Angela Merkel: Germania își asumă întru totul responsabilitatea crimelor naziste în Grecia

NewMoney 11/01/2019 | 15:35 Ştiri
Angela Merkel: Germania își asumă întru totul responsabilitatea crimelor naziste în Grecia

Germania îşi „asumă întru totul responsabilitatea crimelor” comise de nazişti în Grecia, a declarat vineri Angela Merkel în cadrul primei sale vizite la Atena din 2014, relatează AFP, citat de News.ro.

Revendicarea unor reparaţii financiare germane drept o compensaţie a crimelor comise în timpul ocupaţiei Greciei de către nazişti, în perioada 1941-1945, este o veche dezbatere în această ţară, relansată de criza datoriilor în ultimii ani.

Un raport întocmit în trecut de către Contabilitatea naţională greacă evalua suma reparaţiilor la 162 de miliarde de euro.

„Noi ne asumăm întru totul responsabilitatea crimelor comise de naţional-socialişti în Grecia (…)”, iar o susţinere a Greciei de către Berlin are loc „în beneficiul ambelor ţări, Grecia şi Germania”, a subliniat Angela Merkel, potrivit traducerii în greacă într-o transmisie în direct a postului public ERT.

În cadrul întâlnirii sale cu premierul elen Alexis Tsipras, Merkel a lăudat, joi seara, sacrificiile grecilor în timpul crizei şi a recunoscut curajul Guvernului grec în problema crucială a noului nume al Macedoniei.

În mod oficial, pentru Berlin, problema reparaţiilor şi despăgubirilor de război a fost definitiv soluţionată prin tratate internaţionale, însă unii lideri sunt mai puţin categorici.

În 2014, fostul preşedinte german Joachim Gauck a cerut în mod public „scuze, în numele Germaniei”, familiilor victimelor unui masacru comis de către armata germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în munţi, în nordul Greciei.