Antivirusul rusesc ar putea fi interzis în toate instituțiile publice. Proiectul Ministerului Digitalizării

Elena Marinescu 11/05/2022 | 21:14 Ştiri
Antivirusul rusesc ar putea fi interzis în toate instituțiile publice. Proiectul Ministerului Digitalizării

Ministerul Digitalizării a inițiat un proiect de lege prin care dacă va trece de Parlament, antivirusul rusesc ar putea fi interzis în toate instituțiile publice.

Ministrul Sebastian Burduja a explicat că acest proiect este important având în vedere războiul din Ucraina și lipsa de independență a companiilor rusești care furnizează soluții IT. “Soluții care și în alte state sunt interzise actualmente, în SUA de multă vreme și în alte state europene, și iată că vom avea și noi o astfel de inițiativă să le interzicem și să protejăm astfel instituțiile statului român.

Nu are legătură această inițiativă cu atacurile recente. Nu am o analiză care să-mi spună că au fost folosite portițe lăsate de astfel de antiviruși rusești și ele au fost exploatate, dar există știri că autorități publice apelează la astfel de soluții, și pe baza experiențelor și nerecomandărilor altor state am hotărât că este un subiect care merită atenția guvernului și un proiect de lege care să le interzică tocmai pentru că în teorie cel puțin, când ai un astfel de soft de proveniență rusească poți să lași anumite vulnerabilități”, a spus Sebastian Burduja pentru Digi 24.

România a intrat de curând sub ținta hackerilor pro ruși. Gruparea de heckeri ruși Killnet a publicat recent pe canalul de Telegram o listă de site-uri web din România (instituții, media, partide politice, business, cultură, etc.) care vor fi în aceste zile noi ținte ale atacurilor de tipul distributed denial of service (DDoS).

Obiectivul principal al atacatorilor este inactivarea site-urilor și a serviciilor web, distrugerea reputației și panicarea utilizatorilor din România. Expertii DNSC recomanda monitorizarea atenta si implementarea rapidă și precisă a măsurilor adecvate pentru protecția site-urilor web și a infrastructurilor cibernetice.