin, dar în realitate Londra chiar o aplică. Politicieni și oameni de afaceri sunt optimiști și cred că, în ciuda Brexitului, un scenariu ca­­re să implice un mix corect de politici poate salva economia metropolei. Primarul Sadiq Khan se folosește de context pentru a obține o autonomie cât mai ma­­re pentru transport, infrastructură și poa­­­­­­­­te chiar în materie de imigrație față de restul Regatului. Iar sectorul tehnolo­­gic chiar încearcă să transforme criza ge­­­­nerată de Brexit în oportunitate pentru a schimba legislația britanică astfel încât să devină mult mai permisivă cu testarea invențiilor neomologate.

Sunt planuri care prind viață în plină turlbulență politică. Premierul Theresa May (Partidul Conservator) are de dus o luptă neașteptat de grea cu rivalul labu­­rist Jeremy Corbyn, în contextul ale­­ge­­ri­­lor legislative din 8 iunie. După o serie de greșeli, avansul lejer de care se bucura până acum nu mai este atât de inatacabil, dat fiind că alegătorii nu sunt foarte si­guri de capacitatea lui May de a gu­­verna un Regat „solid și stabil“.

REȚETA BRITANICĂ. Totuși, este de aș­­tep­­tat ca May să câștige majoritatea în Par­­­­­­lamentul britanic. În plus, indiferent de viitorul politic imediat al Regatului, apo­­­­calipsa economică nu se întrevede. Cu zgârie-nori în construcție, mai mulți ca niciodată, cu prețuri pe segmentul re­­zi­­dențial care au atins un nou record, re­­ce­­siu­­nea este departe. Încă de vara tre­­cu­­­­tă, giganți precum Amazon.com, Facebook și Google au anunțat extinderi ma­­­­­­sive ale afa­­cerilor pe care le au la Lon­­dra.

Londra „are un avantaj competitiv special atât la nivel global, cât și european pe care și l-a construit de-a lungul deceni­­i­­lor“, este de părere John McFarlane, pre­­șe­­dintele grupului bancar Barclays Plc. „Și nu poate fi replicat prea ușor de alte centre financiare.“

Cu toate acestea, dacă judecăm după experiența lui Iacobescu la Cana­­ry Wharf, metropola de astăzi, așa cum es­­te ea, nu a apărut în mod magic, din mâ­­­­­­lul Tamisei. Este creația oamenilor, a ca­­pitalului bine investit și a politicilor efi­­cien­­te. Rețetă ca­­re totuși poate fi re­­fă­­cu­­tă.

La începutul secolului al XXI-lea, Londra era deja centrul economic al Europei. Ambițioșii bancheri scandinavi, arhitecții germani și avocații italieni au invadat capitala Regatului, unde s-au putut stabili fără prea multe piedici birocratice, grație permisivei legislații privind libera cir­­cu­­la­­ție a forței de muncă. De pildă, la un mo­­ment statisticile indicau un sfert de mi­­lion de francezi stabiliți la Londra, mai mult decât populația orașului Bordeaux. Pentru majoritatea, Londra a fost un soi de înțelepciune testată și primită de-a gata, ceea ce explică într-un fel atracția dominantă a metropolei britanice comparativ cu alte centre financiare.

Totodată, Londra a prosperat și pe sea­­ma piețelor emergente. Este locul în care elitele din Rusia, Arabia Saudită, India au venit și și-au cheltuit banii, și-au edu­­cat copiii, au lansat mode. Pe măsură ce internaționalizarea s-a intensificat, me­­tro­­pola s-a decuplat tot mai mult de restul țării, punând chiar în discuție întreaga idee de frontieră națională.

„Marea Britanie este un loc de unde încep afacerile, nu un loc în care faci afa­­ceri“, în exprimarea nuanțată a lui John Browne, fost CEO al British Petroleum și care azi conduce un fond de investiții glo­­bal susținut de o bancă din Rusia.

Iar succesul Londrei are mai multe ingrediente. Limba engleză a contribuit esen­­țial, la fel cum și-au adus aportul sis­­te­­mul juridic imparțial, contractele res­­pec­­tate, elitele universitare și atitudinea to­­lerantă față de străini, care este o tra­­di­­ți­­e de sute de ani. Londra a fost, de pildă, cea care l-a primit pe Karl Marx să-și ex­­pu­­nă teoriile anticapitaliste după ce, pe rând, Germania, Belgia sau Franța l-au ex­­pulzat. Esențială a fost și ceea ce poate fi numită indiferența, până la un anumit punct, a autorităților centrale față de sur­­se­­le fluxului de capital care curge dinspre Moscova, Orientul Mijlociu sau din alte părți ale lumii.

OPTIMISM. Cum ar putea fi Londra sal­­va­­tă de cele mai pesimiste predicții? A existat mereu o viziune liberală a Brexitului, planul a fost un soi de dublare. În mare, prefigura transformarea Regatului post-Brexit într-un soi de Singapore gigantic – care să absoarbă lacom capital, să scadă masiv taxele și să devină atractiv pentru companii care inovează.

La Canary Wharf, Iacobescu prea­­mă­­reș­­te avantajele Londrei cu zelul unuia care a fost sedus și convertit cu mulți ani în urmă. „De ce sunt toate instituțiile aici?! Pentru limbă, pentru sistemul legislativ, pentru fusul orar, pentru infras­­truc­­tu­­ră, pentru expertiză. Toate aceste lucruri nu au dispărut odată cu Brexitul“, spune el. Toate companiile pe care acest oraș le-a îmbogățit nu-l vor părăsi.

Dar chiar și optimismul unuia obișnuit să vândă Londra lumii întregi are limite. Cu ochii pe macheta districtului financiar ajun­­ge în dreptul sediului Agenției Europene a Medicamentelor, un chiriaș important al Canary Wharf. Asemenea celorlalte in­­sti­­tu­­ții europene cu prezență în Regat, agen­­ți­­a va opta curând pentru alte ca­­pi­­ta­­le europene.

Este doar un exemplu al realității de azi. Inevitabil, Londra va pierde business în fa­­voarea unor centre globale precum Pa­­ris sau New York. Românul Ia­­co­­bescu crede la fel de mult în Londra, dar este convins că, fără un leadership lu­­minat, atuurile metropolei nu vor fi de-ajuns pentru a depăși dura realitate po­­litică.


Înainte și după

Brexitul amenință motorul economic londonez de jumătate de trilion de dolari. Totuși, scenariile nu sunt atât de pesimiste.

DESCENTRALIZARE. Spre deosebire de SUA, de pildă, Marea Britanie are un sistem de guvernare extrem de centralizat. Este motivul pentru care ce-și dorește premierul cam și obține.

LA DUBLU. Regatul își va negocia rapid propriile tratate comerciale, dar va căuta să gestioneze un Brexit avantajos care să-i permită accesul la uriașa piață UE.

JOCUL. Dacă va primi un acord nefavorabil cu Bruxelles, are un as în mânecă – va mai scădea o dată impozitul de 19% pe profit. Astfel va atrage în mod cert giganții mondiali mereu în căutare de taxe scăzute.


FOTO: Getty Images

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.