Anunţ crucial despre funcționarea școlilor. Sorin Cîmpeanu: Școala a început mai normal decât vor unii să pară

Elena Marinescu 11/01/2022 | 20:34 Ştiri
Anunţ crucial despre funcționarea școlilor. Sorin Cîmpeanu: Școala a început mai normal decât vor unii să pară

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susţine că a fost informat de IGSU că lotul de 2 teste de salivă destinate școlilor este în curs de analiză și că acesta ar putea ajunge înainte să se rezolve situația cu lotul 1 – care, potrivit autorităților, este blocat de contestațiile depuse de mai multe firme.

Școala a început mai normal decât vor unii să pară. A început pe 3 ianuarie pentru gimnaziu și liceu, ultimele două săptămâni în care se încheie situațiile școlare pe semestrul I, și a început într-adevăr ieri, 10 ianuarie, și pentru elevii din învățământul primar, și pentru preșcolari. A început mai bine decât se vede, și am informații din interiorul sistemului.

Este foarte importantă respectarea regulilor sanitare. Am distribuit un prim stoc de măști, de un milion de măști. Am fost asigurat de IGSU – și există o colaborare bună – că aceste măști vor fi primite regulat și vor fi la dispoziția elevilor și preșcolarilor”, a declarat ministrul marţi seara la postul B1 TV.

Achiziţia de teste de salivă, în analiză la IGSU

Sorin Cîmpeanu spune că „ar fi fost mult mai bine” dacă ar fi existat teste în școli la reluarea cursurilor. „Ar fi fost mult mai bine dacă am fi avut teste, însă situația este foarte clară – există acele contestații care au blocat procesul de achiziție. Este regretabil, n-am ce să adaug mai mult, însă partea bună, am înțeles de la IGSU că este în curs de analiză lotul 2 și că, probabil, înainte de a rezolva situația juridică cu contestatarii, am înțeles că sunt mai mulți, pentru lotul 1, se va rezolva pentru lotul 2 și vor fi teste în școli pentru a avea o măsură suplimentară de protecție sanitară, foarte necesară”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației susține că testarea „a mers ceva mai bine” săptămâna trecută. „Numărul de beneficiari este de 3.200.000, deci pentru o singură testare e nevoie de 3,2 milioane de teste. Testarea, săptămâna trecută, a mers ceva mai bine, ca dovadă că părinții, elevii, profesorii s-au obișnuit cu administrarea acestor teste.

Dacă în primele două săptămâni de testare din 13 milioane de teste au fost confirmate PCR 111 cazuri, doar 111 din 13 milioane, săptămâna trecută am avut 1,5 milioane de teste folosite, pentru n-au fost toți elevii la școală, și au fost confirmate 236 de cazuri la 1,5 milioane. Deja pare să fie o administrare mai responsabilă a acestor teste”, a mai afirmat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a precizat, că în luarea deciziilor privind funcționarea școlilor, în contextul pandemiei, ia în calcul opiniile specialiștior de la Ministerul Sănătății și de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), nu a altor experți și „autointitulați specialiști”. Reacția vine în urma criticilor pe care le-a primit privind deciziile legale de funcționarea școlilor.

Cîmpeanu, despre funcționarea școlilor în pandemia de COVID

Întrebat despre regulile privind trecerea școlilor în online și criticile ce i-au fost aduse, ministrul Educației a răspuns: „Sunt prevederile Ordinului comun ministrul Educației – ministrul Sănătății azi (marți), la ora la care vorbim. În localitățile care au rată de infectare peste 3 la mie și vaccinare sub 60% (în școli) se va intra, din păcate, în online. Repet, în vigoare azi, dar, împreună cu Ministerul Sănătății, analizăm modul de actualizare a Ordinului de Ministru fie și numai din perspectiva modificării duratei de carantinare. Știți că s-a modificat la nivel general, deci e normal să se modifice și pentru elevi și angajații din școli. Vom vedea care vor fi condițiile”.

„Între diversele opinii pe care le-ați enunțat, punctul meu de vedere e foarte clar: ascult opinia epidemiologilor de la Institutul Național de Sănătate Publică și ai Ministerului Sănătății. Restul… alți specialiști sau autointitulați specialiști, îmi pare rău.. citesc și eu ca orice cetățean, dar ca ministru ascult punctul de vedere al INSP și al Ministerului Sănătății, un punct de vedere care a fost exprimat public – nu e cazul să închiden școlile. Apreciez foarte mult acest punct de vedere”.

Condițiile în care școlile trec în online

Ministrul Educației a anunțat condițiile în care școlile trec în sistem online. „Articolul 3 din ordinul comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii se raportează la rata de vaccinare din ziua de vineri. Dacă rata de vaccinare în ziua de vineri este sub 60% şi rata de incidenţă a infectărilor este de peste 3 la mie, începând de lunea viitoare şcolile acelea intră în online. Repet, şcolile care îndeplinesc două condiţii simultan – rata de vaccinare mai mică de 60% şi funcţionează într-o localitate în care rata de infectare este mai mare de 3 la mie”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat care ar fi pragul de infectări de la care s-ar puterea rediscuta menținerea școlilor deschise, ministrul Educației a explicat: „Nu știu să mă pronunț, dar am înțeles foarte bine de la ministrul Sănătății că trebuie legat de presiunea care se pune pe spitale, unul din parametrii care trebuie luați în calcul pentru eventualitatea intrării în online a școlii. Intrare în online, deci vacanță forțată deja a fost dată două săptămâni anul trecut, cu consecințe foarte neplăcute, cu elevii de gimnaziu și liceu care au trebuit să înceapă școala mai devreme, pe 3 ianuarie, cu vacanța intersemestrială care nu există, prima vacanță va fi luată pe 15 aprilie. Deja sistemul de educație a suferit destul”.

Nu putem să mutăm examenele naționale și nu vrem să mutăm examenele naționale de la datele cunoscute, Bacalaureat și Evaluare Națională, și atunci, dacă am fi obligați, vacanță forțată în niciun caz, intarea în online, de asemenea, generează pierderi”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.