Antibiotice Iași inaugurează o noua fabrică. Investiție de 20 de milioane de euro

Andrei Dumitru 09/12/2022 | 12:15 Ştiri
Antibiotice Iași inaugurează o noua fabrică. Investiție de 20 de milioane de euro

Producătorul de medicamente de stat Antibiotice Iaşi a inaugurat o noua fabrică de medicamente topice, destinate atât medicaţiei intraspitaliceşti cât şi consumului populaţiei, după o investiţie de 20 de milioane de euro.

”Cu ocazia aniversării a 67 de ani de activitate, Antibiotice Iaşi inaugurează astăzi, 9 decembrie, cea mai modernă fabrică de produse farmaceutice topice solide şi semisolide din Europa, destinate atât medicaţiei intraspitaliceşti cât şi consumului populaţiei. Compania îşi consolidează astfel, poziţia de lider naţional în fabricaţia de produse farmaceutice cu aplicare topică, conform studiilor de piaţă Cegedim”, informează compania.

Noua fabrică a fost realizată cu o investiţie de 20 de milioane de euro din surse proprii şi are o capacitate de producţie de 540 tone anual, cu 50% mai mare comparativ cu cea existentă.

În cadrul noii fabrici se vor fabrica 56 de produse topice (preparate cu aplicare locală), pentru 19 dintre acestea compania Antibiotice fiind unic producător.

Producţia se va desfăşura pe 4 fluxuri de fabricaţie, dintre care unul se evidenţiază prin posibilitatea fabricării de produse topice sterile cu investiţii suplimentare ce vor fi realizate în viitor. Toate cele 4 fluxuri sunt certificate, de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, să producă la cele mai înalte standarde, medicamente destinate atât pieţei din România, cât şi exportului pe pieţele internaţionale reglementate.

“Noua fabrică de produse topice reprezintă dovada angajamentului nostru de a ne dezvolta şi de a investi în producţia românească de medicamente la cele mai înalte standarde de calitate oferind sistemului de sănătate românesc siguranţă şi încredere. În acelaşi timp, această investiţie ne oferă o mai mare deschidere spre pieţe internaţionale caracterizate de un înalt grad de competitivitate şi inovare. Vizăm valorificarea acestor produse atât pe piaţa din România cât şi pe pieţe internaţionale precum SUA şi ţările Comunităţii Europene, dar ne orientăm şi spre Vietnam şi Asia de SE care reprezintă o mare oportunitate pentru astfel de medicamente. De asemenea, urmărim dezvoltarea şi asimilarea în portofoliu de noi produse topice sterile şi dermato-cosmetice. Ne propunem astfel, să dublăm cifra de afaceri pentru forma topică până la nivelul anului 2030 pentru a menţine trendul de creştere al cifrei de afaceri totale a companiei, pe care, de asemenea, ţintim să o dublăm până în 2030 “, a declarat Ioan Nani, director general Antibiotice Iaşi.

Prin dotările tehnologice de ultimă generaţie, Antibiotice îşi va consolida portofoliul de produse topice (unguente, creme, geluri, ovule şi supozitoare) destinate tratării celor mai frecvente afecţiuni dermatologice, venoase, reumatologice şi inflamatoare, afecţiunilor oftalmologice şi ginecologice, cu medicamente generice topice de nouă generaţie.

Totodată, prin îmbinarea tehnologiilor moderne cu activitatea de cercetare, Antibiotice îşi propune să dezvolte un portofoliu adaptat cerinţelor populaţiei şi sistemului de sănătate, cu produse destinate atât sănătăţii familiei, pentru segmente diferite de vârstă, cât şi sănătăţii femeii ce au rolul de a creşte şi susţine calitatea vieţii.

În acest sens, având în vedere incidenţa din ce în ce mai mare a afecţiunilor pielii şi interesului crescut faţă de produsele cu adresabilitate către principalele patologii cutanate, compania îşi propune să cerceteze şi să lanseze în orizontul următorilor ani un brand de produse dermato–cosmetice bazat pe ingrediente sustenabile, care să susţină sănătatea pielii şi care să corespundă nevoilor pieţii actuale.

”Structura de personal a noii fabrici, cu 100 de angajaţi, dintre care 25% cu studii superioare, este adaptată să răspundă gradului înalt de automatizare şi complexităţii echipamentelor pe care se lucrează. O parte dintre salariaţii noii capacităţi de producţie au fost angajaţi în urma unui proces de recrutare şi dezvoltare a abilităţilor şi competenţelor tehnice, în cadrul propriului program de recrutare şi formare al companiei, Colegiul tehnic a+. Tehnologia şi instalaţiile complet automatizate, de ultimă generaţie ale fabricii, permit creşterea randamentelor de producţie, menţinând standardele de asigurare a calităţii printr-o trasabilitate continuă şi prin asigurarea reproductibilităţii acurate a proceselor”, mai arată compania.

Fabrica dispune de moduri multiple de operare în vederea optimizării consumurilor energetice în funcţie de necesităţile activităţilor tehnologice.

Antibiotice Iaşi a realizat în primele nouă luni venituri totale în valoare de 387,5 milioane lei, cu 38% mai mari în comparaţie cu veniturile realizate în perioada similară a anului precedent. Profitul brut a fost în valoare de 32,5 milioane lei în primele nouă luni, cu 73% mai mare în comparaţie cu perioada similară din 2021. Compania exportă medicamente în SUA, Canada, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Serbia, Vietnam, Moldova, Azerbaidjan şi Irak.