ANM dă alerta: Un nou VAL de FRIG peste România! PROGNOZA detaliată

Elena Marinescu 13/05/2024 | 20:51 Ştiri
ANM dă alerta: Un nou VAL de FRIG peste România! PROGNOZA detaliată

Meteorologii au veşti proaste şi în această săptămână! Frigul pune stăpânire pe România. La munte ninge ca în toiul iernii și s-a depus strat de zăpadă. 

Specialiştii de la ANM au actualizat prognoza pentru intervalul 13 -26 mai 2024. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie a anunțat la ce trebuie să ne așteptăm din punct de vedere al vremii în perioada care urmează.

”Pe parcursul acestei săptămâni, din punct de vedere termic, contăm pe o vreme mai răcoroasă față de perioada din calendar, în cea mai mare parte a țării, chiar o vreme în care temperaturile maxime pe parcursul zilelor următoare se vor situa ușor sub mediile specifice datei din calendar în partea de sud, sud-est, și est a țării, acolo unde nici astăzi nu am depășit 18…19 grade, în timp ce în vest, în nord-vest, ne apropiem de mediile datei din calendar, așa cum s-a întâmplat și astăzi, cu 22…23° Celsius.

Din punct de vedere al regimului de precipitații, o vreme în general instabilă. Este posibil să consemnăm, începând de mâine, în zona montană dar și submontană, precipitații, iar la altitudini mai mari de 1800 m, precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

În zonele mai joase de relief, în majoritatea regiunilor, precipitații sub formă de ploaie. Aversele vor fi și însoțite de intensificări ale vântului care pot depăși la rafală viteze de 50-55 km/h”, a explicat Elena Mateescu.

Potrivit acesteia, „şi în Capitală vom avea o vreme relativ răcoroasă, cu maxime cu mici variații de la o zi la alta, 18…19 grade Celsius, și minime în jurul a 7…9° Celsius.

Trebuie să mai consemnăm și minimele deosebit de scăzute din zonele depresionare din estul Transilvaniei, unde este posibil să consemnăm valori până în jurul a 0 grade Celsius”, a mai spus directorul ANM la Antena 3.

BANAT

În primele cinci zile de prognoză media maximelor termice va avea valori între 20 și 22 de grade, iar a minimelor între 8 și 11 grade. Până în jurul datei de 20 mai se va încălzi cu 3…4 grade, apoi, după o ușoară răcorire, mediile nu vor mai avea variații semnificative și se vor situa în general între 23 și 26 de grade în cazul maximelor și între 11 și 13 grade în cazul minimelor.

Vor fi averse aproape în fiecare zi, pe suprafețe mici până în data de 16 mai, apoi va crește probabilitatea ca ele să apară pe suprafețe mai mari.

CRIȘANA

Tendința termică va fi în general de creștere, până în jurul datei de 19 mai, când media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 25 de grade, iar a minimelor va fi între 12 și 14 grade.

Ulterior, media valorile termice va scădea ușor și va avea variații, în general între 23 și 25 de grade la maxime și între 9 și 13 grade la minime. Din data de 14 mai vor fi averse aproape în fiecare zi, pe suprafețe mai mici până în 16 mai, apoi va crește probabilitatea ca acestea să fie mai frecvente și pe arii mai extinse.

TRANSILVANIA

În primele patru zile, valorile termice vor fi asemănătoare, media maximelor urmând a se situa în jurul a 18 grade, iar a minimelor în jurul a 5 grade. Va urma o încălzire, până la începutul celei de a doua săptămâni, de 4…5 grade.

În următoarele două zile, temperaturile vor scădea ușor, pentru ca apoi să nu mai aibă modificări notabile și, în general, media maximelor să se situeze între 22 și 25 de grade, iar a minimelor între 9 și 12 grade. Vor fi averse aproape în fiecare zi, pe arii mai extinse după data de 16 mai.

MARAMUREȘ

În prima săptămână, valorile termice vor crește ușor și treptat, media maximelor de la 18 grade, până spre 24…25 de grade, iar a minimelor, de la 5 grade, până în jurul a 11 grade.

În cea de a doua săptămână media regională va avea variații, în general, între 22 și 25 de grade, în cazul maximelor și între 9 și 12 grade în cel al minimelor. Între 13 și 16 mai, condițiile pentru averse vor fi reduse, apoi va crește probabilitatea ca acestea să fie mai frecvente și pe spații mai mari.

MOLDOVA

Vremea se va încălzi treptat până la începutul celei de a doua săptămâni. Media maximelor va crește de la 15…16 grade în primele zile, până în jurul a 24 de grade în ultimele, iar a minimelor, de la aproximativ 5 grade la început, până spre 11…12 grade la final.

În intervalul următor, în general, media maximelor va avea variații între 22 și 26 de grade, iar a minimelor între 10 și 14 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în perioada 19 – 26 mai.

DOBROGEA

Vremea va fi într-un proces de încălzire treptată, până în jurul datei de 22 mai. Media maximelor va porni de la 16 grade și va ajunge până spre 24 de grade, iar a minimelor va fi de aproximativ 7…8 grade în prima zi și în jurul a 13 grade la final.

În zilele care vor urma, valorile termice, în medie, vor oscila între 22 și 25 de grade maximele și între 12 și 15 grade minimele. În prima săptămână, doar pe arii restrânse vor fi posibile averse slabe, apoi acestea vor apărea pe spații mai mari și vor fi mai frecvente.

MUNTENIA

În primele cinci zile, valorile termice vor fi asemănătoare, iar media maximelor va atinge 18…19 grade, în timp ce a minimelor se va situa în jurul a 7 grade. Va urma o încălzire, până la începutul celei de a doua săptămâni, de 5…6 grade.

În următorul interval nu vor mai fi variații importante, în general, media maximelor se va situa între 24 și 27 de grade, iar a minimelor între 11 și 14 grade. În primele patru zile aversele vor fi izolate, apoi se vor extinde și vor fi posibile aproape zilnic.

OLTENIA

În primele cinci zile de prognoză media maximelor termice va avea valori între 18 și 20 de grade, iar a minimelor între 7 și 10 grade.

Până în jurul datei de 20 mai se va încălzi cu aproximativ 5 grade, apoi valorile termice nu vor mai avea variații semnificative și se vor situa, în general, între 23 și 26 de grade media maximele și între 11 și 14 grade media minimelor. Vor fi averse aproape în fiecare zi, în primele patru pe suprafețe mici, apoi pe arii extinse.

LA MUNTE

În primele patru zile media maximelor se va situa în jurul valorii de 7 grade, iar a minimelor în jurul pragului de îngheț. Până la începutul primei săptămâni se va încălzi cu 5…6 grade, apoi nu vor mai fi variații mari în evoluția câmpului termic. Vor fi averse în fiecare zi, pe arii mai extinse și mai frecvente după data de 16 mai.