Ştiri

Apele Române anunță că 35 de tone de petrol s-au scurs în Dunăre

Administraţia Naţională ”Apele Române” (ANAR) anunţă că 35 de tone de petrol s-au scurs în Dunăre, de la o navă sub pavlion bulgăresc, pe cursul principal al Dunării, lângă Cělarevo (Serbia), timpii estimaţi pentru propagarea poluării fiind de 24-30 ore până la intrarea în ţară.

”35 de tone de produse petroliere s-au scurs de la o navă sub pavlion bulgăresc pe cursul principal al Dunării, lângă Cělarevo (Serbia), la kilometrul 1287 (n.r. –  între locul de producere a poluării şi Baziaş sunt 219 km, iar distanta dintre Belgrad şi Baziaş este de 105 km). Această informaţie a fost primită de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Administraţia Naţională Apele Române – Departamentul Situaţii de Urgenţă, prin intermediul secretarului pentru ape de frontieră în cadrul Acordului bilateral România-Serbia, în după-amiaza zilei de 20 iunie a.c.

Timpii estimaţi de specialiştii noştri pentru propagarea poluării sunt de cca 24-30 ore până la intrarea în ţară.Ţinând cont de cantitatea de poluant declarată, lungimea undei de poluare va fi pe o distanţă de cca 70-100 km în condiţiile de non-intervenţie, în aval de zona producerii evenimentului”, transmite miercuri Administraţia Naţională Apele Române.

În acest moment, partea sârbă acţionează prin echipele competente Vode Vojvodine (inspecţia apelor provinciale, laboratorul acreditat  etc.) împreună cu armata sârbă, în vederea protejării Belgradului de posibile efectele ale poluării accidentale produse. Astfel, a fost identificată o locaţie adecvată unde s-a montat un baraj plutitor de protecţie, în acest moment, pata de petrol fiind izolată.

Din dispoziţia conducerii ANAR, respectiv a directorului general, ing. Sorin Lucaci, echipele Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Banat au început încă de marţi seară monitorizarea (vizuală) a apelor Dunării, în secţiunea Baziaş.

”Întrucât lăţimea Dunării în zona unde se estimează că va intra unda de poluare nu permite amplasarea unui baraj plutitor absorbant, formaţia de intervenţie de la Apele Române (ABA) Banat- Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Caraş-Severineste pregătită să acţioneze cu material tip spill sorb care va fi răspândit din bărci cu motor. Intervenţia de depoluare, ca şi prelevarea probelor de apă, vor fi realizate de către echipele noastre doar în eventualitatea în care unda de poluare va ajunge în România, respectiv se vor observa irizaţii petroliere”, precizează ANAR.

Andrei Dumitru

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

3 zile ago

Acest website folosește cookies