Anul 2016 a crescut averile celor mai bogați oameni din lume cu 237 de miliarde de dolari

Gabriel Bucur 28/12/2016 | 14:26 Ştiri
Anul 2016 a crescut averile celor mai bogați oameni din lume cu 237 de miliarde de dolari

Miliardarii devin și mai bogați. În 2016, averea însumată a celor mai înstărite persoane din lume a crescut cu 237 de miliarde de dolari, pe fondul unui an cu multe neliniști, anunță Bloomberg.

Cele mai importante momente au fost referendumul din Marea Britanie, încheiat cu un vot majoritar pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană, și alegerea magnatului republican Donald Trump pentru fotoliul de președinte al SUA.

„În general, clienții au profitat de volatilitățile de pe piață. 2016 a fost un an spectaculos pentru activele riscante. Destul de remarcabil, dacă ținem seama de cum a început anul”, a apreciat Simon Smiles, director de investiții la UBS Wealth Management.

Warren Buffett a avut de câștigat cel mai mult. Americanul de 86 de ani este mai bogat cu 11,8 miliarde de dolari decât în 2015 și a urcat pe poziția secundă în topul celor mai înstăriți oameni din lume. Victoria lui Trump în alegeri a crescut valoarea acțiunilor din domeniul bancar și cel aerian deținute de Berkshire Hathaway Inc, compania de investiții a lui Buffett.

Bill Gates (61 de ani), cel mai bogat om din lume, este miliardarul cu a doua cea mai mare creștere a averii în 2016, cu circa zece miliarde de dolari adăugate. Cofondatorul Microsoft este urmat în top tot de un american, petrolistul Harold Hamm (71 de ani), care și-a dublat averea, anul acesta, până la 15,3 miliarde de dolari, grație majorării prețului țițeiului.

Locul patru în clasament este ocupat de fondatorul și proprietarul Amazon.com, Jeff Bezos (52 de ani), a cărui avere a crescut cu peste 7,5 miliarde de dolari. Pe poziția a cincea se situează francezul Bernard Arnault (67 de ani), cu o creștere de 7,1 miliarde de dolari. Arnault este proprietarul Moet Henessy Louis Vuitton, lider mondial în materie de produse de lux.

Cel mai profitabil domeniu din acest an a fost cel al resurselor, care a adus bogaților lumii 80 de miliarde de dolari. Tehnologia este a doua sursă de îmbogățire, cu 50 de miliarde de dolari generați, și este urmată de mâncare și băutură, media și retail.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.