Anul negru al presei internaționale: Poveștile celor patru jurnaliști asasinați pentru investigațiile pe care le desfășurau

NewMoney 09/10/2018 | 16:41 Ştiri
Anul negru al presei internaționale: Poveștile celor patru jurnaliști asasinați pentru investigațiile pe care le desfășurau

Un jurnalist saudit a fost dat dispărut, joi, după ce a intrat în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, iar mai mulți oficiali din Turcia au declarat pentru Washington Post și Reuters că bărbatul ar fi fost ucis în consulat, scrie CNN. Dacă se va dovedi că Jamal Khashoggi a fost ucis, acesta ar deveni al patrulea asasinat al unui jurnalist pe teritoriul Europei în ultimul an.

Sursă: Mediafax

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut luni presiuni asupra autorităților de la Riad, cărora le-a cerut să demonstreze că jurnalistul Jamal Khashoggi a părăsit consulatul saudit.

„Conducătorii consulatului nu pot să scape spunând că el a părăsit consulatul, autorităţile competente trebuie să o dovedească”, a declarat Erdogan în cursul unei vizite la Budapesta. „Dacă el a plecat de acolo, voi trebuie să probaţi acest lucru cu imagini”, a subliniat el, potrivit News.ro.

„Drumurile către şi dinspre aeroport sunt pe cale să fie examinate. Există oameni care au venit din Arabia Saudită. Parchetul este pe cale să examineze această problemă”, a continuat şeful statului turc.

Cu puţin înainte de declaraţiile lui Erdogan, presa turcă a dezvăluit că Ankara a cerut să fie percheziţionat consulatul saudit din Istanbul, într-o încercare de elucidare a misterului în centrul căruia se află dispariţia lui Khashoggi, în vârstă de 59 de ani.

Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a invitat autorităţile turce încă de vineri să percheziţioneze consulatul în care a intrat marţi Jamal Khashoggi, dar de unde nu a mai ieşit niciodată, potrivit poliţiei turce.

Jurnalistul, un critic al puterii de la Riad care scria la cotidianul american The Washington Post, s-a dus la consulat pentru a efectua demersuri administrative în vederea apropiatei sale căsătorii, scrie News.ro.

Oficiali turci au afirmat sâmbătă seara că, potrivit primelor elemente ale anchetei, Khashoggi a fost asasinat înăuntrul consulatului.

Imagini video de pe camerele de supraveghere arată cum sunt urcate mai multe cutii în dubă, care are numere de înmatriculare diplomatice. După ce au părăsit consulatul, trei maşini s-au dus în stânga, spre un drum principal iar celelalte trei s-au dus în partea dreaptă. Investigatorii susţin că una dintre maşini, o dubă cu geamuri fumurii, a mers înspre o autostradă, potrivit News.ro.

Surse turce au afirmat că operaţiunea a fost efectuată de către un grup de 15 persoane care s-a dus la consulat după ce a sosit la Istanbul, cu două avioane, în aceeaşi zi.

 


 

Tot la finalul săptămânii trecute, o jurnalistă din Bulgaria, care investiga un caz de deturnare de fonduri europene, a fost violată și ucisă la Ruse. Victoria Marinova, în vârstă de 30 de ani, era directoare şi prezentatoare a postului regional TVN. Trupul jurnalistei  a fost găsit pe într-un parc, aproape de malul Dunării.

Autoritățile bulgare spun că nu sunt informații care să indice că moartea acesteia ar avea legătură cu investigația pe care o desfășura.

„A fost lovită în cap și ștrangulată, iar telefonul său mobil, cheile maşinii, ochelarii şi o parte din îmbrăcăminte au dispărut”, spun procurorii.

Ea prezenta o emisiune de dezbateri pe teme de actualitate, numită „Detector” la postul local TVN. În cadrul primei ediții, difuzată pe 30 septembrie, aceasta i-a avut invitați pe jurnaliștii de investigații Attila Biro de la Proiectul Rise România și Dimitar Stoyanov de la Bivol.bg. Cei doi investigau distrugerea unor documente care ar fi dezvăluit practici de corupţie din partea unei firme private de construcţii rutiere, suspectată de fraudă din fonduri europene.

Totuși, proprietarul site-ului Bivol.bg, Asen Yordanov, a declarat pentru AFP că publicația sa a primit informații credibile potrivit cărora jurnaliștii săi erau în pericol de a fi agresați din pricina anchetei despre care au vorbit și în cadrul emisiunii pe care o prezenta Marinova.

 


 

Un caz similar a avut loc în luna februarie, în Slovacia, unde jurnalistul de investigații Jan Kuciak, care ancheta legături între mafia calabreză ‘Ndrangheta şi politicieni slovac, a fost omorât alături de logodnica sa.

Un procuror slovac a identificat o femeie, Alena Zs., ca fiind cea care a comandat asasinatului său, plătită cu suma de 70.000 de euro, în februarie, potrivit AFP, citată de News.ro.

Dublul asasinat al jurnalistului şi logodnicei sale a provocat manifestaţii importante contra Guvernului slovac şi a condus la demisia fostului premier Robert Fico.

„Alena Zs. a ordonat crima, Tomas Sz. i-a ucis prin împuşcare, Miroslav M. era şoferul, iar Zoltan A. un intermediar”, a declarat procurorul, care a preferat să rămână anonim, într-o conferinţă de presă, la Bratislava.

Mai multe publicaţii slovace, inclusiv cotidianul Dennik N, scriu că Alena Zs., în vârstă de 44 de ani, lucra ca interpretă din italiană pentru controversatul om de afaceri slovac Marian Kocner, ale cărui activităţi au făcut obiectul unor anchete jurnalistice ale lui Jan Kuciak.

 


 

Poate cel mai mediatizat caz a fost cel al jurnalistei care a coordonat investigaţia Panama Papers în Malta, Daphne Caruana Galizia, care a fost ucisă în luna octombrie a anului trecut, după ce un dispozitiv exploziv i-a spulberat maşina.

O bloggeriță ale cărei postări atrăgeau adesea mai mulți cititori decât toate ziarele țării la un loc, Caruana Galizia a era numită de site-ul Politico ca fiind „femeia WikiLeaks”. Blogurile ei au fost un ghimpe în coastele oficialilor și a membrilor lumii interlope din Malta.

În perioada dinaintea asasinatului, aceasta își îndreptase atenția către premierul Maltei, Joseph Muscat, și doi apropiați de-ai săi. Junalista a găsit legături între mai multe companii offshore, controlate de cei trei bărbați, cu vânzarea de pașapoarte malteze către Guvernul din Azerbaidjan.