ANM dă alerta: COD PORTOCALIU de vreme severă în jumătate de ţară

Elena Marinescu 10/06/2024 | 12:45 Ştiri
ANM dă alerta: COD PORTOCALIU de vreme severă în jumătate de ţară

Meteorologii au emis un nou cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, cu ploi torențiale, vijelii puternice şi grindină pentru aproape jumătate de ţară. În București, ANM anunță vreme caniculară, cu maxime de 37 de grade Celsius. 

Astfel, luni până la ora 23.00 este în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică. În cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h), vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi spre seară și în prima parte a nopții, local, în sudul Olteniei, în sudul și estul Munteniei, precum și în sudul Moldovei.

Cod portocaliu în jumătate de țară

Caniculă în sud-estul ţării

Cea mai mare parte a Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei, sudvestul Transilvaniei, sudul Banatului și pe litoral se află, de luni, ora 10.00, până marți, ora 10.00, sub cod galben de caniculă. Se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități.

Totodată, pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade. De asemenea, de luni, ora 10.00, până marți, ora 10.00, în sud-estul Olteniei, sudul și estul Munteniei și în partea continentală a Dobrogei este cod portocaliu.

Se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Maxime termice între 30 și 34 de grade

Un alt cod galben, valabil de marți, ora 10.00 până miercuri la ora 10.00 anunță, în centrul Moldovei și nordul Olteniei și pe litoral temperaturi ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități. Totodată, pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade.

Temperaturile se vor menține ridicate și pe parcursul zilei de miercuri în regiunile sudice și sud-estice. Tot de marți, ora 10.00 până miercuri la ora 10.00 este Cod portocaliu în cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei și în sudul Moldovei. Aici se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Harta județelor afectate de codurile galben și portocaliu de caniculă

sursa foto: meteoromania.ro

Vreme caniculară şi în București

Meteorologii anunță vreme caniculară în București, cu maxime de 37 de grade. Disconfortul termic se va menține accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic.

Potrivit prognozei speciale emise de ANM, luni, vremea va fi caniculară și cu disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, dar mai ales spre seară și la începutul nopții va crește probabilitatea pentru înnorări, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie, averse și descărcări electrice. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 36 de grade, iar cea minimă va fi de 18…21 de grade, potrivit sursei citate de observatornews.ro.

De marți dimineață până miercuri dimineață, canicula va persista, disconfortul termic se va menține accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat ziua și slab noaptea. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 37 de grade, iar cea minimă va fi de 18…20 de grade.