ANM: Temperaturi uşor mai mari decât cele normale, în următoarele patru săptămâni

Andrei Dumitru 20/06/2023 | 10:30 Ştiri
ANM: Temperaturi uşor mai mari decât cele normale, în următoarele patru săptămâni

Meteorologii anunţă temperaturi uşor mai mari decât cele normale, în următoarele patru săptămâni, în cea mai mare parte a ţării, iar precipitaţiile vor fi abundente doar săptămâna aceasta, ulterior urmând să aibă valori apropiate de cele obişnuite în această perioadă.

Săptămâna 19.06.2023 – 26.06.2023

  • Valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor.
  • Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile estice, sud-estice şi local în cele centrale, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 26.06.2023 – 03.07.2023

  • Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.
  • Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în regiunile nord-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 03.07.2023 – 10.07.2023

  • Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.
  • Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.

Săptămâna 10.07.2023 – 17.07.2023

  • Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
  • Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.

Mateescu (ANM): Vineri, posibil şi sâmbătă să avem primele zile în care maximele să se apropie de pragul unei zile de caniculă – 34 de grade

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunţat că temperaturile vor fi în creştere de la o zi la alta şi a precizat că vineri şi posibil şi sâmbătă să înregistrăm primele zile în care maximele să se apropie de pragul unei zile de caniculă, 34 de grade.

“Trebuie să ne pregătim pentru regimul de temperaturi în creştere de la o zi la alta. Astăzi nu vom mai emite, posibil şi mâine o alertă meteorologică pentru fenomene de instabilitate accentuată, alertă generală, cu siguranţă, este posibil să mai fie în vigoare pentru intervale scurte de timp acele mesaje de  tip nowcasting, dacă la nivel local mai putem consemna cantităţi pe secvenţe scurte de timp în mai puţin de o jumătate de oră de 15 – 25 litri pe metru pătrat.

Astăzi posibil averse în special în zona montană, dar la nivel local şi partea de est şi sud-est a ţării, mâine în special în zona montană, de asemenea, în centrul, estul şi sud –estul ţării şi ceea ce este de interes pentru următoarele zile până la sfârşitul săptămânii regimul de temperaturi în creştere de la o zi la alta”, a explicat Mateescu.

Directorul ANM a mai menţionat că la sfârşitul acestei săptămâni vom avea primele zile în care maximele să se apropie de pragul unei zile de caniculă.

“Astăzi posibil să consemnăm valori între 23 până la 32 de grade, mâine, de asemenea, un ecart între 24 până la 33 de grade pentru ca vineri, posibil şi sâmbătă să avem primele zile în maximele să se apropie de pragul unei zile de caniculă – 34 de grade, dar vom discuta şi de un disconfort termic accentuat în creştere pentru că este multă umezeală în atmosferă şi în condiţiile în care şi temperaturile sunt în creştere corpul uman va resimţi mai multe grade în plus faţă de ceea ce consemnăm cu siguranţă în condiţii standard”, a mai afirmat Elena Mateescu.