Apocalipsa după Brexit: Planul românului George Iacobescu, ”arhitectul” City-ului londez, de a salva capitala financiară a lumii

Mimi Noel 22/06/2017 | 12:46 Global
Apocalipsa după Brexit: Planul românului George Iacobescu, ”arhitectul” City-ului londez, de a salva capitala financiară a lumii

După Brexit, City-ul londonez cons­truit de românul George Iacobescu va pierde inevitabil business în favoarea unor alte centre globale precum Paris, Frankfurt sau New York. Fără un leadership luminat, atuurile metropolei nu vor fi de-ajuns pen­­tru a depăși dura realitate poli­­tică.

Cu 30 de ani în urmă, Isle of Dogs (estul Londrei) era o zonă de cheiuri aban­­­­­donate și depozite dărăpănate ca­­re părea că nu-și va mai reveni nicio­­dată după ni­­micitoarele bombardamente ale Luftwaffe (celebrele forțe aeriene germane din timpul celor două Războaie Mondi­­a­­le, n.r.). Ironic, numele lor amintesc de fosta glorie im­­pe­­rială a Marii Britanii: docurile India de Vest și India de Est.

Românul George Iacobescu a ajuns aici în 1988, trimis să coordoneze punerea pe picioare a unui cartier financiar, care să dubleze tradiționalul hub financiar londonez cu ale lui străzi întortocheate. O idee nu doar curajoasă, ci chiar la limita nebuniei. Părea imposibil, de exemplu, să poți păstra caracterul istoric al City-ului și să nu distrugi panorama oferită de Catedrala Sf. Paul, construind alături niște zgârie-nori de sticlă. Canary Wharf, cum se va numi noul cartier financiar, urma să fie un conglomerat de turnuri moderne care să concureze New Yorkul drept centru financiar global.

În primii ani, Canary Wharf trăda toate semnalmentele unui eșec colosal. Apoi, la sfârșitul anilor ’90, totul a început să de­­coleze, la început mai încet, apoi cu o vi­­teză uluitoare, astfel că, prin forța fi­­nan­­țe­­lor internaționale, Canary Wharf s-a trans­­format și odată cu el întreaga Lon­­dră.

La etajul 30 al celui mai înalt zgârie-nori, românul Iacobescu, astăzi CEO al gru­­pului Canary Wharf, este foarte mândru de tot ce a construit aici. Mai bine de 100.000 de angajați vin zilnic să lucreze pentru giganți precum Chevron, HSBC, Intel și JPMorgan Chase. Într-o cameră ală­­­turată, se află o machetă a celor 1,5 mi­­lioane de metri pătrați de turnuri, mall-uri și linii de metrou.

KEEP CALM! În urmă cu an însă, orașul în care Canary Wharf a prins viață s-a vă­­zut nevoit să lupte pentru viitorul său. În iunie 2016, sondajele și investitorii în­­că respingeau scenariul în care electoratul britanic va decide pentru ieșirea Regatului Unit din UE. A doua zi di­­mi­­nea­­ța, când 52% dintre ei au respins, prin vo­­tul lor, tot ceea înseamnă Canary Wharf, lira sterlină s-a prăbușit la mini­­mul său istoric din ultimii 30 de ani. Premierul David Cameron a demisionat, iar în câteva săptămâni bănci precum Goldman Sachs sau JP Morgan discutau deja câți angajați vor trebui să relocheze în Frank­­furt sau la Dublin. Pe scurt, era ame­­nințat chiar mo­­torul economiei londoneze de aproa­­pe 500 de miliarde de dolari.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.