Veste bună de la OMS: Este posibil să scăpăm de COVID-19 fără un al doilea val

Elena Marinescu 25/05/2020 | 16:26 Ştiri
Veste bună de la OMS: Este posibil să scăpăm de COVID-19 fără un al doilea val

Maria Neira, directoarea pentru sănătate publică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat luni că modelele cu care se lucrează elimină “tot mai mult” posibilitatea producerii unui al doilea val important de coronavirus.

Într-un interviu acordat postului de radio din Barcelona RAC-1, Maria Neira a solicitat ca populația să nu aibă „nici paranoia, nici relaxare excesivă” și că „trebuie să înveţe să trăiască cu boli infecțioase”, dar a dezvăluit un lucru foarte important: modelele cu care OMS lucrează „elimină” din ce în ce mai mult un al doilea val important al coronavirusului.

Cu toate acestea, ea a cerut „mare prudență” și „bun simț” în această fază „foarte critică” a pandemiei, cea a relaxării. „Există multe modele care avansează multe probabilități. Se vorbește de la o revenire punctuală la o undă majoră, dar această ultimă posibilitate este din ce în ce mai exclusă. Suntem mult mai bine pregătiți în toate domeniile”, a spus specialista OMS pentru canalul de limbă catalană RAC-1.

„Am redus rata de transmisie atât de mult, încât virusul va avea dificultăți de supraviețuire. Trebuie să fim foarte atenți să afirmăm dacă acesta este sfârșitul valului, dar datele ne arată că transmisia și explozia au fost evitate după primele câteva săptămâni”, a mai spus Neira, potrivit .

OMS: virusul va avea dificultăţi să supravieţuiască

Potrivit lui Neira, “a fost diminuată atât de mult rata de transmitere, încât virusul va avea dificultăţi să supravieţuiască. Trebuie să fim însă foarte prudenţi pentru a declara că acesta este sfârşitul valului însă datele arată că cel puţin a fost evitată transmiterea şi explozia din primele săptămâni”. Cu toate acestea, ea a subliniat că „nu merită să facem multe prognoze, deoarece în următoarele săptămâni suntem într-o fază foarte critică”.

„Odată cu ieşirea din izolare, trebuie să vedem cum se comportă virusul. Sperăm că nu vor mai exista focare, dar va fi o luptă de zi cu zi. În două-trei săptămâni, vom vedea ce s-a întâmplat și dacă este necesar să facem corecţii chirurgicale”, a mai arătat directoarea din OMS.

Neira a recunoscut că organizaţia de la Geneva are încă „anumite îndoieli în legătură cu relația virusului cu vremea”, deși se poate observa că el „realizează călătoria geografică așteptată de un virus care vrea să supraviețuiască”. „Cifrele imunității sunt foarte scăzute. Trebuie să fiți foarte vigilenți în privința relaxării măsurilor”, a avertizat din nou specialista, care a recunoscut că Brazilia este deja a doua țară cu cele mai multe cazuri.