Antreprenor: Statul nu te încurajează să fii fermier. Nu este sănătos pentru România ca recolta locală să plece direct în port

Andreea Neferu 03/08/2017 | 17:16 Ştiri
Antreprenor: Statul nu te încurajează să fii fermier. Nu este sănătos pentru România ca recolta locală să plece direct în port

Ioan Simion, antreprenor prahovean care controlează afaceri în diverse domenii, spune că, în opinia sa, statul ar trebui să se implice în domeniul agriculturii, achiziționând prin negociere cereale de la fermieri.

”Practic, ca fermier, statul român nu te încurajează deloc să faci această activitate. Nu este sănătos pentru România ca toată recolta, sau cea mai mare parte, să plece direct în port, imediat după recoltare”, spune Ioan Simion.

Antreprenorul, cunoscut mai ales pentru business-ul din producția de echipament pentru industria petrolieră Confind, dar și pentru spitalul privat SanConfind pe care l-a dezvoltat la Câmpina, a început în urmă cu patru ani să investească și în domeniul agriculturii, achiziționând 250 de hectare de teren lângă Balș (județul Olt) prin firma Agroserv Confind.

„În cei patru ani de când am demarat afacerea în agricultură, am învățat că dacă e ploaie, se obțin recolte mari, bune, dar prețul la cereale scade simțitor. În schimb, dacă e secetă, prețul e bun, însă producția e mică. Deci, fermierul nu prea are de unde câștiga sau, mai exact, cum să facă o marjă de profit care să-i asigure resurse suficiente pentru o dezvoltare sănătoasă a afacerii”, spune industriașul român.

Citește și: Cine este industriașul român care a văzut noi oportunități de business în agricultură și servicii medicale

În 2017, Agroserv Confind a cultivat grâu și floarea soarelui pe cele 250 de hectare pe care le deține. La grâu, compania a obținut o recoltă de peste 5.300 de kilograme pe hectar anul acesta. „Aceasta este o producție bună, suntem mulțumiți de rezultat. Speram să depășim 5.000 de kg, deci ne-am depășit ținta”, a mai spus Simion.

„La floarea-soarelui constatăm că a plouat la timp, deci există toate condițiile pentru o recoltă foarte bună. Totuși, după patru ani de agricultură îmi este foarte clar că (…) din agricultură nu se poate face un profit prea mare”, a afirmat antreprenorul român.

Simion a investit până acum în acest domeniu puțin sub trei milioane de euro, prin intermediul firmei Agroserv Confind. Pentru moment își vinde producția agricolă către marii traderi din piață, dar planurile sale în sectorul agriculturii sunt cu bătaie mai lungă, având în vedere că antre­prenorul prahovean ia în calcul un sistem integrat, cu o fermă zootehnică, abator, carmangerii și magazine de des­facere. „Astfel, în loc să vinzi grâu, floarea-soarelui, cereale companiilor străine – care, e drept, îți plătesc după câteva zile –, fie direct de pe câmp, fie din silozul tău, după câteva luni, mai bine însilozezi produsul după recoltare și îl consumi în ferma ta de animale”, întărește Ioan Simion.

Capacitatea de însilozare deținută de Agroserv Confind se ridică la 8.000 de tone.


Sursă foto: Agroserv Confind

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.