ANPC, amenzi de peste 280.000 de lei în urma unui control într-o piață din București

NewMoney 16/10/2019 | 16:48 Ştiri
ANPC, amenzi de peste 280.000 de lei în urma unui control într-o piață din București

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat 36 de amenzi în valoare de peste 280.000 de lei, în urma unor controale efectuate în Piaţa Delfinului din Bucureşti şi au retras definitiv de la comercializare peste o tonă de produse.

Echipele de control au găsit alimente expirate sau depozitate în condiţii necorespunzătoare. Pentru cinci agenţi economici controlaţi ar putea fi luată decizia închiderii unităţilor până la şase luni.

Control în Piața Delfinului

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat, miercuri, că mai mulţi comisari din cadrul Bucureşti-Ilfov au efectuat la Piaţa Delfinului din Bucureşti, 30 acţiuni de control privind verificarea respectării prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor, iar verificările au vizat respectarea prevederilor legale la comercializarea articolelor textile şi a produselor alimentare.

Astfel, în privinţa produselor nealimentare, au fost verificaţi 10 operatori economici, fiind descoperite 3.364‬ de produse printre care produse textile, paltoane, bluze, fuste, căciuli, şosete, pulovere, bustiere, în valoare de 105.127,4 lei, la care echipele de control au constatat mai multe deficienţe, printre care lipsa traducerii în limba română a compoziţiei fibroase şi lipsa etichetare produse.

Preşedintele ANPC mai spune că în privinţa produselor alimentare au fost controlaţi 19 operatori economici.

“Au fost identificate la comercializare diferite produse alimentare (jumări, slănină, cârnaţi, caşcaval afumat, smântână, urdă, brânză) cu data limită de consum depăşită, produse depozitate în condiţii necorespunzătoare, comercializare de peşte neetichetat în totalitate şi fără documente de provenienţă, comercializare diverse produse alimentare (cârnaţi, mici, carne) fără elemente de identificare şi caracterizare, dar şi fără termene de valabilitate, depozitare necorespunzatoare direct pe paviment”, a afirmat Horia Constantinescu.

O tonă de mâncare, retrasă de la vânzare

El a precizat că în urma controalelor efectuate au fost aplicate 36 de amenzi, în valoare de peste 280.000 de lei şi au fost date trei avertismente. Comisarii ANPC au retras definitiv de la comercializare 1.034,765 de kilograme şi 12 litri produse alimentare, în valoare de 24.732,975‬ de lei.

“Motivele pentru care s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman au fost următoarele: produse cu data limită de consum depăşită; produsele nu erau însoţite de eticheta de produs de unde să rezulte principlalele elemente de identificare şi caracterizare; condiţii de depozitare necorespunzătoare; produsele nu erau însoţite de documente de provenienţă; schimbarea stării termice a produselor; igiena şi spaţii de depozitare necorespunzătoare”, a explicat preşedintele ANPC.

Echipele de control au mai propus închiderea pe o perioadă de până la şase luni pentru cinci operatori economici şi au luat o măsură de încetare a practicii comerciale înşelătoare.  De asemenea, pentru un operator economic a fost dispusă oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor.

Săptămâna trecută Restaurantele La Cocoşatu şi La Gil din Bucureşti au fost închise temporar de comisarii ANPC până la remedierea deficienţelor, după ce în urma unui control au fost găsite condiţii igienico-sanitare necorespunzătoare, produse expirate şi neconforme.


Sursa: News.ro

FOTO: Mediafax